السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Wednesday, 20 January 2021

Resepi Chicken Chop Homemade Lengkap & Mudah

Bila Negara dan dilanda gelombang kedua Covid19, automatik mood rajin masak menjelma kan? haha
Korang macam tu jugak ke?

So, hari ni Niza nak share Resepi mudah yakmattt Chicken Chop Homemade. Resepi ni dah di olah dari beberapa resepi yang Niza 'kaji' sebelum ni. Kaji ye uolls. ><

Dan Niza olah mengikut kesesuaian citarasa dan bahan di dapur idaman ku ini.

Jadi, kalau korang nak cuba boleh check it out!


#Chicken Chop
Bahan-bahan (untuk 2 orang) 
1. Ayam Whole leg 2 ketul (Niza guna ayam whole leg yang ada tulang je sebab masa beli ayam tu minta potong asing sesiap bahagian whole leg tu)
2. Sos blackpepper 
3. Sos tiram
4. 1biji bawang besar (saiz sederhana) dikisar
5. 3ulas bawang putih dikisar
6. Mixherb
7. 2 sudu besar madu

Cara-cara
1. Perap semua bahan semalaman. Kuantiti sos tu agak-agak korang je ye. Sesedap rasa je. Niza tak boleh nak bagi kuantiti tepat ebab sejenis Niza campak-campak seadanya 😆
2. Keesokan harinya untuk makan, korang bakar dalam air fryer/ oven dengan suhu 150 darjah dalam 45minit -1 jam sampai masak la.


#Mashed Potato
Bahan-Bahan
1. 2-3 biji Ubi Kentang direbus lembut dan toskan
2. Serbuk lada sulah
3. Serbuk lada hitam
4. Sedikit garam (optional)
5. Fresh Milk

Cara-cara
1. Lenyekkan kentang yang dah direbus tadi hingga hancur bersama 3-4sudu fresh milk (tujuan untuk bg lembut dan creamy).
2. Masukkan kesemua bahan lain sesedap rasa dan kacau sebati.


#Blackpepper Gravy
Bahan-Bahan
1. 1/2 sudu lada hitam ditumbuk halus
2. 1 ulas bawang putih dipotong dadu
3. 1 kiub pati ayam
4. 1 sudu tepung jagung dibancuh dengan air
5. Sedikit Garam
6. Fresh Milk
7. Sos Blackpepper

Cara-cara
1. Tumis bawang putih dengan sedikit minyak.
2. Masukkan lada hitam yang ditumbuk halus bersama sedikit sos blakpepper(agak-agak je)
3. Masukkan kiub pati ayam dan garam, kacau sebati.
4. Masukkan 1/4cawan fresh milk dan bancuhan tepung jagung. Masukkan sedikit air kalau terlalu pekat. Kacau hingga masak/mendidih. Siap!

#Fries
yang ni korang beli je la kat pasaraya, balik goreng dalam kuali atau air fryer. siap! kan senang tu 😝

Ladt but not least, korang gabungkan lah kesemuanya dalam satu pinggan bersama Salad, tomato idaman hati supaya lengkap piramid makan ha cenggitu ye. haha.




Dah siap, jangan lupa snap dan tag Niza.

tu jeee.. dah siap! senang kan?
Semua bahan mudah dan ready kat dapur je..

Apa lagi? Selamat Mencubaaa 💗

0 comments: