السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Wednesday, 12 November 2014

Kenapa Saya tak suka Panadol / Paracetamol?


Bismillah..
Assalamualaikum wbt,

Salam hormat, salam tengah hari, salam rabu dan salam sejahtera. >_<
Beberapa hari lalu, atau mudah katanya minggu lepas.
Ya.
Minggu lepas merupakan minggu stress, minggu serabut, minggu sakit kepala.
Hectic week la katakan.
Dengan assignment nya, dengan presentationnya, dengan mid term test nya.
Makanya, ramai la yang di serang sakit kepala,demam dan sebagainya.
Common,people akan cari panadol bila sakit kepala,demam atau di serang sakit2 sedemikian.
Bagi saya yang dah lama meninggalkan panadol, i think 'why panadol?'
hehe.


Sejujurnya,saya tidak suggest panadol as fast track atau jalan pintas untuk hilangkan sakit sekarang. Kerana anda akan merana for long time effect!

Tahukah anda?
Panadol mampu


-Merosakkan hati

-Tinggal di dalam tubuh sekurang-kurangnya 5Tahun! *Penghuni yang tak bayar deposit pun nak tinggal dalam tubuh kita. Bayangkan selama 5tahun lepas,dah berapa banyak panadol yang anda telan dan dah berapa banyak panadol yang terkumpul dalam tubuh atau usus anda? *



Adakah anda pernah terfikir?

-Kalau dulu zaman sekolah menengah gitu, ambil panadol sebiji dah boleh relief pain. Tapi sekarang ambil 2-3biji panadol pun masih atau belum tentu hilang sakit kepala atau sakit-sakit lain tu? Perlu telan 4-5biji dulu baru berkesan?
Hal ini di sebabkan,terbiasanya kita mengambil panadol itu menjadikan tubuh kita tidak 'lut' lagi pada kesan panadol.



Buah pinggang yang selalu memproses apa-apa yang selalu kita telan tu dah 'jemu' proses panadol ni.
Kesannya, di awal usia dah kena jalani rawatan dialisis.
Ngeri kan?
Sayangi tubuh buah pinggang anda,sayangi organ anda,sayangi tubuh anda.
Kerana ianya anugerah tak ternilai yang Allah titip untuk kita jaga dan manfaatkan. :)

Jadi sebagai alternatif untuk menghilangkan sakit kepala dan sakit-sakit manja tu, bole la cuba

-Minum air masak (walaupun tak sakit) sekurang-kurangnya 8gelas sehari.
-Minum minuman isotonik yang di campur dengan air masak.(nisbah 1:1 atau 1:2 > air isotonik : air masak)


Untuk maklumat lanjut,
Sila Hubungi 

No comments:

Copyright© -NizaAhmad.com - Pengedar Shaklee Malaysia- All Rights Reserved