السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Tuesday, 10 August 2021

Azizul Hasni Awang di Olimpik Tokyo 2020

Tahniah Malaysia! Masih belum reda demam Olimpik Tokyo 2020 yang di tunda ke Tahun ini akibat Pandemik Covid19. 


Alhamdulillah hari ini kita nak bercerita tentang Pingat Perak yang dimenangi oleh Dato' Azizul Hasni dalam acara Keirin. 


Apa acara Keirin ni sebenarnya? 

Keirin ni berasal dari Jepun yang membawa maksud 'Perlumbaan Beroda' yang mana acara ini mulanya dimainkan sebagai acara Perjudian pada tahun 1948 seperti acara lumba kuda. 

Acara Keirin mula diiktiraf sebagai acara rasmi oleh Union Cycliste International (UCI) - Persekutuan Basikal Antarabangsa. 

Pada Tahun 1996, acara Keirin dimasukkan ke dalam mesyuarat jawatankuasa Olimpik untuk diundi sama ada hendak dimasukkan sebagai acara rasmi Olimpik dan secara rasmi nya acara  Keirin dimasukkan sebagai acara rasmi Olimpik. 

Pada Tahun 2000 di Olimpik Sydney, acara Keirin mula dimenangi Pengayuh dari Perancis, Florian Rousseau. Dan diikuti oleh Sir Chris Hoy dari Britain yang memenangi Pingat emas sebanyak dua kali semasa Olimpik 2008 dan 2012. 


Pingat Perak Hadiah Azizul Hasni buat Malaysia

Melihat kepada Progress Malaysia dalam acara Keirin sejak Tahun 2008, Beliau menunjukkan peningkatan dalam setiap Kejohanan Olimpik. 

2008 (Olimpik Beijing) - Tempat ke 10
2012 (Olimpik London) - Tempat ke 6
2016 (Olimpik Rio) - Tempat ke 3
2020 (Olimpik Tokyo) - Pingat Perak buat Malaysia! 

Pingat Perak Keirin



Tahniah Sekali lagi buat Malaysia dan Dato' Azizul Hasni khususnya. 
Semoga di masa akan datang lebih ramai wajah-wajah baru dan perintis Malaysia dalam acara Keirin seperti yang kita dapat lihat perintis trdekat adalah shah Firdhaus. 

Kemenangan ini menjadi kebanggaan seluruh rakyat Malaysia dalam membawa nama negara di persada dunia. 




Continue Reading

Wednesday, 20 January 2021

Resepi Chicken Chop Homemade Lengkap & Mudah

Bila Negara dan dilanda gelombang kedua Covid19, automatik mood rajin masak menjelma kan? haha
Korang macam tu jugak ke?

So, hari ni Niza nak share Resepi mudah yakmattt Chicken Chop Homemade. Resepi ni dah di olah dari beberapa resepi yang Niza 'kaji' sebelum ni. Kaji ye uolls. ><

Dan Niza olah mengikut kesesuaian citarasa dan bahan di dapur idaman ku ini.

Jadi, kalau korang nak cuba boleh check it out!


#Chicken Chop
Bahan-bahan (untuk 2 orang) 
1. Ayam Whole leg 2 ketul (Niza guna ayam whole leg yang ada tulang je sebab masa beli ayam tu minta potong asing sesiap bahagian whole leg tu)
2. Sos blackpepper 
3. Sos tiram
4. 1biji bawang besar (saiz sederhana) dikisar
5. 3ulas bawang putih dikisar
6. Mixherb
7. 2 sudu besar madu

Cara-cara
1. Perap semua bahan semalaman. Kuantiti sos tu agak-agak korang je ye. Sesedap rasa je. Niza tak boleh nak bagi kuantiti tepat ebab sejenis Niza campak-campak seadanya 😆
2. Keesokan harinya untuk makan, korang bakar dalam air fryer/ oven dengan suhu 150 darjah dalam 45minit -1 jam sampai masak la.


#Mashed Potato
Bahan-Bahan
1. 2-3 biji Ubi Kentang direbus lembut dan toskan
2. Serbuk lada sulah
3. Serbuk lada hitam
4. Sedikit garam (optional)
5. Fresh Milk

Cara-cara
1. Lenyekkan kentang yang dah direbus tadi hingga hancur bersama 3-4sudu fresh milk (tujuan untuk bg lembut dan creamy).
2. Masukkan kesemua bahan lain sesedap rasa dan kacau sebati.


#Blackpepper Gravy
Bahan-Bahan
1. 1/2 sudu lada hitam ditumbuk halus
2. 1 ulas bawang putih dipotong dadu
3. 1 kiub pati ayam
4. 1 sudu tepung jagung dibancuh dengan air
5. Sedikit Garam
6. Fresh Milk
7. Sos Blackpepper

Cara-cara
1. Tumis bawang putih dengan sedikit minyak.
2. Masukkan lada hitam yang ditumbuk halus bersama sedikit sos blakpepper(agak-agak je)
3. Masukkan kiub pati ayam dan garam, kacau sebati.
4. Masukkan 1/4cawan fresh milk dan bancuhan tepung jagung. Masukkan sedikit air kalau terlalu pekat. Kacau hingga masak/mendidih. Siap!

#Fries
yang ni korang beli je la kat pasaraya, balik goreng dalam kuali atau air fryer. siap! kan senang tu 😝

Ladt but not least, korang gabungkan lah kesemuanya dalam satu pinggan bersama Salad, tomato idaman hati supaya lengkap piramid makan ha cenggitu ye. haha.




Dah siap, jangan lupa snap dan tag Niza.

tu jeee.. dah siap! senang kan?
Semua bahan mudah dan ready kat dapur je..

Apa lagi? Selamat Mencubaaa 💗

Continue Reading

Saturday, 12 December 2020

Waktu Terbaik Minum Teh Hijau

Teh Hijau dikenali dengan pelbagai manfaatnya untuk kesihatan baik yang mengidamkan tubuh yang slim dan cantik, ada juga mengamalkan teh hijau untuk kulit yang awet muda.

Tidak hairan lah orang-orang Jepun suka mengamalkan teh hijau sebagai minuman utama mereka.

Teh hijau yang Niza maksudkan di sini adalah teh hijau asli yang belum di campur dengan pewarna, creamer dan sebagainya tu tau! Yang tu lain cerita =D

Ok, jadi sepatutnya waktu bila terbaik untuk kita minum teh hijau ni? Ada yang minum teh hijau sepanjang hari sebagai 'air detox', ada juga yang minum ketika sarapan pagi dan sebagainya.

Sebenarnya waktu terbaik dan berkesan untuk minum Teh Hijau adalah bergantung pada tujuan dan manfaat utama yang ingin kita dapatkan daripada Teh Hijau ni.


Teh Hijau Sebagai Anti-oksidan 

Jika anda mengamalkan teh hijau sebagai anti-oksidan yang tinggi, waktu terbaik untuk minum adalah di antara waktu makan utama. Sebaiknya selang 1-2 jam sebelum atau selepas makan. Hal ini untuk memastikan 'catechin' (salah satu major anti-oksidan) tidak bertindak balas dengan 'casein' yang terdapat dalam susu atau mana-mana protein haiwan yang kita makan.

Penjarakan waktu ini juga untuk mengelakkan kandungan kafein dalam teh hijau dari menghalang penyerapan kalsium & non-heme iron (zat besi dari tumbuhan) yang akan menyebabkan masalah untuk pnghidap penyakit anemia.


Teh Hijau sebagai Penggalak Penurunan Berat Badan

Teh hijau mampu meningkatkan metabolisme badan dan menghalang penyerapan lemak.
Bagi anda yang ingin menurunkan berat badan dengan teh hijau, bolehlah mengambil teh hijau bersama ketika waktu makan. 

Teh hijau bersifat alkali dan akan menggalakkan rembesan gastric acid. Jika perut anda tidak sensitif, bolehlah ambil teh hijausebelum makan berat.

Waktu Terbaik Minum Teh Hijau


Waktu Terbaik Minum Teh Hijau Tanpa Kesan Sampingan

1. Elakkan minum teh hijau awal pagi ketika perut kosong . Ini akan menyebabkan anda dehidrasi kerana kandungan kafein dalam teh hijau akan menyebabkan sakit perut akibat rembesan gastric acid.

2. Elakkan minum teh hijau ketika makan kerana teh hijau akan mengurangkan penyerapan Vitamin Thiamin ( Vitamin B1)


Continue Reading

Tuesday, 8 December 2020

Kisah Niza : Malam Tu (Part 3)

 MALAM TU (Part 3)

Inilah Permulaan kesetiaan dan #ShakleeEffect journey Niza. 🥰
Sejak eksiden, Niza memang tak skip #ESP, #VitaminC dan #ZincPlus.
Kalau ingat Niza cerita pada previous part, Niza perlu jumpa Dr setiap hari untuk cuci luka dan ambil MC kan?
Ada satu hari ni, sahabat yang teman Niza ni borak dengan Dr. Almaklum masa tu banyak yang Niza cakap, dorang tak faham. Yela cakap gaya 'bisu' sebab luka tak hilang lagi kan atas bibir.
So, baiknya Niza diam dan dengar je 😂
A : Kenapa tak bole dapat MC seminggu je terus doktor?
Dr : Sebab dia tak de kecederaan / patah dalaman. Jadi, memang tak bole bagi MC lama. Saya tau, susah jugak kawan awak nak pergi kelas dengan luka macam ni, tapi tu la.. Datang je cuci luka tiap hari, saya boleh bagi MC sehari since luka tak ok lagi.
A : Agak-agak berapa lama bole full recover luka ni?
Dr : Mungkin ambil masa la. Dalam 2-3bulan untuk full recover. Sebab luka ni lubang dalam jugak. Nanti jahit dah kering bole datang buka.
A : ...
Perasaan masa tu? FEELINGLESS uolls. 😂
Seminggu dua jugak berulang alik pergi klinik cuci luka.
After that Dr cakap tak perlu dah datang hari-hari.
Since that Niza pun mula attend kelas. Dengan muka separuh bertopeng camtu khennn 😶
Luka kat muka makin kering dan tangan Niza pun gatal cabut sikit-sikit 😂
Begitulah. Sehingga selepas 3 minggu, parut semua dissapear! (refer gambar Disember) 😂
Allahuakhbar.
Kulit masih merah-merah since sel kulit baru kan. Tapi langsung hilang!
Had u tried imagine that? Niza tak pernah imagine pun. Sebab time tu seriously memang tak de perasaan sungguh-sungguh.
Kot la nak rasa cepat la sembuhhh. Nak kulit cantikkk bla bla bla. Serious tak da langsung perasaan tu. Niza just like 'follow the flow'.
Semakin hari, sel kulit baru pun makin matang dan hilanglah 'blusher' sebelah tu.
It left nothing di muka Niza kecuali parut di kening😎
Dan parut di tangan dan kaki
Alhamdulillah 'ala kulli hal.
2-3minggu jugak Niza fobia bawa motor. .
Nak kemana kena ada orang escort jadi rider. 😂
Lepas tuu, ni antara motor Sahabat yang Niza pernah pinjam lepas eksiden tu.
Tetiba berjodoh dengan tuan motor tu sekarang😆
Opss🤭
Iklan. Haha.
Lepas tuuuu, sesudah kakak Niza selesai berpantang agaknya, family pun datang Perlis jenguk Niza. Dan dapat sponsor pulak #CollagenPowder.
Begitulah prosesnya hingga kini masih setia dengan Shaklee 💕
Sape follow sampai habis cerita Niza ni?
Meh drop komen. ❤




Continue Reading

Kisah Niza : Malam Tu (Part 2)

MALAM TU (Part 2)
.
"Tolong tanggalkan cincin dia."
"Tahan sikit ye, saya nak bius.."
"Niza mak nak cakap (melalui call).."
Yang Niza pulak mampu angguk-angguk geleng-geleng je sebab mulut terasa sakit nak bergerak.
Malam yang sama kak
Ani Ahmad
selamat masuk Labour room melahirkan Ahmad Ammar nun di Terengganu.
Memang family tak dapat datang ke Perlis jenguk masa Niza eksiden.
Being a mom, tentu lah risau kan anak eksiden. Itu lah bonda call lepas sahabat Niza maklumkan. Tapi Niza pulak tak terdaya nak buka mulut sebab bibir atas dah tercium tar sama.
Nun di asrama Niza lain pulak kisahnya.
Lepas sahabat Niza maklumkan Niza eksiden, Birthday Girl ingat ianya satu prank!
Sabo je laa 🥴
Lepas di Convince, baru lah percaya.
Dan selesai doktor jahit luka dan sempat Niza lelap di wad untuk beberapa jam sebelum esoknya di jemput oleh classmates Niza.
Bermula la episodnya seorang Niza yang perlu berpantang makan itu ini sebab luka di wajah, tangan dan kaki.


Beruntungnya seketui Niza, Allah hadirkan sahabat-sahabat yang sangatt lah caringg. Setiap hari tak miss ada orang bawakan Niza ke klinik cuci luka dan dapatkan MC setiap hari!
Sebelum dorang ke kelas, dorang dah tolong Shake kan ESP untuk Niza alas perut sementara menunggu dorang habis kelas dah belikan bubur.
Selalu share gambar kecik combine dengan selepas sembuh kan? Ni original punyo.
Inilah permulaan kesetiaan dan perjalanan #ShakleeEffect Niza.
Sambung Part 3

#Backtoyears2013 

Continue Reading

Kisah Niza : Malam Tu (Part 1)

MALAM TU

.

Niza ada meeting dengan Junior di Kolej Kediaman di Kangar while Niza dari Kolej Kediaman di Kuala Perlis.
Zaman study ni kita rempit je uolls.
Student sekarang untung. Student lagi dah angkat Honda, Toyota. Untung kenal Shaklee muda-muda 😆
Ok balik ke cerita tadi. Sebelum meeting malam tu, Niza singgah kedai kek beli kek konon nak surprise kan Birthday housemate malam tu.
Settle meeting, Niza meneruskan perjalanan nak jemput sahabat Niza yang ada group discussion jugak malam tu di satu tempat lain area Kangar jugak.
So berbekalkan sekotak kek, dan satu helmet Niza pun teruskan perjalan nak ambil sahabat sorang ni.
Tapi tak sempat sampai sebab.. Niza celik mata ayat first dengar
"Tolong tanggalkan cincin dia."
"Tahan sikit ye, saya nak bius.."
"Niza mak nak cakap (melalui call).."
Yang Niza pulak mampu angguk-angguk geleng-geleng je sebab mulut terasa sakit nak bergerak.
Seterusnyaaa..
Sambung part 2 😂
*gambar sekadar hiasan 🤣



Continue Reading

Wednesday, 28 October 2020

Covid19 : Kajian Keberkesanan Vitamin C Terhadap Pesakit

 Kes Covid-19 kian meningkat hari demi hari. Kerajaan pun sedang menggiatkan SOP supaya rantaian wabak ini dapat diputuskan. Kita masih belum menjumpai Vaksin untuk menangani Covid-19 secara menyeluruh. Justeru, apa yang mampu kita lakukan adalah dengan menjaga kesihatan keluarga dan mengelak dari bersesak di khalayak ramai tanpa keperluan dan mematuhi SOP yang ditetapkan.

Namun, baru-baru ini pihak KKM telah terbitkan kajian berbentuk PDF mengenai ujian yang dijalankan ke atas Pesakit Covid-19 menggunakan Vitamin C!


Kajian Vitamin C terhadap pesakit Covid19


Menariknya mereka telah menggunakan Vitamin C untuk menguji kadar kesembuhan Pesakit Covid19 berbanding yang tidak dibekalkan dengan Vitamin C.

Satu golongan dibekalkan rawatan tambahan dengan Vitamin C 100% manakala satu golongan lagi hanya bergantung kepada ubat-ubatan lain.


Kajian Mengenai Vitamin C dan Covid19


Hasilnya, purata kadar kematian bagi pesakit yang diberi rawatan tambahan Vitamin C adalah hanya 14% berbanding pesakit yang tidak diberi rawatan tambahan Vitamin C adalah sebanyak 71%.

Manakala lebihan 57% lagi bagi Pesakit yang diberi rawatan tambahan dengan Vitamin C mampu untuk discaj dengan sihat.

Lagi Mengejutkan, keputusan mendapati Pesakit yang dibekalkan dengan 100% Vitamin C:

  1. 57% lebih rendah dari kadar kematian
  2. 9 hari lebih awal dibolehkan discaj dari wad
  3. 5.6 harilebih cepat bebas dari Extubation
  4. 7.5 hari lebih cepat bebas dari menggunakan bantuan pernafasan Oksigen
Ini adalah perbezaan ketara yang didapati melalui kajian ini.

Mengapa Vitamin C?

Berdasarkan kajian ini, Viamin Cbertindak sebagai antioksidan dimana Antioksidan ini mampu memberi tindak balas terhadap tekanan oksidatif (Oxidative stress).

Tindak balas ini sangat penting untuk mengurangkan risiko kecederaan paru-paru sekaligus mengelakkan organ lain dari gagal berfungsi.

Jadi, Niza sangat sarankan untuk kita cukupkan keperluan Vitamin C setiap hari untuk meningkatkan sistem pertahan badan kita.

  • Vitamin C bertindak sebagai antioksidan yang mampu mengawal serangan radikal bebas dalam badan
  • Vitamin C juga mampu meningkatkan sistem imun dari mudah diserang oleh virus, bakteria dan kuman
  • Vitamin C sangat penting untuk tindak balas kimia dalam badan untuk memastikan organ dan sistem tubuh berfungsi dengan baik.
Even Niza dan keluarga sendiri amalkan Vitamin C sebagai ikhtiar untuk kesihatan mneyeluruh apatah lagi di musim Covid19 belum berakhir.

Semoga membantu setiap keluarga dalam mengurangkan jumlah jangkitan. InsyaAllah.

Klik sini untuk dapatkan Suplemen Vitamin C! 😊


Kajian Vitamin C terhadap pesakit Covid19
Rujukan artikel lengkap


Feedback pesakit Covid19
Perkongsian dari salah seorang Pesakit Covid19



Niza Ahmad

Pesan dari Hati 💗


Continue Reading