السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Sunday, 3 July 2016

Kebaikan Nutriferon


Manfaat Utama

journeytoonedestiny.blogspot.my


1.    Mengukuhkan Sistem Imun dalam masa 3hari
Ianya adalah satu-satu interferon semulajadi di dunia. Kajian-kajian telah menunjukkan  bahawa interferon ;
-         Mampu meransang dan mempertingkatkan secara keseluruhan sistem imun tubuh dengan mengerahkan sistem imun tubuh dengan mengarahkan sistem pertahanan semulajadi tubuh berfungsi untuk membunuh ; T-cells, B-cells dan makrofag.


2.    Melawan Kanser dan Tumor
Interferon semulajadi mengandungi polisakarida yang;
-         Meransang dan mengaktifkan immunoglobin melawan sel-sel tumor dan kanser.
-         Mampu mengurangkan ketidakselesaan pada waktu rawatan kemoterapi.


3.    Melindungi dari Influenza
-         Mengimbangi kepada respon alergi persekitaran dan pencemaran udara
-         Melindungi dengan berkesan daripada virus, mikrob, termasuk selesema, flu, alergi, inflamasi dan influenza.


4.    Meringankan stress dan kelesuan
-         Meringankan kemudaratan yang disebabkan oleh keresahan, stress, kelesuan dan gaya hidup yang sibuk.


5.    Melambatkan penuaan
Formula unik Nutriferon ;
-         Meransang pengeluaran makrofag untuk mengurangkan radikal bebas, virus dan kuman.
-         Menjadikan sel-sel lebih sihat.


6.    Mengurangkan Infeksi oleh Pesakit Hepatitis B & C
Keberkesanan Nutriferon dalam memerangi virus akan mengurangkan infeksi dan meminimumkan ketidakselesaan seperti kembung perut, rasa mual, muntah dll kepada pesakit Hepatitis B & C.


7.    Meningkat Menopause
Hypertensi, tahap kolestrol yang tinggi, kitaran darah dan masalah lain berkaitan menopause akan menjadi lebih baik.


8.    Meningkatkan PMS

Terbukti secara klinikal mengurangkan symptom yang terjadi akibat ketidakseimbangan sistem endokrin iaitu kekejangan  waktu haid, sakit belakang, sakit payudara, masalah jerawat, kegelisahan, insomnia dan mood swing.
Continue Reading

DTX Complex


Kenapa Shaklee?
Kajian menunjukkan bahawa kandungan utama di dalam Shaklee DTX Complex ; Ekstrak biji benih pokok susu tisel : menyokong keupayaan badan menghasilkan protein bagi membantu menjana semula sel-sel hati. DTX Complex mengandungi  bahan ekstrak yang sangat penting dari biji benih pokok susu tisel yang menghasilkan 80% silymarin. Ia turut mengandungi bahan-bahan yang digabungkan secara unik dan saintifik ; ekstrak daripada Schizandra dan cendawan Reishi (herba yang kaya dengan anti-oksida) dan ekstrak daripada dandelion, kunyit dan articok (herba yang membantu mengekalkan aliran hempedu)

DTX complex


Formulasi yang dipaten di dalam Shaklee DTX Complex



1.    Ekstrak Biji Benih Pokok Susu Tisel (Milk Thistle Milk)  
-          Proses ekstrak ini mendapatkan 80 % silymarin yang kaya dengan bahan anti-oksida. Melindungi hati daripda toksin termasuklah dadah, racun dan bahan kimia.
-          Merawat masalah hati seperti HEPATITIS dan SIROSIS.
-          Mengurangkan kadar kerosakan hati akibat lebihan alcohol.
-          Membantu mencegah dan merawat masalah batu karang.
-          Membantu masalah kulit seperti PRORIASIS dan ECZEMA


Milk Thistle Seed




2.    Articok (Artichoke)
-          Membina semula sel-sel hati.
-          Meransang pengaliran hempedu.


Artichoke





3.    Dandelion
-           Membantu fungsi hati, sangat berguna ketika berlaku kebengkakan hati (HEPATITIS dan JAUNDIS)
-          Membantu penghadaman dengan meransang pengaliran hempedu dari hati dan pundi hempedu; membantu mencegah batu karang.
-          Membantu merawat ENDOMETRIOSIS .
-          Bertindak sebagai ‘julap lembut’ untk masalah SEMBELIT.
-          Meningkatkan keupayaan tubuh menyerap zat besi-melawan ANEMIA.
-          Melawan TUMOR dan KANSER.
-          Merendahkan paras gula dalam darah. Baik juga untuk masalah kekembungan dan lebihan air.


Dandelion




4.    Kunyit (Tumeric)
-          Mengandungi curcumin ; bahan anti-oksida
-          Meningkatkan kesan anti-keradangan dan membantu mengurangkan kesakitan
-          Mempunyai kesan anti-viral terhadap HIV.


Turmeric




5.    Reishi Mushroom (LingZhi)
-          Membina imun – membantu dalam mencegah atau merawat KANSER.
-          Mengurangkan masalah BRONKITIS dan SINUSITIS.
-          Merawat sindrom KELETHAN yang kronik
-          Membantu mencegah penyakit jantung.

Reishi Mushroom




6.    Schizandra
Ekstrak biji benih dari Schizandra ini mengandungi bahan anti-oksida. Ia juga berkait dalam;
-          Meransang sintesis protein
-          Meningkatkan jumlah enzim dalam hati untuk tujuan DETOKSIFIKASI.

-          Memperlahankan pembentukan toksin.

Schizandra

Continue Reading

Friday, 1 July 2016

Tinta Ramadhan 26

Bismillah.
Assalamualaikum wbt.

Sekian lama menahan jari jemari dari menari di tinta ini, Alhamdulillah! 
Masih diberi kesempatan.

Its 26 Ramadhan 1437H. 

sudah. already. 26 hari berlalu..

Tanpa kita sedar ia semakin berlalu.. semakin pergi..

dia yang kita kobarkan Rindu sebelum hadirnya, 
sudahkah kita manfaatkan waktu bersamanya?

Tepuk dada tanyalah hati yang palingg dalam.
Semoga di situ letak kejujuran.

Secangkir madah mudah untuk di ukir, tapi tidak secubit rasa untuk singgah di hati.
Semoga Allah masih mengurniakan hati yang 'sihat' dan 'segar' untuk terus memburu cintaNya di kesempatan yang masih berbaki..



Mari menjadi hamba!

NA.
Continue Reading

Fungsi Hati

Hati merupakan organ terbesar di dalam tubuh manusia dan berkeupayaan dalam membina semula. Contohnya, serangan jantung akan merosakkan otot atau organ jantung. Tetapi, serangan kepada hati akibat pengambilan alcohol berlebihan boleh merosakkan hati. Namun, hati mampu membaiki organnya sendiri. Hati boleh dianggap sebagai INDUSTRI PEMPROSESAN dalam tubuh manusia, menjalankan fungsi-fungsi kritikal untuk membaiki dan merawat.


1. Rembesan Hempedu

- Cecair rembesan ini disimpan didalam pundi hempedu untuk dikeluarkan apabila perlu ketika penghadaman. Hempedu adalah perlu untuk pencernaan lemak; ia memecahkannya kepada lapisan yang lebih kecil (small globule). 
- Hempedu juga membantu dalam penyerapan vitamin larut lemak (A, D, E, K) dan membantu mengasimilasikan kalsium. 
- Hempedu juga menukarkan Beta Karotena kepada Vitamin A.

 2. Bertindak sebagai Detoksifikasi

- Metabolisme protein dan penapaian bakteria makanan dalam usus menghasilkan ammonia yang di detoksifikasi oleh hati. Hati mengawal metabolism protein.
- Untuk detoksifikasi ammonia, hati juga menggabungkan bahan-bahan toksik termasuk sisa metabolic, sisa racun serangga, dadah, alcohol, dan bahan kimia dengan bahan-bahanlain yang kurang toksik. 
- Bahan-bahan ini kemudiannya dikumuhkan dari buah pinggang. 
- Oleh itu, dalam usaha untuk mempunyai fungsi hati yang betul, anda juga mesti mempunyai fungsi buah pinggang yang betul! =)



Fungsi Hati


 3. Mengawal paras gula dalam darah

- Dengan menukarkan tiroksina – hormone tiroid, ke dalam bentuk yang lebih aktif.
- Penukaran yang tidak mencukupi oleh hati boleh menyebabkan hipotiroidisme.
- Hati mewujudkan GTF (factor toleransi glukosa) dari kromium dan glutation. 
- GTF diperlukan oleh insulin untuk mengawal paras gula dalam darah dengan betul. 
-Gula yang berlebihan akan disimpan dalam badan sebagai glikogen , dan kemudian ditukar kembali kepada gula apabila diperlukan untuk tenaga. 
- Hati juga memecahkan hormone seperti estrogen, adrenalin dan insulin.


4. Penting dalam Metabolisme Lemak


- Hati penting dalam sistesis asid lemak dari asid amino dan gula, iaitu ketika pengeluaran kolestrol, lipoprotein dan phospholipid, dan ketika pengoksidaan lemak untuk menghasilkan tenaga. 
- Di mana, makanan berlebihan akan ditukarkan kepada lemak di dalam hati, yang kemudian diangkut ke tisu lemak badan untuk penyimpanan.

Continue Reading

Saturday, 29 August 2015

Menuju Tahun Akhir : 8 Tips Hadapi Projek Tahun Akhir Dengan Senyuman.

Bismillah..
Assalamualaikum wbt,

Menghabiskan minggu-minggu akhir Latihan Industri sangat mendebarkan. 
*ewah.
kerana berakhirnya Latihan Industri adalah indikator kepada 'Pintu Gerbang' Tahun Akhir sedang melambai sambil tersenyum ngeri. 
** beginikah sikap prejudisnya mahasiswa Gen-Y? heh.

Tahun Akhir adalah satu perkataan yang mampu membuat sesiapa saja bakal mengunjungi nya berbaur dengan segala perasaan. Gembira! Mestilah gembira bagi yang tak sabar nak habiskan zaman kampus. Takut! Saaangaatt menakutkan bagi yang biasa di'momok'kan dengan kisah-kisah ngeri senior dengan pelbagai masalah terutamanya Projek Tahun Akhir (FYP)/ Projek Sarjana Muda (PSM).

Untuk makhluk yang suka mem'positive'kan segala benda disekeliling seperti saya ni, kekadang terfikir bagaimana nak 'turns' ke'ngeri'an tersebut kepada suatu yang memajukan diri dan sesiapa saja yang berjaya mengawal minda dari awalnya.

Jadi, Belum terlambat untuk kita siapkan minda sebelum melangkah ke tahun Akhir. Semoga yang bakal kita hadapi juga seperti yang di bayang dan dirancang dengan bantuan dan izinNya. InsyaAllah.


8 Tips Menghadapi FYP/PSM


1. Bijak memilih Tajuk Projek

Ramai pelajar yang tidak menyukai tajuk projek sendiri atau mudah katanya bosan di pertengahan jalan tentang projek sendiri. Di sebabkan itu anda perlu bijak memilih tajuk yang betul-betul memenuhi minat anda dan anda mampu komited menyiapkan tugasan sehingga akhir.

Tidak di nafikan juga pendapat sesegelintir yang menyatakan memilih pensyarah pembimbing (supervisor = sv) lebih utama kerana sv tersebut yang bakal memberi tunjuk ajar dan markah kepada pelajar. Benar. Jika ini mudah bagi anda untuk memilih sv, maka itu bonus. 

Jika sebaliknya yang tidak berpeluang memilih sv, maka yang terbaik bagi anda adalah memilih tajuk berkenaan bidang yang anda minat dan arif tentangnnya. 


2. Menggunakan masa secara 'flexible'

Pertamanya adalah menjadualkan dan meletakkan target bagi suatu tajuk atau bab untuk di siapkan dalam sekian-sekian tempoh masa.

Kemudian, disiplinlah! Disiplin menyiapkan tugasan mengikut masa yang ada secara fleksible. Manfaatkan masa yang ada mengikut jadual masing-masing. Tahun akhir adalah tahun yang di sibukkan dengan kelas, projek, program dan komitmen lain. Jadi, gunakan masa yang ada dengan sebaiknya! Jangan tunggu hingga saat akhir baru nak siapkan. 

3. Manfaatkan masa yang 'banyak' terluang

FYP/PSM adalah subjek yang jarang atau tak pernah listed dalam jadual kelas. 
Yes. Jadi, pelaksanaannya adalah 'full time'. bila sebut 'full time' atau sepanjang semester, 'banyak' la kenkonon kan masa yang ada. 

Konon. Belum tolak masa nak siapkan tutorial, assignment etc etc..
itu sikit. Masa selebihnya kemana? manage time wisely. haa. gitu.. pesan depan cermin ni.
*tak perlu cliche sangat, budak engine tak lari dari kerja last minit bagai.*

4. Jangan 'mengelat' nak jumpa SV

Tidak kurang juga 'sejarah' mencatatkan yang pelajar gemar mengelat dari berjumpa dengan sv. Kenapa? Antara top alasannya adalah
1. Projek belum ada progress. malu nak jumpa
2. SV selalu sibuk *padahal belum deal meeting pun*
3. Tak tahu nak present/tanya apa pada sv

hah. gitu.. kenapa projek belum ada progress? ada masalah troubleshoot atau apa?
Itu persoalan yang menjadikannya 'alasan' untuk sokmo-sokmo jumpa sv deh..
Show your effort. 

Hakikatnya, sv mempunyai berguni-guni pengalaman sebelum beliau bergelar 'super'visor.
Maka, jangan lepaskan peluang  'ambil kesempatan' untuk up kan diri anda dan timba, baldi, telagakan ilmu dari mereka. hokey?

5. Selesaikan 'bottle neck' secepatnya.

Dalam 'journey' nak menyiapkan projek, anda akan jumpa bermacam-macam masalah versi 'bottle neck' atau 'bump' yang hakikatnya jika tidak diselesaikan segera akan menyebabkan tertundanya tugasan anda! contoh-contoh 'bottle neck' adalah seperti Equation yang tak sesuai, instrument yang gagal di 'connect', atau software yang selalu pulak ERROR!.

Selesaikan segera. Boleh rujuk kepada sv, atau artikel, kajian, sahabat-sahabat dan pelbagai sumber yang boleh dapat 'celah gigi' je zaman sekarang ni. ewah?

6. Jangan lupa mencatat!

Kadang-kadang ramai cenderung untuk menyiapkan projek sepenuhnya sebelum mula menyiapkan report. Menyiapkan projek sepenuhnya baru mula dengan menulis report adalah tergolong dalam kategori LAST MINUTE. Harap Maklum.

Jadi, sementara menunggu progress projek siap, maka silalah ringankan tangan untuk menulis report. Hal ini kerana, penulisan report bahagian teori tidak banyak melibatkan hasil dari projek. Jadi, siapkan yang boleh disiapkan dahulu tanpa bertangguh!

7. Biasakan diri dengan 'repeat action'.

Repeat Action di sini ditujukan khas bagi perkara-perkara yang nampak remeh tapi PENTING! seperti format penulisan report. Kalau boleh, settingkan dari awal penulisan report mengikut format yang di sediakan. Atau biasakan diri dengan Repeat Action.
Check semula format setiap kali habis menulis report.

8. Tips Akhir : Have Faith!

Tips Akhir tapi patut di 'apply' sejak awal. Ini yang cuba saya ingatkan, ajak diri sendiri dan anda untuk sama-sama Yakin! Man jadda wa jada. Siapa berusaha, dia berjaya. 
Kita hidup berTuhan. Maka, letakkan sepenuh harapan dan pergantungan hanya pada Dia yang Maha Pemurah. Memudahkan urusan dan perjalanan kembara kita sebelum, semasa dan selepas alam dunia.

Maka, biasakan diri mengadu kepadaNya, Semoga dengan sifat Ar-Rahim Nya memudahkan urusan khusus Projek Tahun Akhir ini dengan ikhlas, dan kekal dengan senyuman. 

Don't Stress ok! ^^



*Segala perkongsian dalam halaman ini bertujuan sebagai peringatan dan persediaan diri sendiri yang bakal melangkah ke tahun akhir!

** Ambil yang jernih-jernih aje ok. Semoga bermanfaat buat anda pembaca budiman. =)

*** Perkongsian ini juga di adaptasi dari sini mengikut pengalaman setahun jagung saya.

Wallahu'alam.

Continue Reading

Kias ...

Bismillah.

Kias Cinta - Suhaimi


Seandainya dunia tiada warna 
tetap kan ku kagumi 
indah maya alam ciptaanNya 
kudratNya ku agungi 

Namun jalin warna zahirlah sang pelangi 
menyisih mendung menambat seri 
terbias semua cahaya 
nyata ilham di alam mimpi 
betapa ku syukuri nikmatNya 
ku pasti 

Begitu kias cinta 
hadir menghuni jiwa 
menyatu sejuta rasa 
kurnia penuh bermakna 

Tika dalam gelita 
atau sepi kembara 
dihadirkan rasa cinta 
sisih segala duka 
anugerah dariNya 

Hanyalah cintaNya yang amat ku harapkan 
tiada lain yang jadi rayuan 
namun Dia Maha Mengerti 
tak mampu insan bersendiri 
menempuh dugaan yang menguji 
naluri 

Begitu kias cinta 
hadir menghuni jiwa 
menyatu sejuta rasa 
kurnia penuh bermakna 

Tak akan ku persia 
limpah rahmat yang Esa 
bagaikan jalinan warna 
yang menyulam cahaya 
biasan kasihNya 

Moga tak diuji asyik cinta duniawi 
mengharap teduh redha Ilahi 
kerna segala kurnia 
hadirnya hanyalah pinjaman 
sungguh ku syukuri kesempatan 
bahagia



Mengharap teguh Redha Ilahi.
29/8/2015, 11.56 am.

Continue Reading

5 Sebab Anda Perlu Ambil Vitamin dari Usia Muda!

Bismillah..
Assalamualaikum w.b.t,

"Bagaikan cendawan tumbuh selepas hujan".

Ha.. Begitulah umpamanya produk-produk suplemen, vitamin, kesihatan dan kecantikan yang ada di pasaran hari ini.

Hal ini membuktikan bahawa manusia kini kian 'terancam' dengan gaya hidup dan tahap kesihatan diri sehingga menyebabkan kita akur dan sedar bahawa kita memerlukan nutrisi/vitamin/suplemen tambahan untuk menampung kekurangan nutrisi yang diperlukan oleh tubuh,

KENAPA anda perlu mengambil Vitamin/suplemen/nutrisi tambahan dari usia muda?

1. Pemakanan seharian yang tidak seimbang dan makan makanan yang terlebih masak. (hilang zat dan nutrien)



- Kecenderungan kita memilih makanan yang hanya 'sedap' pada selera kita tanpa menghiraukan nutrisi yang diperlukan tubuh menjadikan kita mengamalkan pemakanan seharian kita yang tidak seimbang mengikut piramid makanan menjadikan tubuh kekurangan nutrisi dan zat yang diperlukan oleh tubuh,

- Selain itu, makanan yang dimasak terlalu lama di atas dapur juga akan kehilangan zat semasa proses memasak yang disebabkan oleh suhu yang panas.


2. Buah-buahan dan sayuran yang tercemar dengan racun perosak.


"Saya selalu masak di rumah!". "Hari-hari saya pastikan family saya makan sayur-sayuran dan  buah-buahan".. Syabas! Ini menunjukkan anda sangat komited untuk berikan yang terbaik buat keluarga anda. Tapi tahukah anda sejauh mana sayur-sayuran dan buah-buahan kita di pasaran segar dan bebas dari racun dan juga bahan kimia? * thinking :3 *


- Tidak sedikit yang kita tahu petani atau peladang-peladang yang menggunakan racun serangga bagi menjaga 'kebajikan' tanaman mereka dari serangga perosak bukan? melainkan anda menanam sayur-sayuran dan buah-buahan sendiri =)

- Tidak kurang juga yang menggunakan  teknik GMO (Genetically Modified Organism) bagi mempercepatkan 'tumbesaran' tanaman dan haiwan. Ini menghasilkan sayur-sayuran atau buah-buah yang pra-matang. Adakah kita yakin juga tentang zat dan nutrisi yang terkandung di dalamnya??


3. Makanan segera (diproses)


Fast food merupakan makan 'feveret' yang last long bagi setiap lapisan masyarakat khusus di Malaysia. Sebut aje KFC, McD, SubWAY, bla bla bla.. jarang orang tak tahu :3
Tapi sejauh mana kita ambil peduli bagaimana makan tersebut di proses? Sebersih mana makanan tersebut disediakan? Paling utama, sebanyak mana zat dan nutrisi penting di salurkan ke dalam tubuh kita?

- Sesuai nama nya 'fast food' = makanan segera, setiap makanan yang disediakan dengan cara 'mudah' dan 'segera'. Bahan-bahan yang di awet, di 'kitar guna semula'. 

"Kasihani buah pinggang anda"

4. Tekanan stress/ fizikal



- Tekanan / stress sering 'menghantui' sesiapa saja tak kira usia dan bangsa. heh.
Tekanan dengan kerja, belajar, orang sekeliling dan apa jua penyebabnya boleh memberi impak kepada musnahnya vitamin-vitamin penting dalam tubuh seperti B2, B5, B6 dan vit C.

- Jelas lagi nyata tanpa kita sedar zat dan nutrisi yang sambil lewa 'kita jaga' di dalam tubuh mampu termusnah dan merencatkan aktiviti-aktiviti sel dalam tubuh. Kesannya mungkin tak keihatan esok atau lusa. Tapi saat kita tak mampu berbuat apa melainkan menangung akibatnya.


5. Pengambilan ubat-ubatan menganggu penyerapan zat makanan.



- Pengambilan ubat-ubatan seperti painkiller, antibiotik dan seumpamanya mampu menganggu kadar serapan zat dan nutrisi dari makanan. 

- Kenapa ia berlaku? Ini disebabkan ubat-ubatan yang diperbuat dan mengandungi bahan kimia yang berbahaya walaupun sedikit akan 'kekal' ataupun mengambil masa yang lama untuk disingkirkan dari buah pinggang. Hal ini yang akan menjadikan zat dan nutrisi yang bakal diserap terganggu.


* Tarik nafasssss....hembus! Pejam mata sekejap dan fikir adakah salah satu senarai di atas dalam senarai 'gaya hidup' kita? Bertindak sekarang!

Semoga Bermanfaat buat pembaca budiman. =)










Continue Reading