السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Wednesday, 28 August 2019

Cara Menghilangkan Parut Chicken Pox

Assalamualaikum!

Alhamdulillah since dua tiga menjak ni, ramaiii yang bertanya Niza macam mana nak hilangkan parut Chicken Pox, maka Niza throwback sikit kisah Chicken Pox Niza beberapa bulan lepas.

Dah tetua ni baru nak muncul Chicken Pox ni memang agak merisaukan la.. kan?
Lelaki ke perempuan sama je. Tapi kerisauan tu lebih berganda pada kaum perempuan.😆

Kenapa? Semestinya Chicken Pox akan pergi meninggalkan 'kesan' parut yang makan masa untuk hilang!

Kalau ada orang yang Chicken Pox nya menerjah semasa usia kanak-kanak, sampai sekarang dah menginjak dewasa pun masih ada parutnya, apakan yang baru terkena di usia dewasa ni kan?
Scarry kan? Diri sendiri pun scarry tengok cermin ><



Semestinya begitulah kegusaran yang melanda Niza beberapa bulan lepas ><

Jadi, since Chicken Pox ni melanda saat Niza masih di rumah bujang. Hanya boleh wasap je Bonda. Dan maca-macam petua dan pantang larang bonda dan kawan-kawan bagi.

Dan yes! Semuanya memang membantu. 😇

So, untuk korang yang sedang dilanda Deman Campak atau Chicken Pox ni, boleh la cuba.

PETUA DARI DAPUR UNTUK CHICKEN POX

  1. Banyakkan minum air kosong
  2. Banyakkan minum sup. (Lebih baik kalau dapat Ayam kampung)
  3. Elakkan makanan berunsur kicap (untuk elakkan tinggalan parut)
  4. Minum air kelapa muda
  5. Tempek bedak sejuk (untuk hilangkan gatal)
  6. Jaga tangan dari merayap garu atau korek kuping-kuping Chicken Pox tu!

Ha.. Jadi sepanjang hampir 2 minggu diserang Chicken Pox ni. *Walaupun Niza tak demam!*, Tinggallah parut-parut tu..

Seperti kebiasaan, Niza tak pernah tinggalkan dalam jangka waktu yang lama makan tambahan Niza like Vitamin C, Energy Soy Protein.

Tambah pulak macam-macam kena pantang tak boleh makan selagi tak hilang Chicken Pox tu, Maka ESP sangat lah membantu untuk Niza gain Instant Energy.

So, tik tok tik tok.

After a month! tadaaaa..

Alhamdulillah dah gain Confident nak belek Cermin dah :P

So, Alhamdulillah tsumma alhamdulillah.

Tiada la kita ni berkemampuan nak halang apa yang Allah dah tetapkan untuk kita kan?

Termasuklah diri Niza untuk terus kekal setia one phase to one phase dalam hidup bersama Shaklee.
gittew sekali palsapahnya.

Korang takyah risau lagi kalau tetiba ada parut scarriest kat muka ke apa.
Benda boleh settle. Jangan risau. InsyaAllah.

Kalau nak tau kebaikan ESP yang sangat membantu kehidupan seharian kita termasuklah hilangkan parut-parut ni, Niza kena buat lain entry la.

Tapi, yang Niza long story cut to adalah ESP ni bantu kulit kita renew sel yang lebih sihat dan cantik untuk kulit setiap 30 hari.

Scientifically? Niza share di lain entry okeh...

So, Semoga bermanfaat buat korang.
Any suggestion or enquiries, korang boleh contact Niza tau. klik je bawah ni 😉



Semoga Bermanfaat!

No comments:

Copyright© -NizaAhmad.com - Pengedar Shaklee Malaysia- All Rights Reserved