السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Wednesday, 28 October 2020

Covid19 : Kajian Keberkesanan Vitamin C Terhadap Pesakit

 Kes Covid-19 kian meningkat hari demi hari. Kerajaan pun sedang menggiatkan SOP supaya rantaian wabak ini dapat diputuskan. Kita masih belum menjumpai Vaksin untuk menangani Covid-19 secara menyeluruh. Justeru, apa yang mampu kita lakukan adalah dengan menjaga kesihatan keluarga dan mengelak dari bersesak di khalayak ramai tanpa keperluan dan mematuhi SOP yang ditetapkan.

Namun, baru-baru ini pihak KKM telah terbitkan kajian berbentuk PDF mengenai ujian yang dijalankan ke atas Pesakit Covid-19 menggunakan Vitamin C!


Kajian Vitamin C terhadap pesakit Covid19


Menariknya mereka telah menggunakan Vitamin C untuk menguji kadar kesembuhan Pesakit Covid19 berbanding yang tidak dibekalkan dengan Vitamin C.

Satu golongan dibekalkan rawatan tambahan dengan Vitamin C 100% manakala satu golongan lagi hanya bergantung kepada ubat-ubatan lain.


Kajian Mengenai Vitamin C dan Covid19


Hasilnya, purata kadar kematian bagi pesakit yang diberi rawatan tambahan Vitamin C adalah hanya 14% berbanding pesakit yang tidak diberi rawatan tambahan Vitamin C adalah sebanyak 71%.

Manakala lebihan 57% lagi bagi Pesakit yang diberi rawatan tambahan dengan Vitamin C mampu untuk discaj dengan sihat.

Lagi Mengejutkan, keputusan mendapati Pesakit yang dibekalkan dengan 100% Vitamin C:

  1. 57% lebih rendah dari kadar kematian
  2. 9 hari lebih awal dibolehkan discaj dari wad
  3. 5.6 harilebih cepat bebas dari Extubation
  4. 7.5 hari lebih cepat bebas dari menggunakan bantuan pernafasan Oksigen
Ini adalah perbezaan ketara yang didapati melalui kajian ini.

Mengapa Vitamin C?

Berdasarkan kajian ini, Viamin Cbertindak sebagai antioksidan dimana Antioksidan ini mampu memberi tindak balas terhadap tekanan oksidatif (Oxidative stress).

Tindak balas ini sangat penting untuk mengurangkan risiko kecederaan paru-paru sekaligus mengelakkan organ lain dari gagal berfungsi.

Jadi, Niza sangat sarankan untuk kita cukupkan keperluan Vitamin C setiap hari untuk meningkatkan sistem pertahan badan kita.

  • Vitamin C bertindak sebagai antioksidan yang mampu mengawal serangan radikal bebas dalam badan
  • Vitamin C juga mampu meningkatkan sistem imun dari mudah diserang oleh virus, bakteria dan kuman
  • Vitamin C sangat penting untuk tindak balas kimia dalam badan untuk memastikan organ dan sistem tubuh berfungsi dengan baik.
Even Niza dan keluarga sendiri amalkan Vitamin C sebagai ikhtiar untuk kesihatan mneyeluruh apatah lagi di musim Covid19 belum berakhir.

Semoga membantu setiap keluarga dalam mengurangkan jumlah jangkitan. InsyaAllah.

Klik sini untuk dapatkan Suplemen Vitamin C! 😊


Kajian Vitamin C terhadap pesakit Covid19
Rujukan artikel lengkap


Feedback pesakit Covid19
Perkongsian dari salah seorang Pesakit Covid19



Niza Ahmad

Pesan dari Hati 💗


Tuesday, 27 October 2020

Happily Married! Alhamdulillah

 Dari 2011 camtu berblogging, 2020 tetiba  muncul header blog berdua dah kan?😆

Alhamdulillah. 2/11/2019 selamat diijab kabulkan dengan pemuda pilihan hati (cia cia cia).

Kenal since 2013 se-Fakulti di UniMAP. Tak Pernah bersembang melainkan urusan kerja, program dan seumpamanya sahaja. 

Dikenalkan dalam satu majlis taaruf oleh sahabat senior pada penghujung 2015.

Kemudian lost contact setahun lebih. Tapi kalau dah jodoh~

Bertemu kembali 2017 dan mengikat tali pertunangan pada 13/8/2019 dan decide untuk mendirikan rumahtangga bersama 2/11/2019 bersamaan 5 Rabiulawwal 1441H.


AimranxNiza








ok dah la tu belanje gambar sikit-sikit :p

Alhamdulillah untuk perjalanan yang baru bermula. Mohon doanya semua semoga ikatan yang dibina diirnigi sakinah, mawaddah wa rahmah juga dibekalkan sabar dan tabah mengharungi bahtera bersama. 💓


#Countingfor1stAnniversary


Monday, 26 October 2020

Welcome Back!





Alhamdulillah! Setelah hampir 7Bulan Niza tak dapat access dan buka blog ni gara-gara pindahkan domain ke domain provider lain. 

Last-last Sangkut! Hampir 6-7x contact both domain provider untuk cari solution. Dah ubah setting perlu tunggu lagi 24-48jam untuk tunggu result samada it works atau sebaliknya. 

Since Niza pun bekerja time tu, memang benda-benda gini renyah dah perlu spend time untuk fokus ngadap dia je >< Jadi bertabah la sampai ke hari Jumaat lepas. 

Bila fikiran dah 30% untuk buat blog baru je, dan dah setup pun blog baru tu cuma belum publish. 

Baru lahhh boleh settlekan masalah teknikal sejak 6bulan lalu itu. 

MasyaAllah. dugaan betul. 

Korang pun mesti dah rindu nak dengar Niza bebel lagi kan? Since hampir 7bulan tak jumpa, banyak laaaa story mory yang Niza nak tinggalkan jejak kat sini. Korang, Stay tuned okeh! ^^
Copyright© -NizaAhmad.com - Pengedar Shaklee Malaysia- All Rights Reserved