السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Thursday, 1 August 2019

Polifenol Sumber Anti-Oksidan Terbaik!

Resveratrol adalah sejenis Polifenol yang terdapat dalam tumbuhan.


Tapi, apakah pulak Polifenol ni?


Polifenol adalah sejenis fitokimia atau zat kimia yang sangat kaya dengan anti-oksidan.


Polifenol ni biasanya ditemui dalam tumbuhan dan banyak ditemui dalam kulit buah.


Fungsi Polifenol adalah untuk melindungi sel kulit dari serangan radikal bebas.
Disebabkan itulah, orang-orang di Eropah(bukan muslim) sangat gemar meminum Wine Merah kerana Wine Merah mengandungi Polifenol yang sangat tinggi (berasaskan anggur merah).


Di Malaysia pula, jika korang buat carian tentang Polifenol atau Resveratrol, korang akan jumpa produk-produk 'long-life'.


Tak percaya? Cuba lah ><


Mengapa dan apa kaitan Polifenol dengan 'long-life' sebenarnya?


Disebabkan sifat Polifenol yang tinggi anti-oksidan ini, Polifenol berupaya dalam melindungi sel tubuh dari serangan penyakit dan kerosakan akibat radikal bebas.
Jadi, tidak hairanlah makanan yang tinggi anti-oksidan mampu mencegah penyakit seperti kanser, penyakit jantung, diabetes dan seumpamanya.
Antara tumbuhan yang tinggi Polifenol adalah
  •  kekacang
  •  coklat hitam (dark chocolate)
  • buah-buahan berkulit cerah (merah seperti delima dan strawbery)
  • anggur merahsayur-sayuran hijau (bayam, kangkung, brokoli) dll


Muscadine Grape antara yang tinggi kandungan Polifenol.


Polifenol ni dikalsifikasikan kepada 4 kelompok:
  • fenolik asid
  • lignan
  • flavonoid
  • stilben (Resveratrol)
Berbalik pada mukadimah tadi, Polifenol sejenis Resveratrol ni lah yang terdapat dalam Vivix Shaklee!

Continue Reading

Tuesday, 23 July 2019

TESTIMONI OSTEMATRIX

Segala kandungan testimonial atau penulisan dalam laman ini adalah bukan bertujuan untuk merawat,mencegah,mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan untuk dapatkan nasihat pakar kesihatan. 
 Segala bentuk set yang di iklankan adalah set cadangan semata-mata. Cadangan set boleh berubah mengikut kesesuaian pengguna.
















Continue Reading

Wednesday, 15 November 2017

TIPS : Makan Untuk Kurus

Assalamualaikum uolls!

Lama rasanya tak ziarah rumah agam ni.
Muncul je tetiba bagi tips.
*nampak sangat sebelum ni bz nk kurus* eh! 😆

Nah, Niza share tips dan antara 'idea' menu untuk awak eh anda eh kita 😝 yang nak kuquihh tak kuquih2 tu.

Haha.

1. Jaga Pemakanan
2. Build high metabolism
3. Bakar Kalori

*****
1. Jaga pemakanan.
Part ni yang konon agak challenging.
Tapi challenging memula je..

Percaya la! Once dah jadi habit, tak jadi masalah pun la. Don't say no sebelum mula ☝

Dan tolong la buang 'mindset' diet = tak makan.

Tak makan tu puasa uolls😪

Diet yang sihat adalah = Makan dengan kerap dalam kuantiti yang sikit. Sebab apa? Ini membantu untuk tips ke-2.

Ok? 👌


2. Build high metabolism

Macam mana nak build high metabolism.  Ada certain makanan yang bole 'menaikkan' kadar metabolism tubuh. Lain kali la ai share. Tapi yang mudahnya adalah baca tips 1 tadi?

Ini lah sebabnya.

Setiap kali kita makan, metabolism tubuh akan naik disebabkan sistem tubuh kita 'bekerja' untuk cernakan makanan.

Kenapa kadar metabolism yang tinggi penting untuk kurus?
Sebab metabolism yang tinggi membantu anda untuk tips ke-3! 😘

3. Bakar Kalori
Setiap kali kau makan, tu kalori masuk.
Kalau tak bakar balik, macam mana nak kurus? Simpan kalori jadi lelemaks berlapis.

Jadi, silalah bakar. 🔥🔥🔥

Macam mana nak bakar? Bersenam la.
*ada la tu bagi alasan takda masa la apa la*

Belum apa-apa dah bagi alasan!
Tak perlu masa 4-5jam hang nak bersenam. Tinggal motor kereta, pergi kerja jalan kaki. Kan dah bersenam tu 😆

Ala, jalan kaki, naik turun tangga pun bersenam jugak.. Take it easy. Yang penting BUAT!


Nah amik ni idea menu kalau taktau nak makan apa.

Credit : akak Farahin Farhan







Ok. Dah berjaya loss KG nanti toger tau! 😝

Niza Ahmad,
014-5671920
Founder of MME.


Continue Reading

Monday, 25 September 2017

Resepi Kuih Keria Gula Melaka-Mudah!

Assalamulaikum!
Alhamdulillah.  Bersiaran lagi rupanya dalam ni.  😅 Lately bersiaran je pasal resipi.  Nak buat cemanee..  Macam-macam je ngidamnya.  😝

So,  taknak panjang-panjang.  Niza pun nak tampal sini Resepi Kuih Keria Gula Melaka Buat pedoman sendiri dan anda di dapur.  #MyDapurIdaman
#MyDreamKitchen 💚

Bahan-Bahan :
-Ubi Keledek (Niza guna Sweet Potato Japanese Yellow.  tak sempat berkeria lagi dah hilang seketul dua 😅)
Sweet Potato Japanese Yellow

-Tepung Gandum
-Gula Melaka
-Gula Pasir Putih
Tepung gandum takkan tak kenal?
+ Gula Melaka Comel 😜


Cara-Cara :
1. Kupas ubi keledek dan rebus dalam air sehingga empuk.
Sebab niza guna Sweet Potato Japanese Yellow.  Maka Ubinya jadi warna kuning.  Jangan hairan ye.  

2. Lenyek-lenyekkan ubi keledek tu sampai hancur dan gaulkan dengan tepung + secubit garam dan gula.  Tepung agak-agak je supaya ubi tak terlalu lembik untuk digoreng.  Kalau terlebih tepung kang keras pulak kerianya.

3. Dah siap adunan keria,  bulat-bulat kan keria tu dan lubangkan tengahnya.  ikut kreativiti memasing ye part ni.  ada nk guna acuan donut la apa la.  ikut sukahati.  Niza guna manual je.  😉 *tips : nak mudah bentukkan,  sapu sikit minyak di tangan bagi yang guna cara 'manual' ye.
Ni hasil tangan yang tak berapa nak berseni sangat  ni 🙊


4. Setelah siap bentukkan kuih keria korang, Boleh goreng keria dengan gembiranya.  Niza goreng dengan minyak yang banjir + panas supaya keria tak serap minyak.
Biarkan keria lemas dalam banjiran minyak panas sampai jadi golden brown. 

5. Dah siap menggoreng,  bole angkat dan ketepikan.

6. Dalam kuali yang lain,  ambil gula melaka,  sedikit gula pasir putih + sedikit air.  sukatan?  agak-agak 2ketul gula melaka comel ni + satu sudu gula pasir putih + 5sudu air . (sebab xde cup nak ukur,  kita guna sudu je la. 😜)
Air jangan banyak,  nanti gulanya cair sangat dan tak bersalut dengan keria.
Cairkan semua bahan di atas dengan api yang perlahan.  Jangan kuatkan api,  kang hangus gulanya pahit pulakk..

7. Dah cair dan pekat adunan gula korang tadi, boleh lah ambil keria yang tersadai tadi dan gaulkan.
Salutkan keria tadi dengan adunan gula. 

8. Dah siap salutkan rata,  bole angkat dan sejukkan.

9. Boleh nikmati hasilnya dengan Bismillah.  😉

Sekian.  Selamat bersilat di dapur masing-masing!  😉
Continue Reading

Tuesday, 19 September 2017

Resepi Bubur Puteri Mandi-Mudah-Simple!

Assalamualaikum! 

Lamanyaaa tak masuk sini Ya Allah..
Alhamdulillah masih jumpa 'jalan pulang' oi..

Since cuti ahad lepas niza bertukang kat dapur mengemas apa yang patut.  tetiba terjumpaaa pulak Tepung pulut!
Fikir punya fikir maka niza pun dengan pantasnya p beli santan. dan terhasilll la  bubur ni. 

Dan disebabkan ada juga yang request resepi,  nah niza payung resepi untuk tatapan dan 'pedoman' korang di dapur 😝

**************

Bubur Puteri Mandi
Bahan-Bahan:
- Tepung pulut
- Santan
- Gula
- Garam

Cara-cara:
1. Bancuh tepung pulut,  sedikit garam dengan air sehingga menjadi 'doh'. (Kalau nak ada kaler-kaler,  bole letak pewarna sikitt). Jangan terlalu lembik,  atau terlalu keras.  cukup sekadar bole di gentel-gentel dan tak melekat di tangan.

2. Gentel adunan tepung pulut td sebesar 'guli' atau ikut sukahati korang nak saiz besar mana.  😂

3. Didihkan air atas dapur.  Selpas air dah mendidih,  boleh masukkan tepung pulut yang korang dah gentel td dengan gembiraanya.  Macam mna nak tahu tepung pulut tu dah masak ke belum?
Tepung pulut td akan terapung atas permukaan air..

4. Selepas tepung pulut tadi dah masak,  bole kaut guna penapis ke,  jaring ke,  jala ke sukahati la. Ketepikan.

5. Masak santan + sedikit air + secubit garam (tujuan nak bagi rasa lemak je)  + gula (kalau korang suka,  bole ganti gula putih dengan gula merah.)
Kalau nk guna gula merah,  pastikan gula merah td dimasak/dicairkan asing dan ditapis dulu untuk elak rasa berpasir. Then bole campur dengan santan td.
Kalau nak sedap lagi,  letak daun pandan sikit 😉 (Tujuan?  nak bagi wangi je bubur korang nanti.  Niza tak letak sebab ku redah apa yang ada kat dapur je 😜)

6. Kacau sampai masak/mendidih,  kemudian masukkan tepung pulut yang diketepikan tadi. Kacau 2-3minit,  Tutup api.

7. Ambil mangkuk,  cedok 'puteri mandi' korang tu dan bole disantap dengan gembiraaa lagi.  

Tips penting!  jangan lupa baca Bismillah dan doa makan. 

Sekian Resepi yang mudahhhh yang amaattt untuk dicuba. 

Terima Kasih! 😉
Versi Gula Merah😜

Versi Gula Putih 😉

#MyDreamKitchen
#MyDapurIdaman
Continue Reading

Saturday, 31 December 2016

11 Punca Bibir Kering

Assalamualaikum wbt.

Bibir kering dan pecah?
Mesti tak selesa kan? Dan bertambah parah dan perit lagi kalau bukan sekadar kering, tapi juga pecah dan luka.
Ini disebabkan oleh lapisan kulit bibir kita sangat lah nipis.


Pernah terjadi kan? Sebelum nak cari penyelesaian, wajibb tahu punca dulu 😎
Jadi, apa punca yang menyebabkan bibir kering ni?

💦Pencemaran udara dan debu adalah salah satu punca yang mejadikan bibir kering. Udara dan debu-debu kotoran yang terdedah boleh menjejaskan lembapan bibir dan membei infeksi melalui kuman.

💦Perubahan suhu yang mendadak juga boleh menyebabkan bibir tidak mampu adaptasi dengan suasan dan perubahan suhu.

Selain itu, 💦Makanan yang terlalu masam dan masin juga boleh menjadi puncanya.

💦Tabiat Merokok, minum kopi berlebihan serta pengambilan alkohol juga menyebabkan bibir kering.

💦Penggunanan bahan kosmetik yang tinggi bahan kimia  akan memberi kesan pada kulit bibir apabila bahan kimia meresap ke dalam kulit.


💦Penggunaan Ubat Gigi yang mengandungi detergen berlebihan mampu mengahlis kulit bibir yang sedia-sedia nipis tu.!

💦Suka menjilat bibir dengan air liur? Ini juga menjadikan bibir anda kering dan mudah merekah.

Tambahan, 💦kurangnya Vitamin A, B, C, zat besi dan essential fatty acid juga sangat memberi kesan dalaman dan menjadi punca yang menjadikan kulit bibir kering. Hal ini juga sangat berkait dengan 💦kurangnya pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran. 

Kurang nutrisi dalam tubuh akan memberikan kesan pada sistem tubuh dan kesan pada fizikal. Ini kerana 💦sistem Imun yang rendah akan mudah dijangkiti kuman.

Akhir sekali, punca yang terbiasa kita dengar adalah 💦kurang pengambilan air masak. Apabila tubuh kekurangan air, tubuh akan mula dehidrasi dan menyebabkan suhu badan meningkat dan bibir menjadi kering.

Jadi, niza taknak memanjangkan post ni. Dah tau punca yang menyebabkan bibir kering dan merekah? dah ada ilmu pasal punca nya? Tiba masa untuk beramal untuk mengelak dari punca-punca tersebut. Semoga anda, anda, anda teruss diberi kesihatan berpanjangan.

InsyaAllah niza akan share cara mengatasi masalah bibir kering ni di lain post. 😉




Continue Reading

Monday, 5 December 2016

Resepi Keropok Lekor

Assalamualaikum.


Berapa laaammmaaa bertangguh nak tepek sini  resipi kepok leko ni haa..
Ghinduuu kepok leko t'ganu! 😍 Sebab takdapat kepok lekor t'ganu kena laa rajiinnkan diri cuba-cuba nasib buat. >_<

Resepi asal tak hengaatt.. tepek-tepek di fb,sudahnya masa nak buat, tak jumpa.
Mujur tepek tu baca dulu. Jadi ingat bahan n agak-agak aje la  sukatan 😂
Resepi ni untuk 2-3orang makan aje sebab beli ikan sikit aje untuk testing. Jadi, kalau korang nak buat banyak, gandakan la sukatan bahan ye..

Jadi, takmo panjang lebar nah amik resepi ni p buat. Bismillah. semoga jadi la noh 😉


BAHAN-BAHAN

500gm Isi Ikan (mentah)
2cawan Tepung ubi kayu 
Sedikit air sejuk
Sedikit garam
Sedikit gula

CARA-CARA

1. Siangkan ikan tu buang segala perut dan sisa yang takperlu tu.. Kemudian siat amik isi aje. Macam ni ha.



2. Blend semua isi ikan tu dengan 4-5sudu air sejuk. Kalau nak mudah, bole guna food processor. tp sebab Niza takde food processor bagai, jadi blend aje la. 

3. Lepas blend, gaul dengan tepung. Masukkan sikit garam n gula untuk balancekan rasa. Dah siap gaul n uli sebati. Memang lembut (lembik) sikit adunannya, abaikan. normal aje tu. 😋

4. Tabur sikit  tepung pada papan penguli. Kemudian, gentel dan gelek lah adunan jadi kepok leko ha..
Sambil tu, bole didihkan air ye.

5. Masukkan kepok leko dalam air mendidih td tu. Cemana nak tau dah masak ke belum? Kepok tu akan terapung atas permukaan air kalau dah masak.

Cenggini ha.. 


6. Lepas masak, toskan.. siap!

Abaikan saiz kecik besar kecik besar Niza buat tu😆

Lepas dah siap, bole la nak goreng ke, nak makan gitu aje pun bolee.. 

Siap di goreng! 😉



** noted : kenapa guna air sejuk? air sejuk tu untuk mudahkan proses menguli supaya tak melekat di tangan. 

Sekian. Selamat menchoooba! 💓


Continue Reading