السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Wednesday, 12 November 2014

Kenapa Saya tak suka Panadol / Paracetamol?


Bismillah..
Assalamualaikum wbt,

Salam hormat, salam tengah hari, salam rabu dan salam sejahtera. >_<
Beberapa hari lalu, atau mudah katanya minggu lepas.
Ya.
Minggu lepas merupakan minggu stress, minggu serabut, minggu sakit kepala.
Hectic week la katakan.
Dengan assignment nya, dengan presentationnya, dengan mid term test nya.
Makanya, ramai la yang di serang sakit kepala,demam dan sebagainya.
Common,people akan cari panadol bila sakit kepala,demam atau di serang sakit2 sedemikian.
Bagi saya yang dah lama meninggalkan panadol, i think 'why panadol?'
hehe.


Sejujurnya,saya tidak suggest panadol as fast track atau jalan pintas untuk hilangkan sakit sekarang. Kerana anda akan merana for long time effect!

Tahukah anda?
Panadol mampu


-Merosakkan hati

-Tinggal di dalam tubuh sekurang-kurangnya 5Tahun! *Penghuni yang tak bayar deposit pun nak tinggal dalam tubuh kita. Bayangkan selama 5tahun lepas,dah berapa banyak panadol yang anda telan dan dah berapa banyak panadol yang terkumpul dalam tubuh atau usus anda? *



Adakah anda pernah terfikir?

-Kalau dulu zaman sekolah menengah gitu, ambil panadol sebiji dah boleh relief pain. Tapi sekarang ambil 2-3biji panadol pun masih atau belum tentu hilang sakit kepala atau sakit-sakit lain tu? Perlu telan 4-5biji dulu baru berkesan?
Hal ini di sebabkan,terbiasanya kita mengambil panadol itu menjadikan tubuh kita tidak 'lut' lagi pada kesan panadol.



Buah pinggang yang selalu memproses apa-apa yang selalu kita telan tu dah 'jemu' proses panadol ni.
Kesannya, di awal usia dah kena jalani rawatan dialisis.
Ngeri kan?
Sayangi tubuh buah pinggang anda,sayangi organ anda,sayangi tubuh anda.
Kerana ianya anugerah tak ternilai yang Allah titip untuk kita jaga dan manfaatkan. :)

Jadi sebagai alternatif untuk menghilangkan sakit kepala dan sakit-sakit manja tu, bole la cuba

-Minum air masak (walaupun tak sakit) sekurang-kurangnya 8gelas sehari.
-Minum minuman isotonik yang di campur dengan air masak.(nisbah 1:1 atau 1:2 > air isotonik : air masak)


Untuk maklumat lanjut,
Sila Hubungi 

Mengapa Perlu Vitamin?

Bismillah..
Assalamualaikum wbt.

Salam hormat. Salam sejahtera. (^_^)v
Hari-hari saya di temukan dengan pelbagai jenis dan spesis manusia.
ya. Allah ciptakan manusia itu berbeza-beza untuk kita saling mengenali. gituuu..
Ok.
Entri kali ni nak saya kongsikan. 
Mengapa Kita Perlu vitamin?
Mengapa Vitamin itu penting?
Penting? Ya. Semestinya penting untuk anda dan saya juga semestinya!

Hal ini kerana:-

Mengapa Vitamin Adalah Penting?

1. Tubuh kita memerlukan dos yang lebih tinggi untuk sesetengah vitamin.

- ya. Tubuh manusia itu berbeza, gaya hidup dan biological tubuh kita mungkin mempengaruhi kuantiti vitamin yang diperlukan dalam tubuh kita untuk melancarkan fungsi sistem dan organ dalam tubuh manusia.

2. Buah-buahan dan sayuran yang di tanam di atas tanah yang tidak/kurang subur.

- ahaa.. ini antara faktor-faktor yang menjadikan buah-buahan atau sayur-sayuran tidak cukup nutrisi atau kurang subur. seperti entri saya sebelum ni menyentuh tentang GMO.

3. Mungkin berlaku kehilangan zat makanan semasa proses memasak.

- Semasa proses memasak, suhu yang tinggi mampu menjadikan zat-zat yang terdapat di dalam sayur atau sumber vitamin dan nutrisi kita hilang.

4. Gaya hidup kita mungkin menganggu penyerapan zat makanan.

- Gaya hidup yang kurang sihat seperti mengamalkan rokok, minuman dan makanan yang tidak berkhasiat juga menjadikan kita perlu akan nutrisi.

5. Kepelbagaian makanan mungkin terhad dalam hidangan makanan kita.

- Hidangan makanan kita seharian barangkali tidak cukup kesemua nutrisi yang di perlukan tubuh.

6. Anda mungkin terlalu kerap makan di luar.

- Yesss.. Sebagai seorang pelajar, saya salah seorang insan-insan yang kerap makan di luar berbanding masak sendiri. 

7. Gaya hidup yang tidak aktif.

- Kehidupan yang tidak aktif seperti pergi Kuliah>Kafe>Katil sebagai pelajar dan mungkin juga kehidupan seorang pekerja Tempat kerja>Rumah>Tempat kerja menjadikan anda seorang yang pasif dan tidak biasa dengan aktiviti lasak atau pun aktif bersenam/bergerak.

8. Pekerjaan anda yang "STRESS"

9. Anda kerap dijangkiti demam dan jangkitan-jangkitan lain.







Salam sayang,
Niza Ahmad.



Tuesday, 4 November 2014

Omega Guard Shaklee

Bismillah..
Assalamualaikum,,

Tari menari jari jemari menaip di hening pagi, di kala housemate-housemate sekalian nyenyak di ulit bantal dan tilam. ewahh.

Hot jadinya ingin tahu dan berkongsi. Mana tidaknya lalu dan lintas di newsfeed jammed sibuk memperkatakan tentang Omega Guard Shaklee, Of course, pilihan berkualiti dan menjadi pilihan utama di kala berat naik bagai belon yang di pam-pam. Apatah lagi, Saat ini! November 2014 membawakan tawaran haibattt promosi Omega Guard Shaklee Beli 6, Dapat 7. 
Eh, cemane plak tu?
takpe, meh terjah dulu apa yang syookkk sangat Omega ni.??
Ha. Jawab-jawab...

Kandungan Omega Guard Shaklee

1. Omega-3 EFA (330 mg) 

EFA : Essential Fatty Acid
- Mendokong sistem kardiovaskular, reproduksi
- Kekebalan tubuh serta susunan taraf
- Tubuh manusia memerlukan EFA ini untuk membina dan memperbaiki sel membran.

2. EPA (180 mg)

- EPA tidak dapat di hasilkan oleh tubuh badan sendiri. Makanya, ia di peroleh dari ikan perairan laut dalam yang dingin.
- EPA penting untuk kesihatan mata dan otak.
- Melancarkan peredaran darah
- Membantu memperbaiki kelikatan darah
- Membantu menurunkan paras KOLESTROL dan memperbaiki kesihatan jantung

3. DHA (120 mg)

- Menyokong fungsi Otak Sihat
- Membantu menyokong fungsi mental dan kognitif
- Melaraskan transmission impulse saraf.

Kenapa saya pilih Omega Guard SHAKLEE >_<



Secara umumnya nak bagitau nyaaa.. 

Omega Guard Shaklee mampu memberi MANFAAT bagi anda

1. Mengekalkan tekanan darah normal

2. Merendahkan kolestrol

3. Mengurangkan risiko penyakit jantung

4. Mencegah penyakit gout

5. Mengawal masalah obesiti

6. Meningkatkan perkembangan memori

7. Mencegah saluran dari Tersumbat

8. Mencegah INSOMNIA dan mengurangkan tekanan

9. Memelihara fungsi-fungsi Sendi

10. Menyihatkan paru-paru


dan banyaaakkkkk lagi kalau nak cerita manfaat yang boleh didapati dari Omega Guard (baca ; minyak ikan) ni.

Bersepah je di pasaran produk-produk minyak ikan. Tapiii, kenapa Shaklee pilihan saya?

Kenapa Omega Guard Shaklee Pilihan saya?

  • Dihasilkan menerusi kaedah teknologi terkini iaitu ultratulen bergred farmaseutikal. Maksudnya ia melalui proses penyulingan proprietari tiga molekul yg dpt memekatkan asid lemak Omega3 paling tulen. 
  • Tidak diekstrak dari minyak hati ikan kerana dihati kandungan toksik tinggi.
  • Omega guard (minyak ikan ) Shaklee lengkap dgn 7 jenis asid lemak omega 3 yg perlu oleh badan iaitu DHA, EPA, HPA, ETA, SDA, DPA. 



Siapa yang perlukan Omega Guard Shaklee??

Jika anda:
1. Pelajar
2. Kanak-kanak
3. Dewasa
4. Remaja

Kesimpulannya, semua peringkat usia perlukan Omega Guard untuk kemaslahatan 
-Minda
-Jantung
-Peredaran Darah
-Sendi
-Paru-paru

dan banyaaakkk lagi.

*Sila hubungi SID hebat anda untuk konsultasi PERCUMA*

TAWARAN NOVEMBER 2014!




Tawaran hebat berGANDA-GANDA!


Sebarang pertanyaan lanjut,
Sila hubungi






Copyright© -NizaAhmad.com - Pengedar Shaklee Malaysia- All Rights Reserved