السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Tuesday, 6 August 2019

Tips Melembap Dan Menyegarkan Kulit Berminyak Secara Semulajadi

Kulit berminyak boleh dikategorikan sebagai kulit yang perlu di jaga dengan rapi seperti kulit sensitif.

Secara ilmiahnya, kaedah terbaik untuk merawat kulit berminyak adalah dengan menggunakan daun Pudina untuk mengatasi masalah ini.


BAHAN-BAHAN :
1. 2 Sudu makan Daun Kari
2. 2 Sudu makan Daun Pudina
3. 3 Cawan air

CARA-CARANYA:
1. Kisarkan daun kari dan daun pudina bersama air dan didihkan.
2. Setelah mendidih, biarkan ianya sejuk.
3. Tapis air tersebut untuk mengambil 'extract'nya sahaja.
4. Simpan dalam botol untuk digunak sebagai 'toner'.
5. Bersihkan wajah dengan air dan tuala bersih selepas memakainya.

Selamat Mencuba!
Continue Reading

Cactus Survivals

Kenapa kaktus berduri banyak?

Uniknya kaktus ni Allah ciptakannya boleh survive walaupun di padang gurun yang panas.

Disebabkan pokok kaktus yang tumbuhnya di kawasan yang kurang air, duri kaktus ni berfungsi untuk mengurangkan kehilangan air. Sekaligus menyekat aliran udara berhampiran.

Jika tumbuhan lain mempunyai liang-liang kecil pada kulit dan daun untuk mengumpul karbon dioksida,dan menjalani fotosintesis di siang hari, kaktus pula terlepas dari proses ini disebabkan liangnya dibuka pada malam hari.

Bukaan liang-liang pada kaktus di malam hari pada suhu yang sejuk, kekurangan matahari dan angin lebih tenang membantu kaktus mengekalkan air untuk keperluannya dalam masa yang panjang.
Duri pada badanya pula membantu melindungi diri kaktus dari haiwan yang dahaga mencari minuman dari tumbuhan.



Jika tumbuhan yang kukuh lagi utuh lain mempunyai akar yang mencengkam ke tanah untuk mencari bekalan air bawah tanah, lain pula kisahnya dengan kaktus!

Kaktus mempunyai akar yang pendek dan mengembang di bawah permukaan tanah. Akar ini lah yang bersedia menyerap sebanyak mungkin air ketika hujan!

Apabila hujan, akar kaktus akan mengeluarkan lebih banyak cabang akar.

Kesimpulannya, tiap apa pun hidupan yang Allah ciptakan pasti ada keistimewaan yang Allah sertakan bersama.

Jadilah kita insan-insan yang bijak mengambil ruang dan peluang di setiap kesempatan mahupan kesempitan hidup.

Terus menjadi survivor!
Continue Reading

Thursday, 1 August 2019

Polifenol Sumber Anti-Oksidan Terbaik!

Resveratrol adalah sejenis Polifenol yang terdapat dalam tumbuhan.


Tapi, apakah pulak Polifenol ni?


Polifenol adalah sejenis fitokimia atau zat kimia yang sangat kaya dengan anti-oksidan.


Polifenol ni biasanya ditemui dalam tumbuhan dan banyak ditemui dalam kulit buah.


Fungsi Polifenol adalah untuk melindungi sel kulit dari serangan radikal bebas.
Disebabkan itulah, orang-orang di Eropah(bukan muslim) sangat gemar meminum Wine Merah kerana Wine Merah mengandungi Polifenol yang sangat tinggi (berasaskan anggur merah).


Di Malaysia pula, jika korang buat carian tentang Polifenol atau Resveratrol, korang akan jumpa produk-produk 'long-life'.


Tak percaya? Cuba lah ><


Mengapa dan apa kaitan Polifenol dengan 'long-life' sebenarnya?


Disebabkan sifat Polifenol yang tinggi anti-oksidan ini, Polifenol berupaya dalam melindungi sel tubuh dari serangan penyakit dan kerosakan akibat radikal bebas.
Jadi, tidak hairanlah makanan yang tinggi anti-oksidan mampu mencegah penyakit seperti kanser, penyakit jantung, diabetes dan seumpamanya.
Antara tumbuhan yang tinggi Polifenol adalah
  •  kekacang
  •  coklat hitam (dark chocolate)
  • buah-buahan berkulit cerah (merah seperti delima dan strawbery)
  • anggur merahsayur-sayuran hijau (bayam, kangkung, brokoli) dll


Muscadine Grape antara yang tinggi kandungan Polifenol.


Polifenol ni dikalsifikasikan kepada 4 kelompok:
  • fenolik asid
  • lignan
  • flavonoid
  • stilben (Resveratrol)
Berbalik pada mukadimah tadi, Polifenol sejenis Resveratrol ni lah yang terdapat dalam Vivix Shaklee!

Continue Reading

Tuesday, 23 July 2019

TESTIMONI OSTEMATRIX

Segala kandungan testimonial atau penulisan dalam laman ini adalah bukan bertujuan untuk merawat,mencegah,mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan untuk dapatkan nasihat pakar kesihatan. 
 Segala bentuk set yang di iklankan adalah set cadangan semata-mata. Cadangan set boleh berubah mengikut kesesuaian pengguna.
















Continue Reading

Wednesday, 15 November 2017

TIPS : Makan Untuk Kurus

Assalamualaikum uolls!

Lama rasanya tak ziarah rumah agam ni.
Muncul je tetiba bagi tips.
*nampak sangat sebelum ni bz nk kurus* eh! 😆

Nah, Niza share tips dan antara 'idea' menu untuk awak eh anda eh kita 😝 yang nak kuquihh tak kuquih2 tu.

Haha.

1. Jaga Pemakanan
2. Build high metabolism
3. Bakar Kalori

*****
1. Jaga pemakanan.
Part ni yang konon agak challenging.
Tapi challenging memula je..

Percaya la! Once dah jadi habit, tak jadi masalah pun la. Don't say no sebelum mula ☝

Dan tolong la buang 'mindset' diet = tak makan.

Tak makan tu puasa uolls😪

Diet yang sihat adalah = Makan dengan kerap dalam kuantiti yang sikit. Sebab apa? Ini membantu untuk tips ke-2.

Ok? 👌


2. Build high metabolism

Macam mana nak build high metabolism.  Ada certain makanan yang bole 'menaikkan' kadar metabolism tubuh. Lain kali la ai share. Tapi yang mudahnya adalah baca tips 1 tadi?

Ini lah sebabnya.

Setiap kali kita makan, metabolism tubuh akan naik disebabkan sistem tubuh kita 'bekerja' untuk cernakan makanan.

Kenapa kadar metabolism yang tinggi penting untuk kurus?
Sebab metabolism yang tinggi membantu anda untuk tips ke-3! 😘

3. Bakar Kalori
Setiap kali kau makan, tu kalori masuk.
Kalau tak bakar balik, macam mana nak kurus? Simpan kalori jadi lelemaks berlapis.

Jadi, silalah bakar. 🔥🔥🔥

Macam mana nak bakar? Bersenam la.
*ada la tu bagi alasan takda masa la apa la*

Belum apa-apa dah bagi alasan!
Tak perlu masa 4-5jam hang nak bersenam. Tinggal motor kereta, pergi kerja jalan kaki. Kan dah bersenam tu 😆

Ala, jalan kaki, naik turun tangga pun bersenam jugak.. Take it easy. Yang penting BUAT!


Nah amik ni idea menu kalau taktau nak makan apa.

Credit : akak Farahin Farhan







Ok. Dah berjaya loss KG nanti toger tau! 😝

Niza Ahmad,
014-5671920
Founder of MME.


Continue Reading

Monday, 25 September 2017

Resepi Kuih Keria Gula Melaka-Mudah!

Assalamulaikum!
Alhamdulillah.  Bersiaran lagi rupanya dalam ni.  😅 Lately bersiaran je pasal resipi.  Nak buat cemanee..  Macam-macam je ngidamnya.  😝

So,  taknak panjang-panjang.  Niza pun nak tampal sini Resepi Kuih Keria Gula Melaka Buat pedoman sendiri dan anda di dapur.  #MyDapurIdaman
#MyDreamKitchen 💚

Bahan-Bahan :
-Ubi Keledek (Niza guna Sweet Potato Japanese Yellow.  tak sempat berkeria lagi dah hilang seketul dua 😅)
Sweet Potato Japanese Yellow

-Tepung Gandum
-Gula Melaka
-Gula Pasir Putih
Tepung gandum takkan tak kenal?
+ Gula Melaka Comel 😜


Cara-Cara :
1. Kupas ubi keledek dan rebus dalam air sehingga empuk.
Sebab niza guna Sweet Potato Japanese Yellow.  Maka Ubinya jadi warna kuning.  Jangan hairan ye.  

2. Lenyek-lenyekkan ubi keledek tu sampai hancur dan gaulkan dengan tepung + secubit garam dan gula.  Tepung agak-agak je supaya ubi tak terlalu lembik untuk digoreng.  Kalau terlebih tepung kang keras pulak kerianya.

3. Dah siap adunan keria,  bulat-bulat kan keria tu dan lubangkan tengahnya.  ikut kreativiti memasing ye part ni.  ada nk guna acuan donut la apa la.  ikut sukahati.  Niza guna manual je.  😉 *tips : nak mudah bentukkan,  sapu sikit minyak di tangan bagi yang guna cara 'manual' ye.
Ni hasil tangan yang tak berapa nak berseni sangat  ni 🙊


4. Setelah siap bentukkan kuih keria korang, Boleh goreng keria dengan gembiranya.  Niza goreng dengan minyak yang banjir + panas supaya keria tak serap minyak.
Biarkan keria lemas dalam banjiran minyak panas sampai jadi golden brown. 

5. Dah siap menggoreng,  bole angkat dan ketepikan.

6. Dalam kuali yang lain,  ambil gula melaka,  sedikit gula pasir putih + sedikit air.  sukatan?  agak-agak 2ketul gula melaka comel ni + satu sudu gula pasir putih + 5sudu air . (sebab xde cup nak ukur,  kita guna sudu je la. 😜)
Air jangan banyak,  nanti gulanya cair sangat dan tak bersalut dengan keria.
Cairkan semua bahan di atas dengan api yang perlahan.  Jangan kuatkan api,  kang hangus gulanya pahit pulakk..

7. Dah cair dan pekat adunan gula korang tadi, boleh lah ambil keria yang tersadai tadi dan gaulkan.
Salutkan keria tadi dengan adunan gula. 

8. Dah siap salutkan rata,  bole angkat dan sejukkan.

9. Boleh nikmati hasilnya dengan Bismillah.  😉

Sekian.  Selamat bersilat di dapur masing-masing!  😉
Continue Reading

Tuesday, 19 September 2017

Resepi Bubur Puteri Mandi-Mudah-Simple!

Assalamualaikum! 

Lamanyaaa tak masuk sini Ya Allah..
Alhamdulillah masih jumpa 'jalan pulang' oi..

Since cuti ahad lepas niza bertukang kat dapur mengemas apa yang patut.  tetiba terjumpaaa pulak Tepung pulut!
Fikir punya fikir maka niza pun dengan pantasnya p beli santan. dan terhasilll la  bubur ni. 

Dan disebabkan ada juga yang request resepi,  nah niza payung resepi untuk tatapan dan 'pedoman' korang di dapur 😝

**************

Bubur Puteri Mandi
Bahan-Bahan:
- Tepung pulut
- Santan
- Gula
- Garam

Cara-cara:
1. Bancuh tepung pulut,  sedikit garam dengan air sehingga menjadi 'doh'. (Kalau nak ada kaler-kaler,  bole letak pewarna sikitt). Jangan terlalu lembik,  atau terlalu keras.  cukup sekadar bole di gentel-gentel dan tak melekat di tangan.

2. Gentel adunan tepung pulut td sebesar 'guli' atau ikut sukahati korang nak saiz besar mana.  😂

3. Didihkan air atas dapur.  Selpas air dah mendidih,  boleh masukkan tepung pulut yang korang dah gentel td dengan gembiraanya.  Macam mna nak tahu tepung pulut tu dah masak ke belum?
Tepung pulut td akan terapung atas permukaan air..

4. Selepas tepung pulut tadi dah masak,  bole kaut guna penapis ke,  jaring ke,  jala ke sukahati la. Ketepikan.

5. Masak santan + sedikit air + secubit garam (tujuan nak bagi rasa lemak je)  + gula (kalau korang suka,  bole ganti gula putih dengan gula merah.)
Kalau nk guna gula merah,  pastikan gula merah td dimasak/dicairkan asing dan ditapis dulu untuk elak rasa berpasir. Then bole campur dengan santan td.
Kalau nak sedap lagi,  letak daun pandan sikit 😉 (Tujuan?  nak bagi wangi je bubur korang nanti.  Niza tak letak sebab ku redah apa yang ada kat dapur je 😜)

6. Kacau sampai masak/mendidih,  kemudian masukkan tepung pulut yang diketepikan tadi. Kacau 2-3minit,  Tutup api.

7. Ambil mangkuk,  cedok 'puteri mandi' korang tu dan bole disantap dengan gembiraaa lagi.  

Tips penting!  jangan lupa baca Bismillah dan doa makan. 

Sekian Resepi yang mudahhhh yang amaattt untuk dicuba. 

Terima Kasih! 😉
Versi Gula Merah😜

Versi Gula Putih 😉

#MyDreamKitchen
#MyDapurIdaman
Continue Reading