السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Wednesday, 28 October 2020

Covid19 : Kajian Keberkesanan Vitamin C Terhadap Pesakit

 Kes Covid-19 kian meningkat hari demi hari. Kerajaan pun sedang menggiatkan SOP supaya rantaian wabak ini dapat diputuskan. Kita masih belum menjumpai Vaksin untuk menangani Covid-19 secara menyeluruh. Justeru, apa yang mampu kita lakukan adalah dengan menjaga kesihatan keluarga dan mengelak dari bersesak di khalayak ramai tanpa keperluan dan mematuhi SOP yang ditetapkan.

Namun, baru-baru ini pihak KKM telah terbitkan kajian berbentuk PDF mengenai ujian yang dijalankan ke atas Pesakit Covid-19 menggunakan Vitamin C!


Kajian Vitamin C terhadap pesakit Covid19


Menariknya mereka telah menggunakan Vitamin C untuk menguji kadar kesembuhan Pesakit Covid19 berbanding yang tidak dibekalkan dengan Vitamin C.

Satu golongan dibekalkan rawatan tambahan dengan Vitamin C 100% manakala satu golongan lagi hanya bergantung kepada ubat-ubatan lain.


Kajian Mengenai Vitamin C dan Covid19


Hasilnya, purata kadar kematian bagi pesakit yang diberi rawatan tambahan Vitamin C adalah hanya 14% berbanding pesakit yang tidak diberi rawatan tambahan Vitamin C adalah sebanyak 71%.

Manakala lebihan 57% lagi bagi Pesakit yang diberi rawatan tambahan dengan Vitamin C mampu untuk discaj dengan sihat.

Lagi Mengejutkan, keputusan mendapati Pesakit yang dibekalkan dengan 100% Vitamin C:

  1. 57% lebih rendah dari kadar kematian
  2. 9 hari lebih awal dibolehkan discaj dari wad
  3. 5.6 harilebih cepat bebas dari Extubation
  4. 7.5 hari lebih cepat bebas dari menggunakan bantuan pernafasan Oksigen
Ini adalah perbezaan ketara yang didapati melalui kajian ini.

Mengapa Vitamin C?

Berdasarkan kajian ini, Viamin Cbertindak sebagai antioksidan dimana Antioksidan ini mampu memberi tindak balas terhadap tekanan oksidatif (Oxidative stress).

Tindak balas ini sangat penting untuk mengurangkan risiko kecederaan paru-paru sekaligus mengelakkan organ lain dari gagal berfungsi.

Jadi, Niza sangat sarankan untuk kita cukupkan keperluan Vitamin C setiap hari untuk meningkatkan sistem pertahan badan kita.

  • Vitamin C bertindak sebagai antioksidan yang mampu mengawal serangan radikal bebas dalam badan
  • Vitamin C juga mampu meningkatkan sistem imun dari mudah diserang oleh virus, bakteria dan kuman
  • Vitamin C sangat penting untuk tindak balas kimia dalam badan untuk memastikan organ dan sistem tubuh berfungsi dengan baik.
Even Niza dan keluarga sendiri amalkan Vitamin C sebagai ikhtiar untuk kesihatan mneyeluruh apatah lagi di musim Covid19 belum berakhir.

Semoga membantu setiap keluarga dalam mengurangkan jumlah jangkitan. InsyaAllah.

Klik sini untuk dapatkan Suplemen Vitamin C! 😊


Kajian Vitamin C terhadap pesakit Covid19
Rujukan artikel lengkap


Feedback pesakit Covid19
Perkongsian dari salah seorang Pesakit Covid19



Niza Ahmad

Pesan dari Hati 💗


Tuesday, 27 October 2020

Happily Married! Alhamdulillah

 Dari 2011 camtu berblogging, 2020 tetiba  muncul header blog berdua dah kan?😆

Alhamdulillah. 2/11/2019 selamat diijab kabulkan dengan pemuda pilihan hati (cia cia cia).

Kenal since 2013 se-Fakulti di UniMAP. Tak Pernah bersembang melainkan urusan kerja, program dan seumpamanya sahaja. 

Dikenalkan dalam satu majlis taaruf oleh sahabat senior pada penghujung 2015.

Kemudian lost contact setahun lebih. Tapi kalau dah jodoh~

Bertemu kembali 2017 dan mengikat tali pertunangan pada 13/8/2019 dan decide untuk mendirikan rumahtangga bersama 2/11/2019 bersamaan 5 Rabiulawwal 1441H.


AimranxNiza








ok dah la tu belanje gambar sikit-sikit :p

Alhamdulillah untuk perjalanan yang baru bermula. Mohon doanya semua semoga ikatan yang dibina diirnigi sakinah, mawaddah wa rahmah juga dibekalkan sabar dan tabah mengharungi bahtera bersama. 💓


#Countingfor1stAnniversary


Monday, 26 October 2020

Welcome Back!





Alhamdulillah! Setelah hampir 7Bulan Niza tak dapat access dan buka blog ni gara-gara pindahkan domain ke domain provider lain. 

Last-last Sangkut! Hampir 6-7x contact both domain provider untuk cari solution. Dah ubah setting perlu tunggu lagi 24-48jam untuk tunggu result samada it works atau sebaliknya. 

Since Niza pun bekerja time tu, memang benda-benda gini renyah dah perlu spend time untuk fokus ngadap dia je >< Jadi bertabah la sampai ke hari Jumaat lepas. 

Bila fikiran dah 30% untuk buat blog baru je, dan dah setup pun blog baru tu cuma belum publish. 

Baru lahhh boleh settlekan masalah teknikal sejak 6bulan lalu itu. 

MasyaAllah. dugaan betul. 

Korang pun mesti dah rindu nak dengar Niza bebel lagi kan? Since hampir 7bulan tak jumpa, banyak laaaa story mory yang Niza nak tinggalkan jejak kat sini. Korang, Stay tuned okeh! ^^

Friday, 10 April 2020

Cara Hilangkan Biji Kolestrol di Muka

Biji Kolestrol atau nama lainnya Biji Milia  merupakan benjolan lemak yang berkembang di bawah kulit



set shaklee biji kolestrol


Kewujudannya tentunya merimaskan empunya badan terutamanya tumbuh sekitar muka, bawah mata, pipi dan kawasan lain sekitar tubuh. Ada ssesetengah nya juga tumbuh di alat kelamin. Biji kolestrol wujud di bahagian badan yang mempunyai kelenjar Pilosebaceus (kawasan folikel rambut/bulu tumbuh), sama seperti jerawat. Ketumbuhan biji kolestrol ini bersaiz 1 hingga 2 mm kebiasaanya.


shaklee

Punca Tumbuhnya Biji Kolestrol

Walaupun salah satu penyebab utama biji kolestrol adalah tahap lipoprotein berkepadatan rendah yang tinggi (LDL atau ‘kolesterol’ jahat) di dalam badan, ia juga boleh disebabkan oleh faktor lain seperti :
  1. Kolestrol Tinggi
  2. Perubahan hormon
  3. Penyakit Kencing Manis
  4. Masalah hati

Ketumbuhan biji kolestrol ini tentunya merimaskan dan mengurangkan keyakinan diri terutamanya apabila tumbuh di kawasan muka.

Bolehkan biji kolestrol di hilangkan?

Kebiasaanya biji kolestrol ini hanya boleh dihilangkan dengan rawatan laser dan pembedahan. Oleh kerana biji kolestrol ini kebanyakannya tumbuh di kawasan mata di mana ia sangat berisiko, maka biji kolestroliboleh dihilangkan secara perlahan-lhan dengan mengatasi puncanya yang boleh dikawal. Kebanyakan biji kolestrol ini adalah disebabkan Kolestrol tinggi.



Maka untuk menghilangkan biji kolestrol ini, langkah yang boleh di ambil adalah dengan mengurangkan tahap kolestrol dalam badan seperti :



cara hilangkan biji kolestrol

  • Biji Halba
Biji halba mampu meratakan biji kolestrol ini secara perlahan-lahan. Caranya, Rendamkan 2 sudu teh biji halba dalam segelas air semalaman. Anda boleh meminum air rendaman biji halba ini keesokan harinya semasa perut kosong untuk mengurangkan kolestrol dalam badan. Selain itu, anda juga boleh sapukan air rendaman ini pada biji kolestrol dan urutkan kawasan tersebut perlahan-lahan supaya ianya meresap ke dalam kulit.





hilangkan biji kolestrol

  • Kulit Pisang
Kulit Pisang boleh digunakan secara semulajadi bagi menghilangkan biji kolestrol. Ini kerana kulit pisang bersifat antioksidan yang mampu menghilangkan biji kolestrol. Caranya sangat mudah, sapukan kulit pisang pada biji kolestrol. Biarkan selama 30minit, bilas dengan air.




hilangkan biji kolestrol

  • Cuka Epal
Cuka epal juga merupakan bahan yang sangat berkesanmengurangkan LDL atau Kolestrol jahat dalam badan. Sari cuka epal mampu mencairkan kolestrol dan lemak serta detoks hati. Selain itu, asid asetik yang terdapat dalam cuka epal mampu menipiskan biji kolestrol.
Caranya, anda hanya perlu merendam kapas dengan cuka epal dan lekatkan dikawasan yang terdapat biji kolestrol. Biarkan selama 2 jam dan bilas dengan air suam. Lakukan sekurang-kurangnya 2kali sehari sehingga biji kolestrol hilang. Selain itu, anda juga bole meminum cuka epal (1 sudu besar) yang dicampurkan dengan sedikit madu dalam segelas air suam. Minum 2 kali sehari.




hilangkan biji kolestrol

  • Bawang Putih
Bawang putih sangat bermanfaat bagi mengurangkan paras kolestrol bahkan bawang putih juga mampu meratakan biji kolestrol. Caranya, tumbuk bawang putih sehingga menjadi pes dan sapukan paa biji kolestrol. Kemudian, tutup kawasan tersebut dengan kapas bagi mengelakkan bawang termasuk ke dalam mata.
Anda juga boleh menggantikan bawang putih dengan menggunakan tablet bawan putih (Garlic). Selain itu, bagi mengurangkan kolestrol dalam badan, bawang putih juga boleh di makan sebanyak 2-3 ulas setiap pagi semasa perut kosong, atau juga digantikan dengan tablet bawang putih sebagai alternatif menurunkan paras kolestrol.




hilangkan biji kolestrol


  • Badam
Tahukah anda? Nutrien dalam badam mampu mengawal enzim yang terlibat dalam sintesis kolesterol dan pengeluaran asid hempedu. Pengambilan badam setiap hari sangat membantu untuk mencegah penyakit kardio-metabolik.
Untuk mengilangkan biji kolestrol, tambahkan sedikitsusu bersama 1 sudu serbuk badam untuk membentuk pes dan sapukan pada biji kolestrol. Ulang lakukan setiap hari. Bahkan anda juga boleh merendam 4-5biji badam ke dalam segelas air semalaman dan minumlah di awal pagi bagi mengurangkan kolestrol anda.


Selain mengamalkan petua dari dapur ini juga, anda haruslah menjaga pemakanan seharian anda untuk mencapai diet seimbangg. Diet seimbang ini sangat penting untuk mengawal para kolestrol dalam badan yang mampu mendatangkan pelbagai penyakit berbahaya dan berisiko.

Anda di sarankan untuk :
1. Mengurangkan makanan berlemak dan bergoreng
2. Mengambil produk tenusu yang rendah lemak atau tanpa lemak
3. Makan lebih banyak buah-buahan dan sayur-sayuran
4. Elakkan mengambil karbohidrat ringkas dan gula yang diproses secara berlebihan
5. Jadikan makanan tinggi serat sebagai pemakanan harian


CADANGAN SUPLEMEN UNTUK MEMBANTU MASALAH BIJI KOLESTROL



APA KATA PENGGUNA?








BAGAIMANA NAK DAPATKAN PRODUK SHAKLEE?

Hubungi Niza segera!😉







Saturday, 4 April 2020

Punca Hormon tak stabil

Sangat menjadi kerunsingan bagi kaum wanita apabila period atau haid bulanan tidak teratur. Kerisauan dan kebimbangan ini semakin bertambah  apabila seseorang wanita itu sudah berkahwin. Hal ini disebabkan kebimbangan tentang ketidaksuburan dan peluang untuk hamil adalah agak sukar.

hormon tak stabil gla shaklee


Apakah Puncanya bagi mereka yang mengalami period atau haid yang tidak teratur ini?
Punca utama  period takstabil adalah disebabkan hormone yang tidak stabil. Kestabilan hormone ini boleh dipengaruhi oleh pelbagai punca seperti :-

1.       Berat badan tidak seimbang (berat terlalu kurang atau berlebihan)
Berat badan yang tidak seimbang boleh mempengaruhi kadar ransangan dan pengeluaran hormone dalam badan. Ketidak seimbangan hormin inilah yang mempengaruhi kitaran period bulanan wanita.

2.      Tekanan atau Stress
Tekanan terhadap pekerjaan atau kehidupan seharian sangat memberi impak dalam kestabilan hormone yang dirembeskan tubuh. Justeru, sangat penting bagi kita mengawal dan mengurus tekanan harian kita.

3.      Pemakanan tidak seimbang
Pemakanan memainkan peranan penting dalam kehidupan seharian. Ianya memberi impak besar kepada kesihatan dalam dan luaran manusia. Tabiat pemakanan tidak seimbang dari sudut nutrient dan penyediaan makanan yang bersih dan sihat, akan menjejaskan kesihatan badan dan keseimbangan hormon dalam badan.

4.      Kurang bersenanam atau beriadah
Tahukah anda bersenam atau beriadah dapat mengurangkan kemurungan dan mengurangkan tekanan. Kekurangan bergerak akan menyebabkan pengeluaran hormon Ghrelin yang berlebihan dan menyebabkan anda makan berlebihan sepanjang hari (Sumber : Majalah Kesihatan Simple Moist).

5.      Penggunaan barangan kosmetik berbahaya
Peggunaan barang kosmetik juga mampu mengubah hormone badan. Ini disebabkan oleh kandungan bahan kimia yang terdapat dalam barangan kosmetik berkemungkinan menyerap ke dalam tubuh dan memberi kesan terhadapa organ dan hormon.

6.     Pencemaran alam sekitar
Pencemaran yang berlaku disekeliling juga salah satu faktor yang mampu mempengaruhi hormon tubuh. Antaranya disebabkan oleh udara yang kita hirup, partikal dan radikal bebas yang terdapat di sekeliling.


CARA MENGATASI MASALAH HORMON DAN PERIOD TIDAK STABIL
1. Kawal berat badan
2. Kurangkan dan kawal tekanan
3. Lakukan senaman secara berkala
4. Jaga pemakanan dan nutrisi seimbang
5. Elakkan memakai barangan kosmetik yang mempunyai bahan kimia berbahaya.

Dengan Shaklee, GLA Complex adalah antara makanan tambahan kesihatan yang sangat di syorkan untuk membantu membaik pulih kitaran haid dan masalah PMS (Pre-Menstrual Symptom).

KANDUNGAN GLA COMPLEX
- Borage Oil
- Gamma Linolenik Acid (GLA)
- Linolenik Acid (LA)
- Vitamin E
- Sunflower Oil

GLA merupakan asid lemak Omega 6 yang membantu pembentukan Prostaglandin (sejenis hormone).
- Prostaglandin dihasilkan tubuh pada waktu tertentu yang diperlukan tubuh khususnya semasa kitaran haid.
- Prostaglandin bertindak meransang otot rahim (contraction) dan membantu pengeluaran darah haid.
- Sekiranya rasa nyeri terasa semasa haid begitu menyakitkan, ini disebabkan kandungan Prostaglandin adalah tinggi.


FUNGSI GLA Complex
1. Membantu mengawal kitaran haid
2. Melegkan PMS
3. Membantu meningkatkan kesuburan
4. Membantu menguatkan dinding arteri
5. Membantu meringankan eczema
6. Menguatkan kuku dan rambut



GLA shaklee

Friday, 25 October 2019

Resepi Cucur Jawa - Senang je Rupanya!

Cik R ni sukar dijangka. Kadang datang sendiri tanpa di duga. 

Tapi kalau di cari, tak kunjung tiba.

Jadi, di pagi Jumaat yang indah ni, maka muncul cik R ni menyebabkan terhasilnya cucur jawa ni.
orang Kedah kata 'coq jawa' 😂 atau ada orang gelar cucur topi.

owh Cik R tu = Rajin

Ha sukati la, yang penting benda yang sama.

Cucur Jawa ni memang all time feveret Niza la. Tambah zaman sekaran ni susah beno nak jumpa. Kalau sebelum ni nak makan, memang Niza cari je kalau ada jual. Kalau ada tu, rezeki la. Kalau tak ada, pasrahkan saja.😆

Tak pernah terfikir nak buat pun sebab ingatkan susah bebeno. Ye la, tengok rupa yang complicated tu dah seram nak cuba.


cucur topi


Sampaikan ada sahabat tanya, bentuk dia tu guna acuan karipap ke jadi macam tu?

Tergelak Niza dibuatnya. Kreatif betul soalan.

Ok jadi, itu lah kejadiannya cucur Jawa dari seorang beginner yang baru keluar dari 'gua' ingatkan susah nak buat cucur jawa.

Dah, sebelum Niza merapu lagi panjang, jom tengok resepi senang yakmaaattt yang mana korang pun bole cuba buat kat rumah ok!

BAHAN-BAHAN :
1. 1 Cawan air suam
2. 1 Cawan Gula putih (bole guna 3/4 cawan je kalau nak kurang manis)
3. 1 Cawan Gula merah
4. 2 Cawan Tepung gandum
5. 2 Cawan Tepung beras
6. 1 sudu teh garam


CARA-CARA:
1. Satukan gula putih, gula merah, dengan air suam. Kacau hingga larut gulanya dan tapis.

2. Masukkan tepung gandum, tepung beras, garam ke dalam adunan air gula tadi. Kacau dan pukul sebati. Kalau pekat sangat adunan, boleh lah tambah air suam sikit demi sikit hingga adunan tidak terlalu pekat.

3. Peram adunan sekurang-kurangnya 3 jam. Lebih baik, semalaman. Niza bancuh adunan semalam dan simpan dalam peti sejuk bahagian bawah yang biasa tu. 

Keesokannya dah boleh menggoreng!

Owh ya, kalau dah peram semalaman dalam peti sejuk, biasanya adunan akan jadi kembali pekat. Jadi, sebelum menggoreng, korang boleh lah tambah sikit demi sikit air suam untuk kurangkan kepekatan adunan tu.

4. Untuk menggoreng, gunakan 2-3 senduk minyak je. Asalkan cucur nak di goreng tu sedikit tenggelam dek minyak.

5. Panaskan minyak dengan api sederhana, bila dah panas boleh perlahankan api. Tuang adunan menggunakan senduk saiz sederhana. Biarkan cucur terbentuk dengan sendirinya sambil tu, boleh kuis minyak di sekeliling cucur ke bahagian atas cucur.

Dah agak-agak masak, bole terbalikkan cucur dan biarkan sekejap untuk masak bahagian bawah. 

6. Dah siap, boleh angkat dan letak atas redai atau lapik tisu untuk serap minyak.

Kemudian, siap di makan! Sambung la menggoreng cucur jawa korang tu sampai puas hati.😋

Disebabkan ini first time buat, maka Niza tak ada gambar atau video yang dirakam semasa proses membuat kuih ni.

InsyaAllah kita cuba lagi lain kali okeh!

Dah cuba jangan lupa komen 😎

Selamat Mencuba!


Khasiat Bawang Putih untuk Kesihatan



GARLIC atau biasa kita kenali sebagai bawang putih 
ternyata membawa banyak manfaat untuk kesihatan.
Bawang putih biasanya jika dikupas dari kulitnya tidak 
mengeluarkan bau. 

Tetapi apabila dipecahkan atau dipotong akan mengakibatkan reaksi Alliin & Alliinese (enzim) yang di gelar – Allicin

Allicin ini lah yang mengeluarkan bau. Allicin ini merupakan komponen aktif dalam bawang putih dan bertindak sebagai agen kuasa terhadap bakteria. Allicin ini juga bersifat penyembuh dalam bidang perubatan dan kesihatan.


Garlic Shaklee



Kebaikan Garlic

1. Melawan bakteria dan semua jenis jangkitan seperti:-

  • Kerongkong & telinga
  • perut memulas
  • Cirit birit
  • Bronkitis
  • Luka-luka
  • Resdung
  • Jangkitan yang berulang-ulang (seandainya di sarankan mengambil antibiotic, segera ambil Garlic kerana merupakan antibiotic semulajadi)
  • Meningkatkan sistem imun badan
  • Meningkatkan pengeluaran Insulin (untuk pesakit Kencing Manis


BAGAIMANA CARA MENGHASILKAN GARLIC

1. Daripada minyak garlic

2. Garlic yang dipecahkan (crushed Garlic)

3. Conventional high Heat (Penggunaan suhu yang sangat tinggi)

4. Freeze Dried Powder (Serbuk kering yang dibekukan)

5. Extract proses yang menghilangkan bau Garlic
* Kesemua proses di atas mempunyai kandungan ALLICIN yang rendah dan mengurangkan keberkesanannya.



Perbezaan Shaklee

1. Menggunakan proses mengawal bau Garlic untuk memelihara komponen semulajadi bawang putih

2. Hanya bawang putih asli dan berkualiti tinggi tanpa pencemaran serangga digunakan bagi Garlic Shaklee

3. Dijamin berkesan.

Punca dan Cara Mengatasi Gout


Apabila sebut pasal sakit Gout ni, mesti kita terbayangkan kaki yang bengkak kebiruan dan tentunya diiring rasa sakit yang ngilu! 

Sebelum kita kupas dalam lagi tentang sakit Gout ini, jom kita ambil tahu sebenar-benarnya sakit Gout tu?


Apa itu GOUT?


1. Satu penyakit yang melibatkan sendi-sendi menjadi
bengkak

2. /keadaan bengkak itu disebabkan oleh ‘Uric Crystal’ 
yang merosakkan tisu-tisu pada sendi-sendi

3. Gout terjadi akibat kegagalan pada sistem tubuh badan 
iaitu gagagl menyingkirkan asid urik dalam tempoh tertentu.



set gout shaklee



Bagaimana GOUT berlaku?


Sel kita sering pecah(burst) dan digantikan semula dengan sel baru (kecuali sel neuron). Setiap kali sel-sel pecah, nucleus sel itu juga akan pecah atau mati.

Sel yang pecah ini akan mengeluarkan hampas dalam bentuk ‘nucleic acid’. Bahan ini akan membentuk ‘uric acid’ yang perlu dikeluarkan dalam bentuk ‘urea’ melalui sistem perkumuhan (Pundi kencing).

Proses ini akan berlaku secara semulajadi jika 
sel-sel mengandungi zat galian dan vitamin yang cukup.

Jika nutrisi ini berkurangan, uric acid tidak dapat diubah  
daripada ‘uric acid’ kepada ‘urea’. Maka ‘uric acid’ ini akan terus mengalir dalam darah.

Apabila ‘uric acid’ mengalir dalam darah, ia akan bergabung dengan magnesium dan seterusnya membentuk ‘uric crystals’.

Uric Crystals inilah yang akan tersekat dan menyumbat di 
sendi-sendi. Ia juga akan mencetuskan alahan yang menyebabkan terkeluarnya bahan radang yang membuat sendi-sendi itu bengkak. Inilah yang membentuk gout dan memberi kesan yang sangat sakit.

Jadi, dah nampak kan sedikit sebanyak penyakit Gout ini berpunca dari Uric Acid yang banyak berkumpul dalam badan.
Jika tak disingkirkan maka ini yang akan mendorong epada penyakit Gout.


Bagaimana Uri Acid boleh bertambah?

1. STRESS

Kajian mendapati bahawa uric acid bertambah sebanyak
18kali atas paras biasa sewaktu stress. 
Hal ini kerana, terlalu banyak enzim, vitamin, zat galian, bahan-bahan minyak dalam kumpulan gamma-linoleneic dan alpha-linolineic-acid habis digunakan dan perlu digantikan.


2. KEGEMUKAN



3. PEMAKANAN

Makanan yang tinggi kandungan purine (meninggalkan 
leaves uric acid sebagai waste product)


4. PENGGUNAAN UBAT /DADAH
Risiko kerosakkan buah pinggang dan menyebabkan tidak mampu menapis uric acid dalam darah.


5. KEKURANGAN VITAMIN B5 (Panthothenic Acid)
Berfungsi untuk menukar Uric Acid kepada Urea.



6. KEKURANGAN VITAMIN E
Membantu menghindarkan pemecahan nucleas


Adakah ubat yang mampu merawat pesakit Gout ini?


set gout


Pengubatan

Berdasarkan bidang perubatan, penyakit Gout tiada ubat 
untuk merawat sepenuhnya penyakit ini. Yang ada Cuma untuk mengurangkan kesan Gout seperti


  • Non-Steroid Inflammation : Mengurangkan bengkak
  • Drug : Mengawal uric acid


Dan ubat-ubatan ini perlu di ambil sepanjang hayat dan berisiko mempunyai kesan sampingan.


Tapi, ketahuilah. kecukupan nutrisi dari pemakanan sihjat dan seimbang mampu membantu dalam pembaikan sel tubuh dan menambah baik kualiti kesihatan kita.

Peranan Nutrisi Tambahan/Suplemen

Fungsi suplemen adal untuk ‘REVERSE THE CAUSE’.

1. B-complex : asid folic yang membantu metabolism, 
meningkatkan Vitamin B5, Sebagai anti-stress.

2. Vitamin C- Meningkatkan sistem ketahanan imun

3. Vitamin E – Sebagai anti-oksidan, membantu buah 
pinggang menapis uric acid

4. ESP – Membina dan membaiki sel yang terjejas

5. Omega Guard (EPA) – Meredakan keradangan sendi-sendi

6. Zinc – Penting dalam metabolism protein dan membaiki 
sel

7. GLA – Penting dalam fungsi enzim-enzim.

8. Garlic – Sebagai antibiotic semulajadi melawan 
kesakitan.

9. Ostematrix (Kalsium, Magnesium & Vitamin D)
Membantu mengatasi masalah sakit-sakit tulang


10. Alfalfa – Mengatasi sakit sendi, alergik & buah pinggang.

Copyright© -NizaAhmad.com - Pengedar Shaklee Malaysia- All Rights Reserved