السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Wednesday, 30 January 2013

Yang Dikejar itu Hanya 1 !

Assalamualaikum w.b.t.
Selawat dan salam atas junjungan besar Rasulullah s.a.w.


Yang d kejar hanya 1! apa kaitan entry kli ni dgn tittle?
Bismillahirrahmanirrahim.,
Content bwah ni sbnarnya bukanlah hasil catatan dri ini.tp untuk tjuan perkongsian,
sy post d sini juga untuk tatapan pembaca setia #ehh perasan plak
.Moga ada mnfaatnya. Moga Allah redha.
Yang dikejar itu 1! Redha Allah.
Allahurrabii..



Saya punya ramai teman,namun saya tetap merasakan kekosongan..
Memang lumrah manusia..
Seorang lelaki akan tertarik kepada wanita
Macam itulah yang saya rasa..
Saya tengok kawan-kawan dah ada yang 'couple'..
Di dorm sms awek sampai pagi..
ada yang call awek sampai satu malam boleh habis 10 ringgit.. 

Saya mula berfikir..
"Adakah aku perlu BERCINTA?"
Dengan menggunakan akal seorang pelajar tingkatan 4 itu..
saya pun mula menanam tekad untuk ber'couple'..
Dan masa itulah saya kenal awak..
saya rase saya dah jumpa orang yang paling penting dalam hidup saya.. 

Mula-mula awak jual mahal..
Tapi saya tak kisah..nak beli gak..
akhirnya, dipendekkan cerita..
saya pun mulalah BERCINTA.. 

Masa bercinta,memang saya sangat-sangat bersemangat
Apa orang kata..'ALL OUT'lah..
haha..
Saya selalu call awak,awak pun selalu call saya..
'gayut' malam-malam..kadang-kadang saya pun habis RM10 satu malam..
Tetapi segala PENGORBANAN yg dilakukan masa ber'couple' tu..tak terasa pun kehilangannya.. 

Mase bercinta memang indah..
Semuanya indah..
Sikit-sikit gurau-gurau
Sikit-sikit gelak-gelak
kalau merajuk men pujuk-pujuk...
kalau 'birthday' kita sambut sama-sama.. 

Bagi diri ini,terasa amat bahagia..
Sebab masa itulah terasa diri ini dihargai..
Saya pernah terfikir..
Biarlah kawan-kawan saya tu pandang saya semacam,
kata saya macam-macam..
Asalkan awak memahami saya.. 

Satu hari saya dengar ceramah..
Alhamdulillah..
Dalam ceramah tu saya sedar,saya banyak buat dosa
dan saya kena brubah..
Hidup saya mesti selari dengan Islam..
Saya kena jadi baik..
Sebab memang itu fitrah manusia..mengiginkan kebaikan..
semua orang nak masuk syurga kan? 

Sejak dari saat itu saya mula rapatkan diri dengan masjid..
Rapatkan diri dengan Al-Quran..
Selalu solat jemaah awal waktu..
Selalu dengar tazkirah.. 

Saya beli terjemahan Quran, sebab nak tadabbur Quran
Saya beli dua, satu untuk saya, satu untuk awak,
Saya taknak jadi baik seorang diri..
jadi saya ajak awak sekali..
Saya ajak awak baca Al-Quran..
saya kejut awk bangun subuh..(calling)
saya ajak awak saling beri tazkirah.. 

Mula-mula awak terkejut dengan perubahan saya..
Awak ingat saya dah nak jadi alim, nak brenti couple.
Saya kata,kita bukan buat benda yang salah..
bercinta kerana Allah..
Kita couple tak macam orang lain..
Orang lain couple 'jiwang-jiwang' ..
ade yang siap wat mksiat lg..
pegang-pegang tangan dan macam-macam lagi..
Tapi kita couple baik-baik..
Jaga batas-batas syara'..
Tak guna ayat jiwang-jiwang
janji tak nak jumpa, takut berlaku maksiat..
cuma sms dan call je.. 

Dan awk terima perubahan saya itu..
Saya pun banyak nasihat awak..
Awk pun terima..
Walaupun kadang-kadang awak merajuk sebab teguran saya tu
Tapi saya faham, perubahan memerlukan masa..
Dan akhirnya saya rasa..
Hubungan kita semakin diredhai..
Saya salu doa supaya kita akan kekal sampai ke gerbang perkahwinan..

Dalam proses perubahan saya,
Saya mula menyedari bahawa berdakwah itu wajib..
Kita kena menyampaikan kepada orang tentang kebenaran.
Kalau kita tidak berdakwah..
kita akan dipertanggungjawabkan oleh Allah di akhirat kelak.
sesuai dgn firmanNya dlm surah Al-A'raf,
surah ke 7,ayat ke 164: 

Dan (ingatlah) ketika suatu umat di antara mereka berkata: "Mengapa kamu menasihati kaum yang Allah akan membinasakan mereka atau mengazab mereka dengan azab yang amat keras?" Mereka menjawab: "Agar kami mempunyai alasan(pelepas tanggung jawab) kepada Tuhanmu, dan supaya mereka bertakwa". 

Lepas tu saya mulalah beri tazkirah pada kawan-kawan dan adik-adik
Tegur mereka apa sahaja yang silap..
Saya tak boleh tahan bila tengok orang buat salah/dose..
Saya mesti nak tegur.
Selemah2 iman tegur dengan hati, oleh sebab saya nak jadi orang yg kuat iman..
Ape lagi..tegur je la depan-depan..huhu~~
Lepas tu, satu masa..
saya terbaca pasal couple.. 

"COUPLE HARAM"

Saya tak percaya..
tapi bila baca detail-detail yang dia bagi..
macam betul pulak..
huhu~~
tapi biasala..
kalau kita suka satu benda tu..
kita tetap akan cari alasan untuk 'membenarkan' pendapat kita.. 

Saya pun buat tak tahu pasal benda tu..
dan teruskan saja hubungan kita..
kita tak buat maksiat..
Kita jalan-jalan tak pegang tangan..
tak jiwang-jiwang..
Cuma saling ambil berat..
Tanya khabar..
Borak-borak..
Siap bagi tzkirah lagi..
Apa yang haramnya dengan benda ni?
Tak kisahlah.. 

Masa terus berlalu... 


Masa ni dah nak dekat Trial SPM..
lagi tiga minggu sebelum trial..
dalam masa tu, saya memang rajin study dengan kawan..
buat study group
Pada masa yang sama, bagi tazkirah.. 

Ada yang terima..
ada juga yang buat tak tahu
Kadang-kadang bila tegur..
saya kena marah pula..
macam-macamlah alasannya
ada kata saya tegur tak berhikmah..
ada yang kata saya menunjuk-nunjuk je..
Tapi tak kisah..
saya ada tempat mengadu..
huhu~~ 


Suatu masa..
ketika sedang mentadabbur Al-Quran seorang diri..
saya terjumpa ayat ini.. 

Mengapa kamu suruh orang lain (mengerjakan) kebajikan, sedang kamu melupakan dirimu (kewajiban)  sendiri, padahal kamu membaca Al Kitab (Taurat)? Maka tidakkah kamu berfikir? (Al-Baqarah, ayat 44) 

Saya pun terfikir.. 

"Selama ini aku asyik tegur orang je.
Tapi aku sendiri masih banyak kekurangan,
Cepat marah, suka buang masa,
ade gak dosa-dosa yang masih dilakukan..
Macam mana ya?" 

Lepas tu terjumpa pula ayat ini.. 

Dan janganlah kamu campur adukkan yang hak dengan yang batil dan janganlah kamu   sembunyikan yang hak itu, sedang kamu mengetahui. (Al-Baqarah ayat 42) 

Tiba-tiba saya terfikir satu kritikan kawan.. 

"Alah kau tu..cakap je berapi..gaya alim,tapi couple gak..sama aje kau
dengan kami..tegur orang konon.." 

Berfikir sejenak..
Sebenarnye ber'couple' ni boleh ke tidak?
Adakah selama ini saya hanya menganggap ia boleh?
Habis tu, kenapa saya rasa malu bila mak dan ayah
tahu saya selalu berhubung dengan perempuan?
Dan terkadang saya rasa serba salah? 

Macam-macam yang saya fikir.. 

Dipendekkan cerita lagi sekali..
saya ke Pulau Pinang untuk mengikuti satu seminar dkwh..
Saya harap dengan seminar ni kefahaman saya mengenai dakwah akan lebih mantap.. 

Dalam perjalanan ke seminar tu..
saya masih sms lagi dengan awak dalam bas..
sempat lagi pesan-pesan supaya jangan lupa baca Al-Quran hari ini, solat awal waktu..
Dalam fikiran saya..
"Ni kira dakwah juga..saling ingat-mengingati.." 


****** 


Majlis malam itu berakhir dengan sesi ta'aruf,
pukul 10 semua orang dah bebas untuk aktiviti sendiri
Lagipun kami semua penat..
takkan nak panjang-panjangkan program sampai tengah malam..
pihak penganjur pun faham.. 

Tiba-tiba saya tergerak hati untuk bertanya dengan fasilitator yang ada di situ..
Saya rasa inilah masa terbaik untuk tanya pendapat dia tentang couple.
Tapi saya tragak-agak..
'Kalaulah betul couple tu salah..habis tu,nak
buat macam mana? Aku kena clash ke?
Alah,buat apa fikir macam tu..tanya je la. Kalau
tak buat salah, apa nak ditakutkan?' 


***********

saya menghampiri 'Brother' fasilitator tu..
Masa tu dia tengah membelek-belek terjemahan Al-Qurannya seorang diri.

"Assalamualaikum, bang, saya nak tanya sikit
boleh?" 

"Em,boleh..duduklah. enta nak tanya apa?" 

"Er..macam ni,sebelum saya terlibat dengan dakwah ni, saya ada kenal seorang
kawan ni, perempuan la. Tapi bukanla setakat kawan biasa..rapat gak la. Bukan rapat biasa,tapi rapatla.." 

"Bercinta ke?" 

Saya malu nak cakap yang saya couple. Nanti apa pula brother tu kate..mesti dia marah nnt. Saya pun angguk. Lepas tu saya tanya.. 

"Sebenarnya..couple ni boleh ke tak bang?" 

"Akhi, memang fitrah manusia, lelaki akan tertarik kepada perempuan, begitu juga perempuan akan tertarik kepada lelaki. Tapi dalam Islam, perasaan itu perlu dikawal dan ada batasnya. Pergaulan perlu dijaga. Allah firman dalam surah Al-Isra', surah ke 17, dalam ayat yg ke 32:
Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah suatu perbuatan yang keji dan suatu jalan yang buruk." 

"Tapi bang,saya tak nampak pun yang kami ni menghampiri zina. Niat kami baik. Saya dah cuba sedaya upaya mengawal perhubungan kami. Sms pun takdelah jiwang-jiwang, selalu bagi tazkirah lagi. Kami selang-selang bagi, hari ni saya, esok dia." 

Saya tak mahu mengalah. 

"Memang betul niat enta baik. Tapi ingat, niat tak pernah menghalalkan cara. Yang batil tetap sahaja batil, yang haq tetap haq. Cuba tengok ayat ni."
Sambil brother tu bukak Al-Quran dia, dan tunjuk pada saya ayat ini:

Dan (juga) kaum Ad dan Tsamud, dan sungguh telah nyata bagi kamu (kehancuran mereka) dari (puing-puing) tempat tinggal mereka. Dan setan menjadikan mereka memandang baik perbuatan-perbuatan mereka, lalu ia menghalangi mereka dari jalan (Allah), sedangkan mereka adalah orang-orang yang berpandangan tajam. (Surah Al-Anakabut,Surah 29, ayat 38) 

"Akhi, kalau enta paham ayat ni, sebenarnya apa yang berlaku pada enta ialah, setan telah buat enta pandang indah benda buruk yang enta lakukan. Walaupun enta berpandangan tajam, maksudnya enta berilmu tinggi. Memang pada mulanya niat enta baik, tapi ingat, syaitan itu sangat licik. Dia akan sedaya upaya buat enta terjerumus ke dalam kemaksiatan. Lagipun, takkanlah sepanjang masa nta sms dengan dia, enta ingat Allah. Mesti ada masanya enta hanya melayan perasaan dengan dia, kan?" 

Betul juga katanya. Lepas tu saya kata,
"Tapi bang, saya dah janji dengan dia taknak jumpa lg. Sebab saya tahu kalau berjumpa nanti banyak bahayanya. Dan dia pun setuju. Kami sama-sama menjaga diri. Takkanlah ia boleh membawa kepada zina juga bang?" 

"Em, betul, enta dah janji taknak jumpa dengan dia lagi. enta dah dapat elakkan zina mata, zina tangan, zina kaki. kalau enta janji taknak call die pula, enta dapat elak zina telinga dan zina lidah. Tapi akhi..masih ada zina yang tetap enta tak dapat elak apabila bercouple.." 

"Zina hati?" Saya menduga. 

"Betul, zina hati. Semua inilah yang Rasulullah jelaskan dalam hadithnya tentang bagaimana menghampiri zina tu. enta boleh 'check' dalam Riyadahus Solihin, bawah bab larangan melihat wanita. Rasulullah bersabda, mata boleh berzina dgn melihat, lidah boleh berzina dengan bercakap, tangan boleh berzina dengan berpegangan. Kaki boleh berzina dengan berjalan ke arah tempat maksiat. Hati pula boleh berzina dgn merindui, mengingati dan membayangi si dia. Hakikatnye, macam mana pun enta buat, enta tetap tak dapat lari daripada zina hati." 

Saya terdiam..kelu. Tak tahu apa nak dikata. Semua yang brother tu kata tiada yang salahnya. Kemudian dia sambung.. 

"Ana dulu pun couple gak. Lagi lama daripada enta. Sejak sekolah sampai dah masuk U, dekat nak gred. Tapi bila ana sedar apa yang ana buat ni salah, ana trus tinggalkan. Ana siap dah fikir, dialah bakal isteri ana, yang akan jadi ibu kepada anak-anak ana. Kalau nak diikutkan lagi besar masalah ana daripada enta." 

"Saya risau la bang. Nanti apa kawan-kawan dia kata. Dulu saya selalu minta tolong mereka untuk rapat dengan dia. Mesti nanti mereka semua tak puas hati dengan saya. Dan dia sendiri pula, saya takut apa-apa akan jadi pada dia kalau dia tak dapat terima keputusan ni. Sebab kami dah rapat sgt." 

Masa tu saya dah mula sebak. Malu betul. Menangis depan brother tu cerita pasal benda ni. Nasib baik tak ada org lain masa tu. Brother tu jwb.. 

"Kalau kawan-kawan dia tak puas hati pun, mereka boleh buat apa? Paling teruk pun, mereka akan mengata di belakang nta.enta tak kurang sikit pun. Lagipun, dalam berdakwah ni, kita nak cari redha Allah, biarlah orang nak kata apa-apa sekali pun, yang penting redha Allah. Kalau Allah tak redha, semuanya dah tak bermakna lagi." 

Saya trdiam lagi. 

"Pasal die pula, cube enta fikir dari sudut positif, mungkin dia akan terima keputusan enta scara matang. Mungkin dia juga akan buat keputusan untuk tidak lagi bercouple. Ana yakin, die takkan buat apa-apa perkara bodoh. Kalau die buat sekalipun, itu bukan tagguungjawab enta, apa yang enta nak buat tu betul, meninggalkan maksiat. Semua orang akan tanggung balasan atas perbuatannya sndiri." 

Saya dah tak dapat tahan lagi. Masa itu saya menangis, saya dah sdar yang saya kena berhenti couple. Dah jelas sekarang, couple tu haram. 

"Jadi apa saya nak buat bang?" 

"Ana dulu, hantar satu sms je kat dia. Ana terangkan pada dia hubungan yang dibina itu salah. Minta maaf, kita berakhir di sini. Tolong jangan cari saya lagi. Lepas itu ana terus tukar nombor. Ana tak hubungi dia langsung lepas tu." 

"Maksudnya, saya tak boleh hubungi dia lagi ke? Tapi bang, saya ade juga kawan perempuan lain, boleh pula saya hubungi mereka?" 

"Dengan dia ni lain. enta dah pernah ada 'sejarah' dengan dia. Tapi, kalau nanti ditaqdirkan enta satu universiti dengan dia, satu kuliah, lepas tu kena pula buat group discussion, masa tu enta hanya layan dia hanya sebagai group discussion partner." 

Tiba-tiba saya terfikir.. 

'Dia ni nak suruh aku clash malam ni gak ke? Sekarang gak? Takkanlah awal sangat?' 

Saya cakap.. 

"Saya rasa saya belum ade kekuatan la bang. Boleh tak saya tunggu sampai saya ada kekuatan, baru saya tiggalkan benda ni?" 

Saya ingat nak lari la. Lalu dia jawab.. 

"Akhi, enta kena ingat. Kekuatan itu tidak boleh ditunggu, tapi ia perlu dibina. Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum sehingga kaum itu mengubah keadaannya sendiri.enta boleh rujuk surah Ar-Ra'du,surah ke-13,ayat 11. Lagipun, enta nak tuggu sampai bila baru nak tinggalkan couple ni..abang-abang fasilitator ni pun ramai yang pernah couple, bila masuk dakwah, mereka tinggalkan." 

Alamak...tak boleh lari lagilah nampaknye..saya rasa macam brother ni paksa saya clash masa tu juga. 

"Semuanya dah jelas rasanya..Nampaknya saya kena tiggalkanla benda ni gak ye. Macam tak larat rasanya nak tekan button handphone ni. Rasa tak sanggup." 

"Kalau tak sanggup mari ana tolong tekankan." 

"Eh, tak apalah bang. Biar saya taip sendiri." 

Teragak-agak saya nak taip masa tu. Tapi saya gagahkn juga diri.. 

'Semuanya dah jelas..buat apa aku tangguh-tangguh lagi. Takut nanti hidayah ni Allah tarik, susah pula nak tinggalkan. Kan aku selalu doa supaya dijauhkan dari maksiat..jadi rasanya, inilah masanya..' 


Lalu perlahan-lahan saya taip sms tu.. 

"Assalamualaikum..Sebenarnya selama ini hubungan kita salah di sisi Islam. Saya ingat dengan mengubah cara pergaulan kita, ia dah dibolehkan, tapi sebenarnya ia tetap berdosa. Saya harap awak akan istiqamah meneruskan perubahan yang awak dah buat, kerana Allah. Saya minta maaf atas segala yang dah berlaku. Kalau ada jodoh insya-Allah, akan bertemu juga. Assalamualaikum.." 

Berat betul nak hantar sms tu kat awk. Saya masih tak mampu nak ucap selamat tiggal. Sebab tu dalam sms tu saya hanya akhirkan dengan ucapan salam. Lepas beberapa ketika..saya tekan juga button [send]. 

Lepas tu tertera di skrin.. 

[SENDING..] 

[MESSAGE SENT] 

Masa tu saya rasa macam separuh hidup saya dah hilang. Macam tak percaya..saya dah hantar 1 sms, dan clash dengan awak.. 

"Terima kasih bang.." 

"Takpe, dah tanggungjawab.." 

Malam tu saya saya tidur dengan linangan air mata..tak sangka..mmg tak disangka..Saya memang tak pernah terfikir untuk clash, tapi itulah yang terbaik untuk kita sbenarnya..
Tiba-tiba saya teringat ayat Allah..surah Al-Baqarah,ayat 216.. 

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. 


******* 


Masa terus berlalu.. Saya terus sibukkan diri dengan kerja-kerja lain. Dalam usaha nak lupekan awk, bukan senang,tapi saya terus cuba. Saya selalu bagi tazkirah, ingatkan orang.
Saya bagi ta'lim di msjid, terangkan pada orang, couple haram, tunjuk segala dalil.. Macam-macam yang berlaku..ada kritikan..ade gk yg stuju..tapi tak kisahlah semua tu.. 

Tiba-tiba satu pagi ni, saya dapat MMS daripada awak..awak bagi gambar bunga..bawah tu ada ayat.. 



Saya rasa awak masih tak dapat lupakan saya. Saya pun fikir..'Kena tegaskan rasanya'. Lepas tu saya hantarlah sms ni. Dan rasanya itulah yg terakhir.. 

''Assalamualaikum..
Tiada yang lebih indah daripada mendapat keredhaan ilahi..seindah manapun gubahan pertama itu, selagi tak mendapat keredhaanNya, tetap tiada gunanya.. Saya tahu, dulu saya cakap, kalau ada jodoh, insya-Allah akan bertemu juga. Tapi saya taknak awak tunggu. Lupakan saya. Biar Allah yang menentukan..Lagi satu,  

Jangan cari cinta manusia,
ia penuh dengan penipuan, 
kekecewaan, 
dan tak kekal.. 

Tapi carilah cinta Allah..
tiada penipuan,
tidakkan pernah mengecewakan
itulah cinta abadi..
Cinta yang diredhai.. 

-Yang Terakhir- " 

[SEND] 

[SENDING..] 

[MESSAGE SENT] 

Saya dah buat keputusan.
Saya pasti apa yang saya buat ni betul.
Saya yakin, Allah akan sediakan yang terbaik untuk saya.
Saya takkan berpatah balik.. 

Takkan..buat selama-lamanya. . 








Copycat :ukhtie Salimah Hassim

wassalam.
Continue Reading

Tuesday, 29 January 2013

Jangan Kita Lupa!

Bismillahhirrahmanirrahim.
Assalamualaikum w.b.t,



Hai

manusia…
Yang hidup di dalam dunia ini
Jangan kita lupa… pada godaan dunia
Hidup ini adalah kurniaan dari Tuhan
Dan hidup ini janganlah dibuang percuma

Jalan yang sempit
Yang membawa kepada kehidupan
Jalan yang luas
Yang membawa kepada kehancuran
Ramai orang yang melalui jalan yang luas itu
Sedikit orang yang melalui jalan sempit itu

Hai manusia
Yang hidup di dalam dunia ini
Jangan kita lupa… pada godaan dunia
Hidup ini adalah untuk sementara waktu
Apa yang ditanam
Itulah nanti yang dipetik
(inteam)


Continue Reading

Simple Thing to say...............

Bismillahirrahmannirrahim..
Assalamualaikum w.b.t
Allahumma solli 'ala Muhammad s.a.w..

Actually nothing such a long story to say..
cuma..lately,bnyak perkara y berlaku kadang menyntuh hati ini..
peristiwa2 d skliling..
hati lantang bersuara.tp,apakan daya!(hanya mmpu berkata dgn suara hati)
tp, ambil pengajaran..

1. Sabarlah dalam mendidik..

most of parents(x semua) today suka (bukan nk cakap suka,tp terikut) untuk mndidik anak seperti             didikan y mereka trima. sedih! dengan situasi ni..

“Setiap anak yang dilahirkan adalah dalam keadaan fitrah (suci bersih), maka kedua ibu bapalah yang mencoraknya sama ada mahu menjadi Yahudi, Nasrani atau Majusi.” (Riwayat Bukhari dan Muslim.)

maka apa y ingn d smpaikan d sini adalah didiklah dengn kelembutan. kanak-kanak mudah terpengaruh dgn apa y mereka lihat. jika dr awl,d didik dgn kekasaran,perkataan kesat,maka jangan terkejut jika itulah yang mnjadi budaya mereka kelak. nau'zubillah..
didiklah dengan hikmah! lembut asasnya,tegas pd tempatnya,marah betul waktunya. Moga Allah redha. Moga d tanam sifat lemah lembut dlm dri kita seperti akhlak mulia Baginda s.a.w.
(noted to myself kelak y juga berhadapan dengan situasi sama.insyaAllah)



2. Jangan cedok ikut sedap..

Islam is syumul! menyeluruh.. sy lihat. sy perhati. sy fikir. sy renung. sy muhasabah.
Alhamdullillah. ramai y mula menyebarkan kebaikan.. amar makruf..
tp meninggalkan separuh lg. nahi mungkar..

menyeru kpda kebaikan. tp msih "LIAT" nk tgglkan kmungkaran.(moga Allah maafkan kita y jahil).
but at the end of story,mereka sedar such part of thing of haram to do. but it is like..how to say?? apa payah sgt. syg beno nk tggal. hebatnya tipu daya iblis! m'cantikkan maksiat nmpak lbih indah dan mulia. nau'zubillah! May Allah lead our journey on the right path.
ameen..

 "Dan janganlah kamu menghampiri zina, sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji dan satu jalan yang jahat (yang membawa kerosakan). "( al-israk:32)

conclusion di sni, tiada istilah "couple islamik".


3. Angkuhnya kita!

“Tidak Aku ciptakan jin dan Manusia melainkan hanya untuk beribadah kepada-Ku.” (ad-dzariyat :56)

sy seru! sy ajak! sy minta mata hati telinga(untuk y nk terasa,silakan) taked noted ni. "DIRIKANLAH SOLAT."

“Bacalah serta ikutlah (Wahai Muhammad) akan apa yang diwahyukan kepadamu daripada al-Quran, dan dirikanlah solat (dengan tekun); sesungguhnya solat itu mencegah daripada perbuatan yang keji dan mungkar; dan sesungguhnya mengingati Allah adalah lebih besar (faedahnya dan kesannya); dan (ingatlah) Allah mengetahui akan apa yang kamu kerjakan.”
(Surah al-Ankabut: 45).

fitrah manusia itu, ada Allah di hati mereka kerana kita ada janji dgn Allah sewaktu d alam rahim. bahawa kita akn m'Esakan Dia. m'hambakan dri pd Dia. cuma y non-muslim atau golongan atheist(x pecaya tuhan) itu adalh golongan y ingkar(senang faham,mungkir janji).golongan y menafikan fitrah y hakiki.(moga Allah berikan hidayah).
Jadi,kita y mngaku Islam ni, tp x tnaikan solat tu apa kes? ni golongan apa pulak? (bukan tugas sy untuk m'hukum.malah,fikir2kan dan renung2kan sendri).

sbb tu lah bila d timpa musibah,kita akn kembali, bersimpuh d atas sejadah,sujud dan menadah tangan pd Yang Esa.kerana itulah hakikat nya..Allah dekat, mlah lbih dekat dr urat leher kita. sentiasa ada. sentiasa mendengar. sentiasa memerhati. Yang Maha Mengetahui setiap lintasan hati pun! maka, angkuhnya kita!! mengemis nikmat drNya,tp ingkar pd peintahnya. 


last word ==> sengaja sy tidak detailkan apa motif dan mesej dr catatan kali ini. maka, marilah manfaatkan kurniaan akal y di beri untuk sama2 muhasabah diri dan renungkan apa tugas kita sebagai khalifah d muka bumi ini. kita Islam. maka, tnjukkan ke'ISLAM'an kita. 

Dan barang siapa yang bertaqwa kepada Allah dianugerahkan baginya jalan keluar dan dilimpahkan rezki untuknya dari arah yang tidak pernah diperhitungkannya”.
 (Surah At-Tholaq ayat 2-3).


fabiayyi ala irobbikuma tukazziban.(nikmat Allah yg manakah lagi kamu dustakan-surah ar-Rahman)



notakaki: bak kata s'org sahabat: Allah tidak janjikan syurga untuk org Islam.tp,Allah janjikan syurga bt org y b'taqwa. renung2kan. wallahu'alam.

wassalam.





Continue Reading

Tuesday, 22 January 2013

Jalan Ini Untuk Semua..

Assalamualaikum w.b.t
Selawat dan salam ke atas junjungan Baginda Rasulullah s.a.w
Kaum kerabat baginda,Para sahabat,
para solihin dan syuhada..

Allah..
Sekian sekian sekian harinya cuti bt nafas bgaikan tersesak.
Bukan x suka cti.cuma rsa masa terluang,tdak d isi dengan baik.
astaghfirullah..
pg td,join mak tgk ulangan Halaqah d tv9.
title y mmikat hati : "berlarilah anakku"..
MasyaAllah,rasa terputar mmori mengenangkan zaman para anbiya' terdahulu.
betapa efektifnya pengurusan msa mereka. sehiggakan,sebut sja bidang ilmu apa y tdak mereka terokai.
sedang aku? Allahurobbi..
lekanya aku.. bermain dengan anganan y tdak sudah.
terkenang seorang sahabat y baru shja kembali ke rahmatullah(al-fatihah),
berdasarkan coretan dr shabat y lainnya..dia sedih mngenangkan betapa kurangnya dakwah y d lakukannya..itu katanya sedang pjuangannya tak pernah sudah. dia sendri sedih.
sedang aku? Allah..lekanya aku!
memetik kata2 seorang sahabat "Allah ambil nyawa seorang muslimah y bjuang, dan Allah pnjangkan usia seorang hambaNya y leka." modified skit
tdakkah pnah t'pk hakikat itu? satu saat pasti kita akan kembali..
bila? masih mnjadi rahsia Allah.
mungkin 1 saat. 2 saat. 3 saat.

tika dan kala itu,apa lg mmpu aku hadiahkan d jalan ini?

sdang Rasulullah s.a.w bersabda :
"Rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara. Pertama, masa sihat sebelum sakit. Kedua, masa kaya sebelum datangnya masa sempit (miskin). Ketiga, masa lapang sebelum tiba masa sibuk. Keempat, masa muda sebelum datang masa tua, dan kelima, masa hidup sebelum tiba masa mati.” (Riwayat al-Hakim dan al-Baihaqi)

sungguh,Allah masih memberi ruang dan peluang untuk kita sama2 koreksi diri..
"islah nafsuk wad'u ghairak" perbaiki diri kamu dan ajaklah orang lain m'pbaiki diri mereka..

Dakwah itu CINTA.!





Menyebut soal dakwah,ramai org mnyangka "xpyah nk sibuk..2 kje ustz ustzah,alim ulama'.."
Allah..ceteknya pemikiran kita..
 definisi dakwah:
 usaha membawa orang lain kepada agama Islam, supaya mengikut petunjuk agama ini, melaksanakan segala ketetapannya di muka bumi ini, mengkhususkan segala bentuk penghambaan diri, permohonan dan taat kepada Allah sahaja, melepaskan diri dari segala kongkongan yang bukan daripada Allah (taghut) yang terpaksa dipatuhi, memberi hak kepada orang lain yang ditentukan hak oleh Allah, menyeru kepada kebaikan dan mencegah segala kemungkaran, dan bejihad pada jalan-Nya. (Dr.Yusuf Al-Qaradhawi)

sedangkan bukankah sama kesimpulan definisi tersebut dgn AMAR AMKRUF NAHI MUNGKAR. bukankah ini y Allah seru dlm firmannya 

"Dan orang-orang yang beriman, lelaki dan perempuan, setengahnya menjadi penolong bagi setengahnya yang lain mereka menyuruh berbuat kebaikan, dan melarang daripada berbuat kejahatan dan mereka mendirikan sembahyang dan memberi zakat, serta taat kepada Allah dan RasulNya. Mereka itu akan diberi rahmat oleh Allah sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana."
(at-Taubah:71)



Sebut soal dakwah, terbayang la d fkiran kita ceramah agama,syarahan ya panjang lebar di masjid,surau..
Allahurabbi..
pegang la satu bnda ni "AMAR MAKRUF,NAHI MUNGKAR".
itu tugas sume umat islam! xpyah guna istilah dakwah klau rsa bnda tu brat sgt bagai tugas ustaz ustzah tu. sekali lagi. jgn sempitkan fikiran. =)

hakikatnya,ramai sebenarnya ingin kembali pada Islam y benar. islam ada y x benar ke?
nauzubillah. bukan itu y ingin d smpaikan..tp,mksudnya di sini adalh kembali m'amalkan ISLAM itu sendri. Moga Allah pelihara kita dr golongan y hanya Islam atas IC..
wallah'alam..

gambar hiasan sematamata=)



Continue Reading

Monday, 24 December 2012

Tinta Hati Melakar rasa di Bait Madah

Dengan nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang..
Assalamualaikum w.b.t..


Saat dia tertegun dengan pahitnya tamparan,
lantas di situ hati berbisik seribu hikmah,
"Pemilikmu tdak pernah menganiaya,lantas kamu lah yang  menganiayakan dri"
Allah..



Seringkali kita terpinar dengan kilauan godaan dunia..di situ,Allah tempat b'paut.
Jgn jatuh nisa'! kuatkan dri..
seringkali juga kita tersasar dalam memanah matlamat..di situ,Allah lebih mengetahui..kembali lah nisa'!btulkan langkah..
seringkali kita lemas dengan setiap desakan dan bisikan,mohonlah padaNya seribu kekuatan kerana Dia lah Maha Kuat..

Allah..lemahnya kami ini..lalu hembusknlah kekuatan dlam jiwa2 ini..
Allah..jahilnya kami ini..lalu kurniakan lah kmi kefahaman dalam ilmu2 Mu.
Allah..tegarnya kami ini..lalu pautkan lah kami hanya di jalanMu..
Allah..alpanya kami ini..lalu sebatikan kami dengan hamba2 Mu y sering mengingatkan..

Ujian Allah itu tanda ingtan dan kasih Nya pada hamba..
jgn ada keluh dan kesah.diam dan sabar lah wahai hati!

w'salam..






Continue Reading