السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ
Showing posts with label tart cheese. Show all posts
Showing posts with label tart cheese. Show all posts

Friday, 23 August 2019

Resepi Tart Cheese Mudah dan Ringkas

Assalamualaikum & Hi!


Kalau semalam Niza dah share Resepi Tart Shell yang mudah wa senang yakmat untuk korang cuba buat kat rumah, hari ni Niza nak Share Resepi Tart Cheese pulak !


Dah ada Tart Shell, nak buat apa?


Boleh laa buat tart Cheese ke tart Telur ke. Tapi hari ni Niza share version Tart Cheese dulu ye.


ok, jom mula!


Untuk Tart Shell korang bole refer sini resepinya.sekarang jom skip terus untuk buat filling Cheese untuk tart tu. ><



BAHAN-BAHAN:


1. 250gm cream cheese
2. 50gm gula kastor / gula halus
3. 1 biji telur Saiz B
4. ½ sudu teh esen vanilla / esen lemon


CARA-CARA:

1. Keluarkan cream cheese 20-30 minit sebelum digunakan. JANGAN biarkan cream cheese mencapai ke suhu bilik.

2. Putar cream cheese dan gula hingga berkrim.

3. Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi.


4. Masukkan filling ke dalam kulit tart. Untuk memudahkan kita gunakan kaedah yg sama untuk letakkan filing tadi. Dimana kita masukkan dalam piping bag dan picitkan di atas filing dalam shell tadi. Letak penuh supaya ia cantik membuncit.

Nota kaki :Untuk korang yang suka tart cheese yang versi berperisa blueberry ke, strawberry ke boleh lah piping dulu jem sedikit ke dalam tart sebelum piping Cheese tu ye. 


* Kemudian boleh la korang hiaskan ikut sesedap mata memandang. Kalau hiasan tu berbentuk buah ke, coklat ke, bakar la dulu tart selepas piping Cheese tu.Kemudian baru tempek coklat ke buah-buahan ke ikut sukahati korang.


Kalau sekadar nak loretkan atau lukis menggunakan pewarna, maka bole terus loretkan dan bakar. 😉


5. Bakar pada suhu 160 darjah selama 7-10minit je.

Soo... tadaaaa!


Dah siap pun Tart Cheese..

Senang kan?

Dah cuba jangan lupa tinggalkan feedback ye. 😉
Copyright© -NizaAhmad.com - Pengedar Shaklee Malaysia- All Rights Reserved