السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Thursday, 14 July 2016

Set Gastrik


Assalamualaikum wbt

ANDA MEMPUNYAI GASTRIK?
PEDIH PERUT SAAT GASTRIK MENYERANG?
--------------------------------------------------------------------------------------------
Pantang lewat makan, pedih perut!
Pantang makan pedas, pedih perut!
Pantang salah makan, pedih perut!
Pantang makan masam, pedih perut!

--------------------------------------------------------------------------------------------

Jangan risau, Alhamdulillah ramai yang dah berjaya ikhtiar bersama produk Selamat,Semulajadi dan Berkesan dari syarikat Hijau ni! >_<
Apa yang sesuai di ambil oleh pesakit Gastrik?

1. Energy Soy Protein (ESP)
2. Peppermint-Ginger Plus
3. Alfalfa

Kenapa 3 Produk ni??


ESP

·         ESP
- Pembekal tenaga segera
- Mengandungi Protin : merupakan bahan utama dalam pembentukan tisu > organ > sistem penghadaman
- Mempunyai indeks glisemik yang rendah : melepaskan glukos perlahan-lahan dalam tubuh (memberi efek kenyang dalam jangka masa yang panjang)





Peppermint-Ginger Plus

·         Peppermint-Ginger Plus
- Mencegah masalah gastrik dan masalah penghadaman
- Mencuci usus dan perut
- Membantu penghadaman





Alfalfa

·         Alfalfa
- Membantu dalam perubahan patologi dalam usus & perut
- Membaiki masalah penghadaman

- Bersifat alkali untuk meneutralkan asid dalam perut.



Gabungan ketiga-tiga produk ini mampu membantu mengatasi masalah Gastrik anda! Jom dapatkan segera. ^^


Niza Ahmad,
014-5671920.
Continue Reading

Slimming Set Bajet

Assalamualaikum wbt.

Bersiaran lagi di bulan Syawal 1437H/2016.
Bersempena bulan syawal yang masih berbaki ni, ramai yang pemakanan seimbang dan sihat semasa Ramadhan nya dah kelaut. Eh.

Manakan tidak,
“Ketupat rendang sila nikmati kawan penat memasak malam kehari~
Wajik dan Dodol jangan lupakan peninggalan nenek zaman berzaman~”
Lalala~

Jadi, marilah bersama kembali ke pangkal jalan. >_<
Jadi, untuk bersama manfaatkan apa yang Syarikat Hijau tawarkan, there is SOMETHING INTEREST dan tak asing lagi ingin saya perkenalkan >> SET KURUS BAJET<<

              Apa yang ada dalam Set Kurus Bajet ni?

1.       Lecithin (Bakar)
2.       Herblax (Buang)

Kurus


Apa yang best dengan 2 produk dalam set ni?

             LECITHIN

-          MEMECAHKAN LEMAK & KOLESTROL
-          Mempercepatkan PEMBAKARAN LEMAK
-          Mengaktifkan metabolism sel & Melambatkan penuaan
-          Mengemulsi lemak, kolestrol & trigliserid

HERB-LAX

-          Membantu masalah SEMBELIT
-          MENGEMPISKAN PERUT
-          Memberi kepejalan kepada perut
-          Mengembalikan proses semulajadi usus
-          Membersihakn najis yang tersekat dalam usus  





Jom terjah produk PANAS sepanjang masa ni.
Semoga terusssss dikurniakan kesihatan untuk terus menunaikan ketaatan. ^^

Niza Ahmad,
014-5671920




Continue Reading

Sunday, 3 July 2016

Kebaikan Nutriferon


Manfaat Utama

journeytoonedestiny.blogspot.my


1.    Mengukuhkan Sistem Imun dalam masa 3hari
Ianya adalah satu-satu interferon semulajadi di dunia. Kajian-kajian telah menunjukkan  bahawa interferon ;
-         Mampu meransang dan mempertingkatkan secara keseluruhan sistem imun tubuh dengan mengerahkan sistem imun tubuh dengan mengarahkan sistem pertahanan semulajadi tubuh berfungsi untuk membunuh ; T-cells, B-cells dan makrofag.


2.    Melawan Kanser dan Tumor
Interferon semulajadi mengandungi polisakarida yang;
-         Meransang dan mengaktifkan immunoglobin melawan sel-sel tumor dan kanser.
-         Mampu mengurangkan ketidakselesaan pada waktu rawatan kemoterapi.


3.    Melindungi dari Influenza
-         Mengimbangi kepada respon alergi persekitaran dan pencemaran udara
-         Melindungi dengan berkesan daripada virus, mikrob, termasuk selesema, flu, alergi, inflamasi dan influenza.


4.    Meringankan stress dan kelesuan
-         Meringankan kemudaratan yang disebabkan oleh keresahan, stress, kelesuan dan gaya hidup yang sibuk.


5.    Melambatkan penuaan
Formula unik Nutriferon ;
-         Meransang pengeluaran makrofag untuk mengurangkan radikal bebas, virus dan kuman.
-         Menjadikan sel-sel lebih sihat.


6.    Mengurangkan Infeksi oleh Pesakit Hepatitis B & C
Keberkesanan Nutriferon dalam memerangi virus akan mengurangkan infeksi dan meminimumkan ketidakselesaan seperti kembung perut, rasa mual, muntah dll kepada pesakit Hepatitis B & C.


7.    Meningkat Menopause
Hypertensi, tahap kolestrol yang tinggi, kitaran darah dan masalah lain berkaitan menopause akan menjadi lebih baik.


8.    Meningkatkan PMS

Terbukti secara klinikal mengurangkan symptom yang terjadi akibat ketidakseimbangan sistem endokrin iaitu kekejangan  waktu haid, sakit belakang, sakit payudara, masalah jerawat, kegelisahan, insomnia dan mood swing.
Continue Reading

DTX Complex


Kenapa Shaklee?
Kajian menunjukkan bahawa kandungan utama di dalam Shaklee DTX Complex ; Ekstrak biji benih pokok susu tisel : menyokong keupayaan badan menghasilkan protein bagi membantu menjana semula sel-sel hati. DTX Complex mengandungi  bahan ekstrak yang sangat penting dari biji benih pokok susu tisel yang menghasilkan 80% silymarin. Ia turut mengandungi bahan-bahan yang digabungkan secara unik dan saintifik ; ekstrak daripada Schizandra dan cendawan Reishi (herba yang kaya dengan anti-oksida) dan ekstrak daripada dandelion, kunyit dan articok (herba yang membantu mengekalkan aliran hempedu)

DTX complex


Formulasi yang dipaten di dalam Shaklee DTX Complex



1.    Ekstrak Biji Benih Pokok Susu Tisel (Milk Thistle Milk)  
-          Proses ekstrak ini mendapatkan 80 % silymarin yang kaya dengan bahan anti-oksida. Melindungi hati daripda toksin termasuklah dadah, racun dan bahan kimia.
-          Merawat masalah hati seperti HEPATITIS dan SIROSIS.
-          Mengurangkan kadar kerosakan hati akibat lebihan alcohol.
-          Membantu mencegah dan merawat masalah batu karang.
-          Membantu masalah kulit seperti PRORIASIS dan ECZEMA


Milk Thistle Seed




2.    Articok (Artichoke)
-          Membina semula sel-sel hati.
-          Meransang pengaliran hempedu.


Artichoke





3.    Dandelion
-           Membantu fungsi hati, sangat berguna ketika berlaku kebengkakan hati (HEPATITIS dan JAUNDIS)
-          Membantu penghadaman dengan meransang pengaliran hempedu dari hati dan pundi hempedu; membantu mencegah batu karang.
-          Membantu merawat ENDOMETRIOSIS .
-          Bertindak sebagai ‘julap lembut’ untk masalah SEMBELIT.
-          Meningkatkan keupayaan tubuh menyerap zat besi-melawan ANEMIA.
-          Melawan TUMOR dan KANSER.
-          Merendahkan paras gula dalam darah. Baik juga untuk masalah kekembungan dan lebihan air.


Dandelion




4.    Kunyit (Tumeric)
-          Mengandungi curcumin ; bahan anti-oksida
-          Meningkatkan kesan anti-keradangan dan membantu mengurangkan kesakitan
-          Mempunyai kesan anti-viral terhadap HIV.


Turmeric




5.    Reishi Mushroom (LingZhi)
-          Membina imun – membantu dalam mencegah atau merawat KANSER.
-          Mengurangkan masalah BRONKITIS dan SINUSITIS.
-          Merawat sindrom KELETHAN yang kronik
-          Membantu mencegah penyakit jantung.

Reishi Mushroom




6.    Schizandra
Ekstrak biji benih dari Schizandra ini mengandungi bahan anti-oksida. Ia juga berkait dalam;
-          Meransang sintesis protein
-          Meningkatkan jumlah enzim dalam hati untuk tujuan DETOKSIFIKASI.

-          Memperlahankan pembentukan toksin.

Schizandra

Continue Reading

Friday, 1 July 2016

Tinta Ramadhan 26

Bismillah.
Assalamualaikum wbt.

Sekian lama menahan jari jemari dari menari di tinta ini, Alhamdulillah! 
Masih diberi kesempatan.

Its 26 Ramadhan 1437H. 

sudah. already. 26 hari berlalu..

Tanpa kita sedar ia semakin berlalu.. semakin pergi..

dia yang kita kobarkan Rindu sebelum hadirnya, 
sudahkah kita manfaatkan waktu bersamanya?

Tepuk dada tanyalah hati yang palingg dalam.
Semoga di situ letak kejujuran.

Secangkir madah mudah untuk di ukir, tapi tidak secubit rasa untuk singgah di hati.
Semoga Allah masih mengurniakan hati yang 'sihat' dan 'segar' untuk terus memburu cintaNya di kesempatan yang masih berbaki..



Mari menjadi hamba!

NA.
Continue Reading

Fungsi Hati

Hati merupakan organ terbesar di dalam tubuh manusia dan berkeupayaan dalam membina semula. Contohnya, serangan jantung akan merosakkan otot atau organ jantung. Tetapi, serangan kepada hati akibat pengambilan alcohol berlebihan boleh merosakkan hati. Namun, hati mampu membaiki organnya sendiri. Hati boleh dianggap sebagai INDUSTRI PEMPROSESAN dalam tubuh manusia, menjalankan fungsi-fungsi kritikal untuk membaiki dan merawat.


1. Rembesan Hempedu

- Cecair rembesan ini disimpan didalam pundi hempedu untuk dikeluarkan apabila perlu ketika penghadaman. Hempedu adalah perlu untuk pencernaan lemak; ia memecahkannya kepada lapisan yang lebih kecil (small globule). 
- Hempedu juga membantu dalam penyerapan vitamin larut lemak (A, D, E, K) dan membantu mengasimilasikan kalsium. 
- Hempedu juga menukarkan Beta Karotena kepada Vitamin A.

 2. Bertindak sebagai Detoksifikasi

- Metabolisme protein dan penapaian bakteria makanan dalam usus menghasilkan ammonia yang di detoksifikasi oleh hati. Hati mengawal metabolism protein.
- Untuk detoksifikasi ammonia, hati juga menggabungkan bahan-bahan toksik termasuk sisa metabolic, sisa racun serangga, dadah, alcohol, dan bahan kimia dengan bahan-bahanlain yang kurang toksik. 
- Bahan-bahan ini kemudiannya dikumuhkan dari buah pinggang. 
- Oleh itu, dalam usaha untuk mempunyai fungsi hati yang betul, anda juga mesti mempunyai fungsi buah pinggang yang betul! =)



Fungsi Hati


 3. Mengawal paras gula dalam darah

- Dengan menukarkan tiroksina – hormone tiroid, ke dalam bentuk yang lebih aktif.
- Penukaran yang tidak mencukupi oleh hati boleh menyebabkan hipotiroidisme.
- Hati mewujudkan GTF (factor toleransi glukosa) dari kromium dan glutation. 
- GTF diperlukan oleh insulin untuk mengawal paras gula dalam darah dengan betul. 
-Gula yang berlebihan akan disimpan dalam badan sebagai glikogen , dan kemudian ditukar kembali kepada gula apabila diperlukan untuk tenaga. 
- Hati juga memecahkan hormone seperti estrogen, adrenalin dan insulin.


4. Penting dalam Metabolisme Lemak


- Hati penting dalam sistesis asid lemak dari asid amino dan gula, iaitu ketika pengeluaran kolestrol, lipoprotein dan phospholipid, dan ketika pengoksidaan lemak untuk menghasilkan tenaga. 
- Di mana, makanan berlebihan akan ditukarkan kepada lemak di dalam hati, yang kemudian diangkut ke tisu lemak badan untuk penyimpanan.

Continue Reading

Saturday, 29 August 2015

Menuju Tahun Akhir : 8 Tips Hadapi Projek Tahun Akhir Dengan Senyuman.

Bismillah..
Assalamualaikum wbt,

Menghabiskan minggu-minggu akhir Latihan Industri sangat mendebarkan. 
*ewah.
kerana berakhirnya Latihan Industri adalah indikator kepada 'Pintu Gerbang' Tahun Akhir sedang melambai sambil tersenyum ngeri. 
** beginikah sikap prejudisnya mahasiswa Gen-Y? heh.

Tahun Akhir adalah satu perkataan yang mampu membuat sesiapa saja bakal mengunjungi nya berbaur dengan segala perasaan. Gembira! Mestilah gembira bagi yang tak sabar nak habiskan zaman kampus. Takut! Saaangaatt menakutkan bagi yang biasa di'momok'kan dengan kisah-kisah ngeri senior dengan pelbagai masalah terutamanya Projek Tahun Akhir (FYP)/ Projek Sarjana Muda (PSM).

Untuk makhluk yang suka mem'positive'kan segala benda disekeliling seperti saya ni, kekadang terfikir bagaimana nak 'turns' ke'ngeri'an tersebut kepada suatu yang memajukan diri dan sesiapa saja yang berjaya mengawal minda dari awalnya.

Jadi, Belum terlambat untuk kita siapkan minda sebelum melangkah ke tahun Akhir. Semoga yang bakal kita hadapi juga seperti yang di bayang dan dirancang dengan bantuan dan izinNya. InsyaAllah.


8 Tips Menghadapi FYP/PSM


1. Bijak memilih Tajuk Projek

Ramai pelajar yang tidak menyukai tajuk projek sendiri atau mudah katanya bosan di pertengahan jalan tentang projek sendiri. Di sebabkan itu anda perlu bijak memilih tajuk yang betul-betul memenuhi minat anda dan anda mampu komited menyiapkan tugasan sehingga akhir.

Tidak di nafikan juga pendapat sesegelintir yang menyatakan memilih pensyarah pembimbing (supervisor = sv) lebih utama kerana sv tersebut yang bakal memberi tunjuk ajar dan markah kepada pelajar. Benar. Jika ini mudah bagi anda untuk memilih sv, maka itu bonus. 

Jika sebaliknya yang tidak berpeluang memilih sv, maka yang terbaik bagi anda adalah memilih tajuk berkenaan bidang yang anda minat dan arif tentangnnya. 


2. Menggunakan masa secara 'flexible'

Pertamanya adalah menjadualkan dan meletakkan target bagi suatu tajuk atau bab untuk di siapkan dalam sekian-sekian tempoh masa.

Kemudian, disiplinlah! Disiplin menyiapkan tugasan mengikut masa yang ada secara fleksible. Manfaatkan masa yang ada mengikut jadual masing-masing. Tahun akhir adalah tahun yang di sibukkan dengan kelas, projek, program dan komitmen lain. Jadi, gunakan masa yang ada dengan sebaiknya! Jangan tunggu hingga saat akhir baru nak siapkan. 

3. Manfaatkan masa yang 'banyak' terluang

FYP/PSM adalah subjek yang jarang atau tak pernah listed dalam jadual kelas. 
Yes. Jadi, pelaksanaannya adalah 'full time'. bila sebut 'full time' atau sepanjang semester, 'banyak' la kenkonon kan masa yang ada. 

Konon. Belum tolak masa nak siapkan tutorial, assignment etc etc..
itu sikit. Masa selebihnya kemana? manage time wisely. haa. gitu.. pesan depan cermin ni.
*tak perlu cliche sangat, budak engine tak lari dari kerja last minit bagai.*

4. Jangan 'mengelat' nak jumpa SV

Tidak kurang juga 'sejarah' mencatatkan yang pelajar gemar mengelat dari berjumpa dengan sv. Kenapa? Antara top alasannya adalah
1. Projek belum ada progress. malu nak jumpa
2. SV selalu sibuk *padahal belum deal meeting pun*
3. Tak tahu nak present/tanya apa pada sv

hah. gitu.. kenapa projek belum ada progress? ada masalah troubleshoot atau apa?
Itu persoalan yang menjadikannya 'alasan' untuk sokmo-sokmo jumpa sv deh..
Show your effort. 

Hakikatnya, sv mempunyai berguni-guni pengalaman sebelum beliau bergelar 'super'visor.
Maka, jangan lepaskan peluang  'ambil kesempatan' untuk up kan diri anda dan timba, baldi, telagakan ilmu dari mereka. hokey?

5. Selesaikan 'bottle neck' secepatnya.

Dalam 'journey' nak menyiapkan projek, anda akan jumpa bermacam-macam masalah versi 'bottle neck' atau 'bump' yang hakikatnya jika tidak diselesaikan segera akan menyebabkan tertundanya tugasan anda! contoh-contoh 'bottle neck' adalah seperti Equation yang tak sesuai, instrument yang gagal di 'connect', atau software yang selalu pulak ERROR!.

Selesaikan segera. Boleh rujuk kepada sv, atau artikel, kajian, sahabat-sahabat dan pelbagai sumber yang boleh dapat 'celah gigi' je zaman sekarang ni. ewah?

6. Jangan lupa mencatat!

Kadang-kadang ramai cenderung untuk menyiapkan projek sepenuhnya sebelum mula menyiapkan report. Menyiapkan projek sepenuhnya baru mula dengan menulis report adalah tergolong dalam kategori LAST MINUTE. Harap Maklum.

Jadi, sementara menunggu progress projek siap, maka silalah ringankan tangan untuk menulis report. Hal ini kerana, penulisan report bahagian teori tidak banyak melibatkan hasil dari projek. Jadi, siapkan yang boleh disiapkan dahulu tanpa bertangguh!

7. Biasakan diri dengan 'repeat action'.

Repeat Action di sini ditujukan khas bagi perkara-perkara yang nampak remeh tapi PENTING! seperti format penulisan report. Kalau boleh, settingkan dari awal penulisan report mengikut format yang di sediakan. Atau biasakan diri dengan Repeat Action.
Check semula format setiap kali habis menulis report.

8. Tips Akhir : Have Faith!

Tips Akhir tapi patut di 'apply' sejak awal. Ini yang cuba saya ingatkan, ajak diri sendiri dan anda untuk sama-sama Yakin! Man jadda wa jada. Siapa berusaha, dia berjaya. 
Kita hidup berTuhan. Maka, letakkan sepenuh harapan dan pergantungan hanya pada Dia yang Maha Pemurah. Memudahkan urusan dan perjalanan kembara kita sebelum, semasa dan selepas alam dunia.

Maka, biasakan diri mengadu kepadaNya, Semoga dengan sifat Ar-Rahim Nya memudahkan urusan khusus Projek Tahun Akhir ini dengan ikhlas, dan kekal dengan senyuman. 

Don't Stress ok! ^^



*Segala perkongsian dalam halaman ini bertujuan sebagai peringatan dan persediaan diri sendiri yang bakal melangkah ke tahun akhir!

** Ambil yang jernih-jernih aje ok. Semoga bermanfaat buat anda pembaca budiman. =)

*** Perkongsian ini juga di adaptasi dari sini mengikut pengalaman setahun jagung saya.

Wallahu'alam.

Continue Reading