السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Thursday, 28 August 2014

Cara Mengatasi Tekanan Darah Rendah

Assalamualaikum wbt.


Alhamdulillah. Hari ini tergerak nak 'mengkaji' tentang Tekanan Darah Rendah. Sepanjang usia di IPTA, ramai jugak sahabat yang pernah berkongsi masalah kesihatan mereka atau lebih tepat berkongsi gejala-gejala yang saya kira boleh di kategorikan di bawah Punca-punca Tekanan Darah Rendah.

Pada paras normal, Tekanan Darah biasanya adalah 120/80 mm Hg. Seandainya tekanan turun mendadak hingga ke paras 90/60 mm Hg, ianya di kategorikan sebagai Tekanan Darah Rendah.

Apakah yang anda faham tentang Tekanan Darah Rendah (Hipotensi)?




Tekanan Darah Rendah ini di sebabkan oleh kurangnya darah yang di pam ke jantung. Tubuh kita memerlukan oksigen yang cukup untuk mengerjakan fungsi organ dan sel tubuh. Darah merupakan agen utama yang mengangkut oksigen ke seluruh tubuh kita. Kekurangan atau Kurangnya tekanan darah yang di pam ke jantung akan menyebabkan beberapa gejala seperti berikut:

Gejala-gejala TEKANAN DARAH RENDAH

  • Cepat Lelah
  • Mudah pening kepala/dizzy
  • Mata berkunang-kunang
  • Pernafazan cepat dan pendek
  • Berpeluh dan sejuk
  • Sukar untuk konsentrasi
  • Pitam

Cara MENGATASI Tekanan Darah Rendah

  • Perbanyakkan makanan bersumberkan kalsium untuk mengawal selia darah. 
  • Perbanyakkan minum air (8-10gelas sehari) untuk mengelakkan dehidrasi
  • Perbanyakkan sumber vitamin b
  • Tingkatkan pengambilan Garam. (Ramai orang yang mengelak untuk mengambil garam yang tinggi untuk menghindarkan Tekan Darah Tinggi. Tapi sebaliknya mengalami Tekanan Darah Rendah. Makanya, tingkatkan pengambilan garam untuk tingkatkan tekanan darah. Tetapi, masih dalam kuantiti yang terkawal ya.)
  • Mengehadkan pengambilan makanan bertepung seperti kentang, pasta, item panggang, dll.
  • Makan Kismis dan Badam.
  • Tingkatkan pengambilan sereal.
  • Makan Daging
  • Kurangkan Gula
  • Memakai Stokin.(Pemakaian stokin yang elastik mampu membantu meningkatkan tekanan darah dan mencegah pengumpulan darah di bahagian kaki atau bahagian bawah sekaligus meningkatkan peredaran darah dalam tubuh) 
  • Makan makanan berasaskan kekacang & yang mengandungi Vitamin D .(Cth : Kacang hijau, sayur bayam.)
  • Perbanyakkan bersenam. (Senaman yang kerap boleh meningkatkan kadar degupan jantung sekaligus mempercepatkan aliran darah ke seluruh tubuh)

Saranan Produk SHAKLEE yang dapat MEMBANTU



Set tekanan darah rendah

1. Vitalea 
  • Mengandungi zat besi yang membantu pembentukan sel darah merah yang sihat.
  • Zat besi merupakan sebahagian daripada struktur haemoglobin yang membawa oksigen ke seluruh tubuh
2. Vita-C 
  • Membantu penyerapan bitamin b12 (yang terkandung dalam B-Complex) dan zat besi.
  • Membantu pengeluaran haemoglobin dan meningkatkan pertahanan badan (sistem imun)

3. B-Complex

  • Meningkatkan sel darah merah dan haemoglobin.
  • Lengkap dengan 8 kumpulan vitamin B termasuk B12 dan asid folik (folat).





Tambahan info:
Health Valley
http://arhamvhy.blogspot.com
http://www.utusan.com.my
DrZubaidiHjAhmad
Dr.Rozmey Group



Untuk pertanyaan lanjut:
Niza Ahmad
SID : 911685

Continue Reading

Monday, 11 August 2014

Shaklee Sokong Israel??!

Assalamualaikum wth dan salam sejahtera.

Menjadi Hot Isu Boikot barangan Israel kebelakangan ini berikutan kekejaman Zionis yang menyerang suadara-saudara Islam kita di Gaza sana.
Ya. InsyaAllah boikot mereka! #boikotsampaiguling apa-apa sahaja yang menyumbang kepada ekonomi mereka. Itu merupakan jihad kecil kita. InsyaAllah. Tapi Wajib di ingat, boikot ini BUKAN BERMUSIM.

Sampai ada segelintir dari kita bila di sebut,boikot McD! ok. jom boikot. boikot Nestle! ok. jom boikot. Ikut-ikutan..
connntohhh... Perlulah kita ambil tahu. CAKNA KENAPA perlu boikot.

ok lah, tak nak saya panjang-panjangkan perkara ini.
Berbalik kepada title.

Beberapa hari lepas, panas jugak d FB, d whatsapp dan laman sosial lain yang menimbulkan isu bahawa SHAKLEE MENYOKONG ISRAEL. *tarik nafas
Sebagai seorang distributor Shaklee, saya rasa menjadi kewajipan saya untuk ambil tahu dan selidik perkara ini. Mananya tidak, SEANDAINYA benar perkara tersebut, masakan saya hanya boleh goyang kaki tengok saja sedangkan saudara seakidah saya terus di tindas?

Alkisahnya kenyataan dari Laman FaceBook UZAR beberapa hari lalu sedikit mencetus kepanasan isu Boikot Shaklee bagi segelintir insan yang tidak sempat menghadam persoalan yang ditimbulkan pada link yang di share oleh UZAR.

bagi saya, ianya merupakan PERSOALAN. Bukan lah sebuah PENYATAAN.




tak dapat saya pautkan link ke fb beliau berikutan link yang d share telah di lupuskan dari page tersebut.

Hal ini agak menimbulkan kontroversi dalam kalangan manusia-manusia yang pro-anti SHAKLEE ini. pesan pada diri, JANGAN CEPAT MELATAH.
andai dapat sesuatu berita, selidik, selidik, dan selidik lah sehingga dapat bukti yang benar. dan kemudian terserah untuk memegang hujah tersebut atau sebaliknya.
Seperti yang di petik juga dari blok UZAR. *sejujurnya UZAR merupakan tokoh yang saya hormati dalam bidang ilmu Muamalat beliau.



Kenyataan dan hujah beliau ini boleh di baca melalui blog beliau UZAR.

Jelas. Perlu ada bukti untuk MENUDUH sesebuah agensi/syarikat itu menjadi funder kepada israel atau sebaliknya.

 Untuk menuduh CEO Shaklee ; Mr. Roger Barnett sebagai penyokong israel pun tiadalah BUKTI yang nyata hanya di sebabkan Mr. Roger Barnett merupakan anggota dalam pertubuhan The Ellie Wessel Foundation For Humanity yang membuat tuduhan buruk terhadap hamas. Hal ini andai di fikirkan secara logiknya, MUNGKIN LOGIK Pertubuhan The Ellie Wessel Foundation For Humanity ini menyokong Israel. Mungkin. saya ulang, MUNGKIN.

Dan satu lagi kenyataan yang perlu di hadam adalah, Mr. Roger Barnett merupakan seorang tokoh yang  berjaya dan di segani oleh kaum bangsa beliau. Bahkan, beliau bukan sekadar CEO Shaklee, anggota pertubuhan The Ellie Wessel Foundation For Humanity, tapi merupakan anggota atau chairman bagi banyaaakkk lagi company dan pertubuhan kemanusiaan (baca: humanity). Jadi ini adalah inisiatif individu Mr. Roger Barnett sendiri, adakah fakta ini layak dan sepatutnya di sandarkan kepada Shaklee ? *ini merupakan soalan. bukan kenyataan.


Walaubagaimanapun putar belit yang MUNGKIN di buat oleh SEGELINTIR insan yang MUNGKIN ANTI Shaklee, merujuk kepada kenyataan UZAR dlm link yang saya pautkan di atas, "HARUS jual beli...........selagi mana ; d) tiada sebarang bukti secara bertulis dan penghebahan rasmi....*bole rujuk link/foto di atas


Maka dengan itu, saya sebagai pengedar rasmi Shaklee, ingin HEBAHkan  PENYATAAN dari Pihak Shaklee sendiri.


sekian sekadar Berkongsi/ SHARE hebahan dari Shaklee sendiri.

*PERLU anda CAKNA di sini adalah; SHAKLEE merupakan sebuah SYARIKAT. Bukan individu.



p/s: segala tulisan di dalam entri ini merupakan pendapat peribadi saya sendiri dan saya tidak bertanggungjawab ke atas sebarang KECEDERAAN yang berlaku semasa atau selepas  menjelajah entri ini. sekian terima kasih. :)

wallahua'lam.

NizaAhmad


Continue Reading

Tuesday, 20 May 2014

Sibuk??!

Bismillah..
Assalamualaikum wbt.
* Fuh! Fuhhh! Fuhh!
macam rumah hantu pulak setelah sekian lama membiarkan ianya menyepi tanpa khabar dan berita tuan empunya rumah.
*DIC (do i care)?

Allahumma solli 'ala Muhammad.

Sungguh hambatan masa.
Mungkin yang terhambat. kalau yang tertinggal?

Firman Allah:

1.Demi masa
2.Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian
3.Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan berpesan (nasihat menasihati) dengan kebenaran dan berpesan dengan kesabaran. (Surah Al-Asr)


Benar. Tiada yang benar melainkan benar-benar belaka.
Setiap yang dikirim ke dunia sudah di tercatat di lembaran Luh Mahfuz sana limited time masing2.
Apakah kita merencanakan sesuatu yang indah untuk kehidupan ini?
Apakah kita merencanakan sesuatu yang bermanfaat buat kehidupan ini?

Sungguh. Memaknai erti Khalifah bukan hanya semudah dan seindah kata.
meluncur laju dari bibir.
"Aku khalifah Allah di bumi ni weh!"
"Hambalah Sang Khalifah utusan Allah. >_<"

wohooo..

Mudahnya andai itu ukurannya.

Realitinya bukan sekadar itu.

Sejujurnya. aku ini. diri ini.
Malah mungkin setiap dari kita di hambat tugasan seorang pelajar, anak, adik, kakak,
Bahkan merangkak melakar dan mencorakkan masa muda buat ummah.
bahkan mugkin ada yang lebih bnyak amanah dan tnggungjawabnya. isteri, suami, ibu, pemimpin (setiap dari kita adalah pemimpin).

Sungguh once again. mudah untuk berkata mahu itu dan ini.
Mahu membentuk ummah soleh wa musleh.
Mahu membentuk generasi Rabbani.

Wallahi.

Saya katakan tidak semudah itu praktikal berbanding teori.
Untuk mencapai itu, banyak perlu di korbankan.
Masa, Harta, Jiwa dan Perasaan.
Sedia?

Jujur. Diri kita ini, semakin meningkat usia, semakin memberat taklifan di bahu.
Sekali lagi, sediakah kita?

Saya sendiri. mahukan masa muda saya di wakafkan di jalan y Allah pilih saya berada di atasnya.
Dakwah dan Tarbiyyah.

Namun untuk itu,
berapa kali jatuh bangun saya sepanjang perjalanan y tak seberapa ini?
berapa tong dan gelen air mata saya alirkan.

Sungguh. Pesan pada diri. Jalan DnT yang sedang di lalui ini bukan senang macam main roller coaster. meluncur laju je.
Tapi berliku-liku dan dipenuhi hiasan duri dan kaca.
Setiap Saat Allah menapis.
Taqarrub billah.!
Itulah bekalan. semoga Allah redha.



Satu analogi yang selalu bersama saya sepanjang kembara ini.

Berlian vs Arang.
Dua benda yang tehasil dr elemen y sama. iaitu Carbon.
Untuk menjadi arang, mudah, bakar saja di bawah suhu api biasa.
Tapi bandingkan harganya dengan berlian.
Mahu jadi berlian, 
perlu Di panaskan di bawah suhu yang sangat panas.
Di bwah tekanan/pressure yang tinggi.
Baru terhasil berlian yang tinggi nilainya..

**begitulah saya nilaikan diri kita.
Mahu jadikan diri bernilai, biasakan diri under pressure.
Yakin Allah mentaklifkan kita pada suatu yang kita mampu.

>>Sibuklah menanam dengan tanaman akhirat, Semoga tuaiannya bernilai di sana.<<


"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya." (Surah Al-Baqarah :216)


#Memaknai Erti Khalifah

NizaAhmad
1059pm









Continue Reading

Wednesday, 29 January 2014

Muqaddimah Penuh Cinta

Bismillahirrahmannirrahim..
Assalamualaikum wbt buat Habibuna ya Rasulullah s.a.w.
dan Sekalian pendamping setia Baginda serta
seluruh Ummat Muhammad sehingga hari pembalasan.


Alhamdulillah,
saat saya menarikan jemari di atas keyboard ini,
saat anda melarikan pandangan bait demi bait coretan ini,
masih sudi Dia hadiahkan kita nikmat penuh Rahmat dan Kasih.
Nikmat menghirup nafas, nikmat melihat, mendengar malah menggerakkan walau seinchi tubuh.
ya. Semua pinjamanNya.
Apakan lagi yang kita dustakan.?

Berbicara soal 'Muqaddimah Penuh CINTA'
kenapa perlu saya highlightkan perkataan CINTA?
ya. kita bermula dengan cinta.
Apakah bisa kita menjengah tanpa cinta Sang Pencipta?
FIkirkan kembali.

Kala ini, bermain-main di minda untuk ku kongsikan secebis madah buat muhasabah kita bersama yang dapat ku kutip sepanjang kembara ini..

iaitu?

MUQADDIMATUL QURAN



Apakah?
Muqaddimah :Permulaan

Muqaddimatul Quran bererti Permulaan Al-Quran.
Kenapa apabila di selak lembaran Naskhah cinta kita,
Surah Pertama tercetak adalah Surah Al-Fatihah.

dan Surah Al-Fatihah di gelar : Ummul Kitab.

kenapa?
kenapa?
kenapa?

pernah terfikir?

Ketahuilah,
Islam datang membawa kita 
mengenal Tuhan.
mengajar Pengabdian diri kepada Tuhan. 
dan
melangsungkan amanah sebagai Khalifah.

Maka, permulaan Al-Quran sendiri telah merangkum seluruh isi al-Quran.
Apa yg terkandung dalam mukjizat Agung yg dipelihara sampai hari Qiamat ini?

3 perkara yang dibawa dalam Islam:
*Akidah
*Ibadah
*Akhlak (Sistem-sistem/ Panduan-panduan Kehidupan)

Maksudnya, Muqqddimatul quran ini adalah mukadimah keseluruhan isi al-Quran tu sendiri.

Bagaimana?

  • Peringkat pertama (ayat 1-3) {membicarakan soal akidah}


 الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
                                             Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.  

           الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ
                                                Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. 

                  مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ
                                                   Yang menguasai di Hari Pembalasan.

  • Peringkat kedua (ayat 4)  {membicarakan soal ibadah }

إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
 Hanya Engkaulah yang kami sembah, dan hanya kepada Engkaulah kami meminta pertolongan.


  • Peringkat ketiga (ayat 5-7) {membicarakan soal panduan kehidupan}

   اهدِنَــــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ
                                                   Tunjukanlah kami jalan yang lurus,            


  صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ
(yaitu) Jalan orang-orang yang telah Engkau beri ni'mat kepada mereka


 غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ

 bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.



Betapa hebat ,unik dan agungnya aturan Dia.
Buat kita bergelar MUSLIM, sehari semalam berapa banyak kali kita ulang, ulang, ulang dan ulang surah ni dalam harian kita.
Paling kurang 17x kita ulang surah ini dalam solat.

Namun, tanya pada diri berapa kali kita menitiskan air mata menghayati kalam Allah Maha 
Agung ini?


P/s: Segala content dan sharing di atas merupakan tazkirah buat diri ini al-faqir ilallah.
Juga buat kamu. ya, kamu yang di rahmati Allah untuk meluangkan masa meniti sebuah lembaran muhasabah bersama.

Wallahu'alam.
Wassalam.


NizaAhmad
29012014





Continue Reading

Tuesday, 8 October 2013

Demi Masa, Sesungguhnya..!

Assalamua'alaikum wbt,
Salam dan selawat bt junjungan mulia Muhammad s.a.w,
Para sahabat, mujahiddin dan sekalian umat manusia..


Tiada kata mampu terlarik melainkan segala puji bagi Allah
Maha Penyayang, Maha Pengasih, Maha segalanya.
Alhamdulillah. 
Dengan izinNya yang menggerak hati hambaNya yang kerdil lgi dhaif ini menarikan tinta d laman ini 
demi satu tjuan. InsyaAllah. mardhatillah.
Walau lama terpisah dek masa, kekangan yang tak pernah putus menjengah. demi menguji 
praktikalnya erti 'Pengorbanan'.
Samapai bersawang, berhabuk laman ini tanpa secebis kata ingatan Cinta dari Nya. Allahu.
Lemah. Lemah. Lemah.
Sungguh lemah hambaMu ini dalam mengejar erti khalifah dalam perjalanan ini.

Masa ini miliknya.
ya. Mungkin ini yang ingin di kongsikan saat ni.
Walaupun diri ini bukan lah insan yang selayaknya bermadah tinta soal ini.
Sedang kan masih banyak kekurangan yang perlu diperbetulkan.
Tapi insyaAllah. mari sama-sama berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran.
Bimbang hajat tertunda tak sempat ditunai sehingga Ilahi menjemput pulang.



Masa. Demi Masa.
al maklumlah... student life..

Beberapa persoalan sahabat-sahabat menjengah telinga.
terimbau di ingatan beberapa kali juga menjengah fikiran soalan yang sama pernah d ajukan sahabat yang lain..

A : B, jom malam ni?free tak? ada majlis ilmu di surau. 
B : errr... sory la A.. aku busy laa.. assignment tak siap lagi ni.. lusa dah due date. tutorial lagi nak bincang 
     esk.. bla bla bla bla.. boleh tak lain kali je aku ikut kau? :3

C : B, jom malam ni join aku tengok movie? ngeh ngeh ngeh..
B : movie?? movie apa? jom.. jom.. dah beku otak aku hadap assignment ni. heuheuheu..

begitulah ke lain kalinyaaa seterusnyaa..
________________________________________________________________________________

tinta biasa yang mungkin luar biasa. errkk? =]

inilah hakikat sebuah kehidupan.
Seringkali. 

kita di lema antara dua pilihan. yes, Allah titipkan kita dalam sebuah pilihan.
bukan sebuah. malah the whole of d life kita akan berhadapan dengan pilihan.

Berikutan dialog d atas, apa pandangan kalian?
ok. Saya tidak menidakkan tanggungjawab dan amanah sebagai seorang pelajar.
Tapi di mana letaknya rasa kebertanggunjawaban kita sebagai hamba? hamba.
ya sekali lagi HAMBA.

segalanya. ya segalanya yang menjadi kepunyaan kita saat ini adalah pinjaman. even tenaga, ilmu, kesihatan dan masa. walau sesaat. cuma pinjaman.

“Dua kaki anak Adam tetap (tidak akan bergerak) pada Hari Kiamat di sisi Tuhannya sehinggalah dia ditanya tentang empat perkara; tentang umurnya ke mana dia pergunakan, tentang masa mudanya bagaimana dia menghadapinya, tentang harta dari mana ia memperolehi dan ke mana serta bagaimana dia membelanjakannya, tentang ilmu apakah ia beramal dengannya.” (H.R. Ahmad)


Jadi, terlalu yakinkah kita mampu menjawab segala persoalan-persoalan ni nanti?
Allahu.. T_T


kita sibuk mengurus masa depan, bekal kehidupan di dunia ini kehadapan dan kehadapan..
Tapi kita lupa dalam mengurus bekal kita di dunia hakiki.
dunia yang suka saya kenalkan sebagai "Kampung Halaman".
Destinasi utama kita.

Kadang-kadang, ada di antara kita yang ingin mendapatkan kedua-duanya.
Tapi mungkin tidak berpeluang. Namun, bukan kah setiap permasalahan ada solusinya?
dan bukankah mukmin yang cemerlang adalah yang tersusun dalam urusan.? 
Mungkin. Time management perlu diperkemaskan lagi. Mungkin. 

Apakah ujian dan godaan nafsu + bisikan iblis terlalu kuat ataukah IMAN kita yang terlalu lemah melawannya?
fikirkan.
Apalah erti pengorbanan tanpa buktinya,
masa ini milikNya apakah rugi sehingga blacklist andai d luangkan secebis ruang buat mengisi hati-hati yang tandus dengan siraman bait-bait cintaNya?
apakah berat kaki melangkah bagai mengheret sebuah gunung untuk ke majlis ilmu yang di sertai para malaikatNya,
Wahai.. lemahnya kita!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ya Allah,
lemahnya kami dalam kembara ini.
Kurniakan kami secebis kekuatan buat bekalan meneruskan perjalanan hingga tiba dengan selamat ke destinasinya.
Ya Allah,
hinanya kami ini.
muliakan kami denga agama Mu. 
Gelapnya jalan kami. Terangkan dengan sinar taufik dan hidayahMu ya Allah.
Maha Pemilik segala Hati.
Tautkan hati-hati kami atas jalan menuju Mu ya Rabb.
Ameen ya Rabb al-Ameen..

p/s: tulisan ini tidak bertujuan menuding jari kepada sesiapa. malah lebih kepada memuhasabah diri kita terutamanya diri sendiri sebagai hamba & Khalifah.

Wallahu'alam..
Continue Reading

Tuesday, 24 September 2013

Musafir di Bumi ILahi.

Assalamualaikum wbt..
Salam kasih Ilahi buat junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.
Keluarga Baginda, Para sahabat, mujahiddin dan seluruh ummatnya 
hingga akhirzaman.

Kembara sebgai hamba.
Kembara sebgai khalifah.
Bergelar anak, pelajar,masyarakat dan pelbagai tanggunjawab bukan amanah yang mudah hendak di galas.
Dalam usaha mematangkan diri menelusuri tarbiyyah diri,
memajukan diri di pentas ini. lelah kadang terasa.
Namun tekad terus gah berdiri.
Bukankah rehat yang hakiki hanya ada d dunia abadi?

wahhaaaiii..

Bermadah berhelah la pulak.
Alhamdulillah.
Sesak jugak rasanya dada kala ini.
Mengenangkan betapa Rasul mulia lebih lagi tanggunjawab dan amanah di pikulnya.
Namun, x lupa dirinya ada hak untuk ummat.
Sedang aku?
Alhamdulillah kerana Allah msih lagi melimpahkan rahmat dan Kasihnya untuk kita bertemu lgi di ruangan ini.
Berkongsi suka dan duka.. cehhh -_-

“Sesungguhnya Kami menciptakan tiap-tiap sesuatu menurut takdir (yang telah ditentukan).”
(AlQamar :49)


Alkisah 3 hari berlalu dengan penuh dasyatnya. *hiperbola
Perjalanan merentas laut, membuat ku terfikir. betapa hebat.gah.besar. nya kuasa Dia.
Sedang langit dan bumi yang terhampar luas tidak satu pun terlepas dari pengetahuanNya.

lalu.. Nikmat Tuhan Yang Mana lagi Kamu dustakan?
Syahdu rasa memandang ke bawah. laut dan daratan.
Kecilnya kita ini sebagai hamba. seringkali ingkar,
Cuai menunaikan amanah dan tanggungjawab.
Muhasabah ini melebar lagi..
Melihat gunung, kembali terkenang

“Sesungguhnya Kami telah tawarkan amanah itu kepada langit, bumi dan gunung-ganang, tetapi mereka enggan memikulnya dan mereka khuatir tentangnya, tetapi dipikul dia oleh manusia. Sesungguhnya (manusia) itu sangat zalim lagi bodoh. " (Al-Ahzab: 72 )

Ya. Manusia itu zalim. Zalim kerana mengikat janji sudahnya memungkiri.
Namun, Allah mengingatkan semula 
bahawa manusia makhluk paling mulia berbanding makhluk yang lain di atas muka bumi ni. tapi, dengan syaratnya yang menunaikan janji denganNya untuk Mengabdikan diri padaNya dan menjadi Khalifah yang memakmurkan bumiNya.


Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya (dan berkelengkapan sesuai dengan keadaannya). (Surah At-Tin :4)



Sungguh. terkesan. mentadabbur alam punya kuasa yang hebat bagi yang mahu berfikir.
Jadilah Hamba, Khalifah, Ummat, Anak, masyarakat yang hebat. 
Yang bersegera berusaha menuju kejayaan.

"Beza Manusia dan makhluk lain adalah kurniaan Akal. Maka gunakanlah pada tempatnya."
Moga terhindar dari golongan yang di perkatakan Allah. Zalim  & Bodoh. Nau'zubillahi min zalik.


wallahu'alam.

wasslam wth.

Continue Reading

Tuesday, 17 September 2013

Kebaikan ESP Shaklee

Assalamua'laikum wbt..

 ESP = Energy Soy Protein.

Untuk apa?

meh baca ni..

KEPENTINGAN PROTEIN


Protein adalah bahan utama dalam pembentukan pelbagai organ dan tisu dalam badan serta komponen utama kepada hormon manusia. Ia juga meransang fungsi psikologi. Maka, Setiap organ kita memerlukan protein .

AKIBAT KEKURANGAN PROTEIN


Kekurangan protein menyebabkan kelemahan dalam sistem imun untuk melawan penyakit, masalah lebihan air yang tinggi dalam badan, kehilangan kepejalan otot, perubahan warna rambut, bantut pertumbuhan , masalah penghadaman , masalah penghasilan darah dan hormon, dan akhirnya boleh membawa kepada kegagalan fungsi organ yang akhirnya boleh membawa kepada kematian.


Protein boleh di dapati dalam pemakan seharian kita seperti ikan, bijirin, daging bla bla bla..
tapi, persoalannya apakah hidangan harian kita mengandungi protein (terutama pada yang tidak menitik beratkan khasiat dalam makanan). ok, kalau ada bagus. alhamdulillah. tapi, persoalan lagi apakah kuantitinya cukup untuk di 'consume' kan ke seluruh badan kita.

Jadi, di sini fungsi suplemen tambahan.






MANFAAT UTAMA YANG ANDA DAPAT DARI ESP.


1. Awet Muda 

- Asid Amino penting untuk membina otot ,kuku, rambut, darah, organ, kulit, gland dll.. Pengambilan yang kerap adalah KUNCI kepada AWET MUDA. InsyaAllah. ^^


2. Baik untuk Hormon 

- Kacang Soya adalah satu-satunya tumbuhan yang kaya dengan isoflavones, fungsinya bersamaan dengan hormon wanita . Ia membantu merendahlan paras kolestrol, mencegah risiko Osteoporosis dan Sakit Jantung.


3. Baik untuk Prostat

 - Geinstein yang terkandung dalam kacang soya terbukti keupayaannya mengekang pertumbuhan dan perebakan sel kanser . Ia memusnahkan radikal bebas di dalam sel badan sebelum ia menularkan sel DNA kepada sel kanser . Ia juga sangat baik dalam pemulihan uterus, ovari, menopaus dan pembesaran prostat.

4. Kulit Remaja

 - Meransang pembentukan semula kulit dan otot , mengurangkan kedutan, agen anti-penuaan, mengembalikan radian kulit dan kepejalan otot , percepat sembuhan luka dan mengurangkan kesan parut.

5. Pembekal Tenaga

 - Membekal tenaga dengan segera dan meningkatkan sistem imun, makan ia baik untuk kekal bertenaga, MENCEGAH MIGRAIN, INSOMNIA dan TEKANAN.


6. Membaiki Pigmentasi 

- Membaiki masalah rambut seperti beruban dan rambut gugur, membaiki masalah pigmentasi, kedutan dan kesan tua.


7. Membaiki Memori 

- Meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan ransangan.



:: Produk Shaklee berasaskan sumber semulajadi. :: 



Berminat?

Niza : 0145671920
         : https://www.facebook.com/nnizaahmad (PM)
         : nizaahmad192@gmail.com (email)



w'salam.

Continue Reading