السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Tuesday, 30 November 2021

Resepi Nasi Kerabu

Nasi Kerabu ni nak kata feveret all the time tidak jugak. Tapi being a 'Woman' ni memang ada mood nak makan sesuatu tu secara spesifik kan?

Kisahnya,  Jadilah Nasi Kerabu versi Hari Jumaat (sebab kaler hijau) 


Padahal sebab takde bunga telang atau pewarna biru. Dulu ada kat tepi rumah, habis ku racun sekali rumput. Sekarang mencari, takde. Adan uke.

So, kalau uolls nk mencuba bole la cuba resepi pestime Niza ni selepas menggodek resepi dari chef google.





Anggaran 2-3orang makan je

Bahan²:
#Sambal1
- 3sudu bawang besar/merah blender
- 1 sudu bawang putih blender
- 1batang serai dititik
- 2 sudu makan budu
- 1/2 cawan santan (niza guna santan kotak kara)
- sedikit garam, perasa, gula
- sedikit air
- minyak untuk menumis
- halia 1 inci cincang atau blender dengan bawang tadi.
- 1sudu setengah cili kering yang di blender (ikut tahap kepedasan yang uoll nak)

Cara²:
- Tumis bawang besar, bawang putih, halia.
- Masukkan serai, kacau sampai wangi. Masukkan cili kering sampai pecah minyak
- Masukkan santan, dan sedikit air. Kacau rata. Jgan biarkan lama tak dikacau takut santan tu berketul.
- Masukkan budu, kacau lagi.
- Masukkan gula, perasa, garam(letak sikit dulu n rasa takut terlebih masin sebab budu dah masin).
- Masak sampai mendidih, dah siap.

#Sambal2
Bahan² :
- 10-12tangkai cili padi
- setengah ruas jari kelinking belacan 🤣
- sedikit garam, gula

Cara² :
- blend semua, dah siap. Part ni paling suka sebab senang 🤣🤣

#KelapaIsiIkan (maafkan den oqhang kedah. Ku taktau apo namanya benda ni 😝)
Bahan² :
- 1 cawan kelapa parut di goreng tanpa minyak sampai kering
- 4 ekor ikan direbus dengan sedikit garam
- 2batang serai potong halus
- 3 sudu bawang blender ( atau 3biji bawang merah)
- sedikit gula, garam, perasa

Cara²:
- Tumbuk kesemua bahan. Agak tak muat, tumbuk la sikit². Last sekali gaul semua bagi rata.

#Nasi
Bahan²:
- beras
- air bunga telang/pewarna biru/hijau (Niza guna pewarna hijau je)
- 50ml susu cair (optional)
- 2 helai daun pandan ikat tepi 👻

Cara²:
- basuh beras n masukkan susun air ikut sukatan macam masak nasi biasa aje laa..
- masukkan daun pandan untuk bau wangi.
- secubit garam, kulit kayu manis, bunga lawang sekuntuk campak sekli dalam periuk. Dah tekan suis biar sampai dia msak 😝

#SayurUlaman
Bahan²:
- kobis
- kacang panjang
- Bunga Kantan
- Daun kesum

Potong semua halus² dan gaul semuanya.

Lauk tu korang goreng la ayam ke ikan ke celup tepung terpulang la. Ikut tekak masing²

Bawang tu kebanyakan niza ikut sukatan sudu sebab kat rumah ni memang niza suka blend sesiap bawang buat paste.

Sekian resepi versi nubis 🤭



0 comments: