السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Wednesday, 15 November 2017

TIPS : Makan Untuk Kurus

Assalamualaikum uolls!

Lama rasanya tak ziarah rumah agam ni.
Muncul je tetiba bagi tips.
*nampak sangat sebelum ni bz nk kurus* eh! 😆

Nah, Niza share tips dan antara 'idea' menu untuk awak eh anda eh kita 😝 yang nak kuquihh tak kuquih2 tu.

Haha.

1. Jaga Pemakanan
2. Build high metabolism
3. Bakar Kalori

*****
1. Jaga pemakanan.
Part ni yang konon agak challenging.
Tapi challenging memula je..

Percaya la! Once dah jadi habit, tak jadi masalah pun la. Don't say no sebelum mula ☝

Dan tolong la buang 'mindset' diet = tak makan.

Tak makan tu puasa uolls😪

Diet yang sihat adalah = Makan dengan kerap dalam kuantiti yang sikit. Sebab apa? Ini membantu untuk tips ke-2.

Ok? 👌


2. Build high metabolism

Macam mana nak build high metabolism.  Ada certain makanan yang bole 'menaikkan' kadar metabolism tubuh. Lain kali la ai share. Tapi yang mudahnya adalah baca tips 1 tadi?

Ini lah sebabnya.

Setiap kali kita makan, metabolism tubuh akan naik disebabkan sistem tubuh kita 'bekerja' untuk cernakan makanan.

Kenapa kadar metabolism yang tinggi penting untuk kurus?
Sebab metabolism yang tinggi membantu anda untuk tips ke-3! 😘

3. Bakar Kalori
Setiap kali kau makan, tu kalori masuk.
Kalau tak bakar balik, macam mana nak kurus? Simpan kalori jadi lelemaks berlapis.

Jadi, silalah bakar. 🔥🔥🔥

Macam mana nak bakar? Bersenam la.
*ada la tu bagi alasan takda masa la apa la*

Belum apa-apa dah bagi alasan!
Tak perlu masa 4-5jam hang nak bersenam. Tinggal motor kereta, pergi kerja jalan kaki. Kan dah bersenam tu 😆

Ala, jalan kaki, naik turun tangga pun bersenam jugak.. Take it easy. Yang penting BUAT!


Nah amik ni idea menu kalau taktau nak makan apa.

Credit : akak Farahin Farhan







Ok. Dah berjaya loss KG nanti toger tau! 😝

Niza Ahmad,
014-5671920
Founder of MME.


Copyright© -NizaAhmad.com - Pengedar Shaklee Malaysia- All Rights Reserved