السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Thursday, 18 December 2014

7 Sebab Air Penting Untuk Tubuh Manusia

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera.

TAHUKAH ANDA?

Badan manusia terdiri daripada 60% cecair! Manakala organ terpenting iaitu OTAK mengandungi 75% air.
MasyaAllah.

Jadi jelaslah air merupakan elemen yang penting untuk tubuh manusia untuk pastikan tubuh manusia mampu bekerja pada tahap maksimum dan minda lebih cergas. 😄

MENGAPA AIR PENTING?

1. Memastikan air dalam tubuh sentiasa mencukupi bagi mengawal suhu badan pada tahap normal.

2. Memastikan organ seperti mulut, mata dan hidung sentiasa lembap dan berfungsi dengan baik.

3. Membantu buah pinggang dan hati menyingkirkan toksin dan bahan kumuhan dengan efisyen.

4. Bertindak sebagai pembawa nutrien dan oksigen ke semua sel dalam badan.

5. Pelincir sendi untuk mengelakkan masalah sakit sendi dalam jangka masa panjang.

6. Melarutkan mineral dan nutrien supaya mudah di serap.

7. Melancarkan sistem penghadaman dan mengelakkan sembelit. Sebaiknya minum air selepas bangun tidur sebelum memberus gigi.

Kita selalu di fahamkan agar mengambil air sebanyak 8 gelas atau 2liter sehari.

Sebenarnya air yang diperlukan oleh tubuh bergantung pada BERAT Individu.
25kg = 1liter air.

Mari sama-sama mengamalkan jumlah air yang cukup di perlukan bagi memastikan tubuh dan minda yang cergas.

Road to Produktif Mukmin!
with love,
Niza Ahmad.

Sumber : Majalah Gen-Q (isu 39)

Wednesday, 12 November 2014

Kenapa Saya tak suka Panadol / Paracetamol?


Bismillah..
Assalamualaikum wbt,

Salam hormat, salam tengah hari, salam rabu dan salam sejahtera. >_<
Beberapa hari lalu, atau mudah katanya minggu lepas.
Ya.
Minggu lepas merupakan minggu stress, minggu serabut, minggu sakit kepala.
Hectic week la katakan.
Dengan assignment nya, dengan presentationnya, dengan mid term test nya.
Makanya, ramai la yang di serang sakit kepala,demam dan sebagainya.
Common,people akan cari panadol bila sakit kepala,demam atau di serang sakit2 sedemikian.
Bagi saya yang dah lama meninggalkan panadol, i think 'why panadol?'
hehe.


Sejujurnya,saya tidak suggest panadol as fast track atau jalan pintas untuk hilangkan sakit sekarang. Kerana anda akan merana for long time effect!

Tahukah anda?
Panadol mampu


-Merosakkan hati

-Tinggal di dalam tubuh sekurang-kurangnya 5Tahun! *Penghuni yang tak bayar deposit pun nak tinggal dalam tubuh kita. Bayangkan selama 5tahun lepas,dah berapa banyak panadol yang anda telan dan dah berapa banyak panadol yang terkumpul dalam tubuh atau usus anda? *



Adakah anda pernah terfikir?

-Kalau dulu zaman sekolah menengah gitu, ambil panadol sebiji dah boleh relief pain. Tapi sekarang ambil 2-3biji panadol pun masih atau belum tentu hilang sakit kepala atau sakit-sakit lain tu? Perlu telan 4-5biji dulu baru berkesan?
Hal ini di sebabkan,terbiasanya kita mengambil panadol itu menjadikan tubuh kita tidak 'lut' lagi pada kesan panadol.



Buah pinggang yang selalu memproses apa-apa yang selalu kita telan tu dah 'jemu' proses panadol ni.
Kesannya, di awal usia dah kena jalani rawatan dialisis.
Ngeri kan?
Sayangi tubuh buah pinggang anda,sayangi organ anda,sayangi tubuh anda.
Kerana ianya anugerah tak ternilai yang Allah titip untuk kita jaga dan manfaatkan. :)

Jadi sebagai alternatif untuk menghilangkan sakit kepala dan sakit-sakit manja tu, bole la cuba

-Minum air masak (walaupun tak sakit) sekurang-kurangnya 8gelas sehari.
-Minum minuman isotonik yang di campur dengan air masak.(nisbah 1:1 atau 1:2 > air isotonik : air masak)


Untuk maklumat lanjut,
Sila Hubungi 

Mengapa Perlu Vitamin?

Bismillah..
Assalamualaikum wbt.

Salam hormat. Salam sejahtera. (^_^)v
Hari-hari saya di temukan dengan pelbagai jenis dan spesis manusia.
ya. Allah ciptakan manusia itu berbeza-beza untuk kita saling mengenali. gituuu..
Ok.
Entri kali ni nak saya kongsikan. 
Mengapa Kita Perlu vitamin?
Mengapa Vitamin itu penting?
Penting? Ya. Semestinya penting untuk anda dan saya juga semestinya!

Hal ini kerana:-

Mengapa Vitamin Adalah Penting?

1. Tubuh kita memerlukan dos yang lebih tinggi untuk sesetengah vitamin.

- ya. Tubuh manusia itu berbeza, gaya hidup dan biological tubuh kita mungkin mempengaruhi kuantiti vitamin yang diperlukan dalam tubuh kita untuk melancarkan fungsi sistem dan organ dalam tubuh manusia.

2. Buah-buahan dan sayuran yang di tanam di atas tanah yang tidak/kurang subur.

- ahaa.. ini antara faktor-faktor yang menjadikan buah-buahan atau sayur-sayuran tidak cukup nutrisi atau kurang subur. seperti entri saya sebelum ni menyentuh tentang GMO.

3. Mungkin berlaku kehilangan zat makanan semasa proses memasak.

- Semasa proses memasak, suhu yang tinggi mampu menjadikan zat-zat yang terdapat di dalam sayur atau sumber vitamin dan nutrisi kita hilang.

4. Gaya hidup kita mungkin menganggu penyerapan zat makanan.

- Gaya hidup yang kurang sihat seperti mengamalkan rokok, minuman dan makanan yang tidak berkhasiat juga menjadikan kita perlu akan nutrisi.

5. Kepelbagaian makanan mungkin terhad dalam hidangan makanan kita.

- Hidangan makanan kita seharian barangkali tidak cukup kesemua nutrisi yang di perlukan tubuh.

6. Anda mungkin terlalu kerap makan di luar.

- Yesss.. Sebagai seorang pelajar, saya salah seorang insan-insan yang kerap makan di luar berbanding masak sendiri. 

7. Gaya hidup yang tidak aktif.

- Kehidupan yang tidak aktif seperti pergi Kuliah>Kafe>Katil sebagai pelajar dan mungkin juga kehidupan seorang pekerja Tempat kerja>Rumah>Tempat kerja menjadikan anda seorang yang pasif dan tidak biasa dengan aktiviti lasak atau pun aktif bersenam/bergerak.

8. Pekerjaan anda yang "STRESS"

9. Anda kerap dijangkiti demam dan jangkitan-jangkitan lain.







Salam sayang,
Niza Ahmad.



Tuesday, 4 November 2014

Omega Guard Shaklee

Bismillah..
Assalamualaikum,,

Tari menari jari jemari menaip di hening pagi, di kala housemate-housemate sekalian nyenyak di ulit bantal dan tilam. ewahh.

Hot jadinya ingin tahu dan berkongsi. Mana tidaknya lalu dan lintas di newsfeed jammed sibuk memperkatakan tentang Omega Guard Shaklee, Of course, pilihan berkualiti dan menjadi pilihan utama di kala berat naik bagai belon yang di pam-pam. Apatah lagi, Saat ini! November 2014 membawakan tawaran haibattt promosi Omega Guard Shaklee Beli 6, Dapat 7. 
Eh, cemane plak tu?
takpe, meh terjah dulu apa yang syookkk sangat Omega ni.??
Ha. Jawab-jawab...

Kandungan Omega Guard Shaklee

1. Omega-3 EFA (330 mg) 

EFA : Essential Fatty Acid
- Mendokong sistem kardiovaskular, reproduksi
- Kekebalan tubuh serta susunan taraf
- Tubuh manusia memerlukan EFA ini untuk membina dan memperbaiki sel membran.

2. EPA (180 mg)

- EPA tidak dapat di hasilkan oleh tubuh badan sendiri. Makanya, ia di peroleh dari ikan perairan laut dalam yang dingin.
- EPA penting untuk kesihatan mata dan otak.
- Melancarkan peredaran darah
- Membantu memperbaiki kelikatan darah
- Membantu menurunkan paras KOLESTROL dan memperbaiki kesihatan jantung

3. DHA (120 mg)

- Menyokong fungsi Otak Sihat
- Membantu menyokong fungsi mental dan kognitif
- Melaraskan transmission impulse saraf.

Kenapa saya pilih Omega Guard SHAKLEE >_<



Secara umumnya nak bagitau nyaaa.. 

Omega Guard Shaklee mampu memberi MANFAAT bagi anda

1. Mengekalkan tekanan darah normal

2. Merendahkan kolestrol

3. Mengurangkan risiko penyakit jantung

4. Mencegah penyakit gout

5. Mengawal masalah obesiti

6. Meningkatkan perkembangan memori

7. Mencegah saluran dari Tersumbat

8. Mencegah INSOMNIA dan mengurangkan tekanan

9. Memelihara fungsi-fungsi Sendi

10. Menyihatkan paru-paru


dan banyaaakkkkk lagi kalau nak cerita manfaat yang boleh didapati dari Omega Guard (baca ; minyak ikan) ni.

Bersepah je di pasaran produk-produk minyak ikan. Tapiii, kenapa Shaklee pilihan saya?

Kenapa Omega Guard Shaklee Pilihan saya?

  • Dihasilkan menerusi kaedah teknologi terkini iaitu ultratulen bergred farmaseutikal. Maksudnya ia melalui proses penyulingan proprietari tiga molekul yg dpt memekatkan asid lemak Omega3 paling tulen. 
  • Tidak diekstrak dari minyak hati ikan kerana dihati kandungan toksik tinggi.
  • Omega guard (minyak ikan ) Shaklee lengkap dgn 7 jenis asid lemak omega 3 yg perlu oleh badan iaitu DHA, EPA, HPA, ETA, SDA, DPA. 



Siapa yang perlukan Omega Guard Shaklee??

Jika anda:
1. Pelajar
2. Kanak-kanak
3. Dewasa
4. Remaja

Kesimpulannya, semua peringkat usia perlukan Omega Guard untuk kemaslahatan 
-Minda
-Jantung
-Peredaran Darah
-Sendi
-Paru-paru

dan banyaaakkk lagi.

*Sila hubungi SID hebat anda untuk konsultasi PERCUMA*

TAWARAN NOVEMBER 2014!




Tawaran hebat berGANDA-GANDA!


Sebarang pertanyaan lanjut,
Sila hubungi






Monday, 20 October 2014

Kenapa Perlu Elakkan GMO?

Assalamualaikum wbt..

Apa itu GMO?

GMO : Genetically Modified Organism.

Atau dengan kata lainnya adalah Organisma yang di ubah secara genetik melalui proses makmal iaitu dengan mengambil gen dari satu spesies yang lain dan dimasukkan ke spesis yang lain dalam usaha untuk mendapatkan sifat  atau ciri-ciri yang dikehendaki.

Kenapa perlu elakkan GMO

Adakah GMO selamat di gunakan?

Berdasarkan kutipan kajian yang di buat oleh American Academy of Environmental Medicine (AAEM)ke atas haiwan menunjukkan:
-Kerosakan Organ
-Keosakan sistem Pencernaan
-Gangguan Sistem Imun
-Proses Penuaan yang cepat
-Kemandulan

Kajian terhadap manusia pula menunjukkan bagaimana makanan yang di ubah secara genetik (GMO) boleh meninggalkan kesan bahan kimia dalam diri kita. Ia boleh menyebabkan masalah jangka masa panjang. Sebagai contoh, gen DNA yang dimasukkan ke dalam soya boleh ditinggalkan di dalam bakteria yang terdapat dalam tubuh kita. Selain itu, racun serangga yang berbahaya yang di dapati di dalam jagung juga bole di dapati di dalam darah ibu hamil dan janin dalam kandungan mereka. Hal ini menunjukkan bahayanya kesan makanan yang melalui proses GMO terhadap tubuh manusia .

Setelah GMO diperkenalkan pada tahun 1996, masalah kesihatan meningkat dan peratusan rakyat Amerika dengan tiga atau lebih penyakit kronik melonjak daripada 7% kepada 13% dalam masa 9 tahun; 
Masalah-masalah yang di hadapi manusia berpunca dar GMO:
-alahan makanan melambung tinggi
-gangguan seperti autisme
-gangguan pembiakan
-masalah pencernaan 
dan lain-lain yang sedang berkembang. Walaupun tidak ada kajian yang cukup untuk mengesahkan bahawa GMO adalah faktor penyebabnya, doktor kumpulan seperti AAEM memberitahu kita untuk tidak menunggu sebelum kita mula melindungi diri kita sendiri, dan terutamanya anak-anak kita yang paling berisiko. 

American Public Health Association dan Persatuan Jururawat Amerika adalah di antara banyak kumpulan perubatan yang mengutuk penggunaan GM hormon pertumbuhan lembu, kerana susu dari lembu yang dirawat mempunyai lebih banyak hormon IGF-1 (insulin seperti faktor pertumbuhan 1) -yang dikaitkan kepada kanser. 


Ini serba sedikit kesan melalui pengambilan makanan yang melalui proses GMO.

Boleh baca lanjut di laman ini.

Semoga bermanfaat.



Friday, 12 September 2014

Vita-Lea Iron Formula

Perbezaan Shaklee


Vita-Lea Shaklee adalah multi-vitamin dan mineral yang pertama di cipta di dunia. Asalnya dikenali sebagai "Vitalize-Mineral" dan di singkatkan sebutan kepada "Vita-Min", dan perkataan vitamin yang di sebut kini asalnya dari Shaklee. Peningkatan teknologi telah mengubah bentuknya dari cecair (90 Tahun dahulu) kepada tablet yang dikenali sebagai Vita-Lea. 


Multivitamin pertama pada 1915

Setiap tablet mengandungi 30 Nutrisi harian lengkap yang di ekstrak daripada sayuran dan buah, 12 Vitamin dan 7 Mineral penting sebagaimana di sarankan oleh RDA. Ia di formulasikan secara komprehensif dan sangat seimbang.



Tablet Vita-Lea ini di saluti dengan serbuk nutrisi- SPIRULINA. Ia dihasilkan dengan kaedah yang terkini dan teknologi eksplosif yang kompleks, di sebut sebagai "Explo-Tab". Ia merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas di duni terlarut dalam air dan juga tubuh manusia.



Vita-Lea terlarut dalam air hanya lebih kurang 5 minit.

Mineral yang terkandung di dalamnya mudah berintegrasi dengan Protein untuk penyerapan yang pantas oleh usus kecil.
Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vita-Lea Shaklee selama setahun boleh MENGURANGKAN RISIKO JATUH SAKIT sebanyak 65% . Vita-Lea telah di pilih oleh Center For Science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTIVITAMIN di dalam Public Interest.


Manfaat Utama

1. Penambahan Tenaga Segera

- Pemberi tenaga, kecergasan tubuh dan kekuatan mental, seakligus membantu sistem memori dan fokus dalam aspek pembelajaran mahupun kerja seharian.

2. Pelengkap Nutrisi

- Kekurangan pelbagai vitamin dan mineral penting akibat amalan diet yang tidak seimbang terutamanya mereka yang mengamalkan sayuran (Vegetarian) dan ANAEMIA

3. Keupayaan Sistem Produktif

- Penting kepada kanak-kanak dan remaja yang membesar

4. Metabolisme

- Sangat membantu dalam stimulasi metabolisma dan melambatkan proses penuaan.

5. Elemen Penting Pada Sel Tubuh

- Menyediakan asas Nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses tumbesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormon, serta menjaga kesihatan tirod.

6. Melindungi Organ

- Melindungi fungsi buah pinggang, jantung dan hati.




Fakta Nutrisi yang terkandung di dalam Vita-Lea





Sebarang pertanyaan lanjut,
Sila Hubungi







Thursday, 28 August 2014

Cara Mengatasi Tekanan Darah Rendah

Assalamualaikum wbt.


Alhamdulillah. Hari ini tergerak nak 'mengkaji' tentang Tekanan Darah Rendah. Sepanjang usia di IPTA, ramai jugak sahabat yang pernah berkongsi masalah kesihatan mereka atau lebih tepat berkongsi gejala-gejala yang saya kira boleh di kategorikan di bawah Punca-punca Tekanan Darah Rendah.

Pada paras normal, Tekanan Darah biasanya adalah 120/80 mm Hg. Seandainya tekanan turun mendadak hingga ke paras 90/60 mm Hg, ianya di kategorikan sebagai Tekanan Darah Rendah.

Apakah yang anda faham tentang Tekanan Darah Rendah (Hipotensi)?




Tekanan Darah Rendah ini di sebabkan oleh kurangnya darah yang di pam ke jantung. Tubuh kita memerlukan oksigen yang cukup untuk mengerjakan fungsi organ dan sel tubuh. Darah merupakan agen utama yang mengangkut oksigen ke seluruh tubuh kita. Kekurangan atau Kurangnya tekanan darah yang di pam ke jantung akan menyebabkan beberapa gejala seperti berikut:

Gejala-gejala TEKANAN DARAH RENDAH

  • Cepat Lelah
  • Mudah pening kepala/dizzy
  • Mata berkunang-kunang
  • Pernafazan cepat dan pendek
  • Berpeluh dan sejuk
  • Sukar untuk konsentrasi
  • Pitam

Cara MENGATASI Tekanan Darah Rendah

  • Perbanyakkan makanan bersumberkan kalsium untuk mengawal selia darah. 
  • Perbanyakkan minum air (8-10gelas sehari) untuk mengelakkan dehidrasi
  • Perbanyakkan sumber vitamin b
  • Tingkatkan pengambilan Garam. (Ramai orang yang mengelak untuk mengambil garam yang tinggi untuk menghindarkan Tekan Darah Tinggi. Tapi sebaliknya mengalami Tekanan Darah Rendah. Makanya, tingkatkan pengambilan garam untuk tingkatkan tekanan darah. Tetapi, masih dalam kuantiti yang terkawal ya.)
  • Mengehadkan pengambilan makanan bertepung seperti kentang, pasta, item panggang, dll.
  • Makan Kismis dan Badam.
  • Tingkatkan pengambilan sereal.
  • Makan Daging
  • Kurangkan Gula
  • Memakai Stokin.(Pemakaian stokin yang elastik mampu membantu meningkatkan tekanan darah dan mencegah pengumpulan darah di bahagian kaki atau bahagian bawah sekaligus meningkatkan peredaran darah dalam tubuh) 
  • Makan makanan berasaskan kekacang & yang mengandungi Vitamin D .(Cth : Kacang hijau, sayur bayam.)
  • Perbanyakkan bersenam. (Senaman yang kerap boleh meningkatkan kadar degupan jantung sekaligus mempercepatkan aliran darah ke seluruh tubuh)

Saranan Produk SHAKLEE yang dapat MEMBANTU



Set tekanan darah rendah

1. Vitalea 
  • Mengandungi zat besi yang membantu pembentukan sel darah merah yang sihat.
  • Zat besi merupakan sebahagian daripada struktur haemoglobin yang membawa oksigen ke seluruh tubuh
2. Vita-C 
  • Membantu penyerapan bitamin b12 (yang terkandung dalam B-Complex) dan zat besi.
  • Membantu pengeluaran haemoglobin dan meningkatkan pertahanan badan (sistem imun)

3. B-Complex

  • Meningkatkan sel darah merah dan haemoglobin.
  • Lengkap dengan 8 kumpulan vitamin B termasuk B12 dan asid folik (folat).





Tambahan info:
Health Valley
http://arhamvhy.blogspot.com
http://www.utusan.com.my
DrZubaidiHjAhmad
Dr.Rozmey Group



Untuk pertanyaan lanjut:
Niza Ahmad
SID : 911685

Monday, 11 August 2014

Shaklee Sokong Israel??!

Assalamualaikum wth dan salam sejahtera.

Menjadi Hot Isu Boikot barangan Israel kebelakangan ini berikutan kekejaman Zionis yang menyerang suadara-saudara Islam kita di Gaza sana.
Ya. InsyaAllah boikot mereka! #boikotsampaiguling apa-apa sahaja yang menyumbang kepada ekonomi mereka. Itu merupakan jihad kecil kita. InsyaAllah. Tapi Wajib di ingat, boikot ini BUKAN BERMUSIM.

Sampai ada segelintir dari kita bila di sebut,boikot McD! ok. jom boikot. boikot Nestle! ok. jom boikot. Ikut-ikutan..
connntohhh... Perlulah kita ambil tahu. CAKNA KENAPA perlu boikot.

ok lah, tak nak saya panjang-panjangkan perkara ini.
Berbalik kepada title.

Beberapa hari lepas, panas jugak d FB, d whatsapp dan laman sosial lain yang menimbulkan isu bahawa SHAKLEE MENYOKONG ISRAEL. *tarik nafas
Sebagai seorang distributor Shaklee, saya rasa menjadi kewajipan saya untuk ambil tahu dan selidik perkara ini. Mananya tidak, SEANDAINYA benar perkara tersebut, masakan saya hanya boleh goyang kaki tengok saja sedangkan saudara seakidah saya terus di tindas?

Alkisahnya kenyataan dari Laman FaceBook UZAR beberapa hari lalu sedikit mencetus kepanasan isu Boikot Shaklee bagi segelintir insan yang tidak sempat menghadam persoalan yang ditimbulkan pada link yang di share oleh UZAR.

bagi saya, ianya merupakan PERSOALAN. Bukan lah sebuah PENYATAAN.




tak dapat saya pautkan link ke fb beliau berikutan link yang d share telah di lupuskan dari page tersebut.

Hal ini agak menimbulkan kontroversi dalam kalangan manusia-manusia yang pro-anti SHAKLEE ini. pesan pada diri, JANGAN CEPAT MELATAH.
andai dapat sesuatu berita, selidik, selidik, dan selidik lah sehingga dapat bukti yang benar. dan kemudian terserah untuk memegang hujah tersebut atau sebaliknya.
Seperti yang di petik juga dari blok UZAR. *sejujurnya UZAR merupakan tokoh yang saya hormati dalam bidang ilmu Muamalat beliau.



Kenyataan dan hujah beliau ini boleh di baca melalui blog beliau UZAR.

Jelas. Perlu ada bukti untuk MENUDUH sesebuah agensi/syarikat itu menjadi funder kepada israel atau sebaliknya.

 Untuk menuduh CEO Shaklee ; Mr. Roger Barnett sebagai penyokong israel pun tiadalah BUKTI yang nyata hanya di sebabkan Mr. Roger Barnett merupakan anggota dalam pertubuhan The Ellie Wessel Foundation For Humanity yang membuat tuduhan buruk terhadap hamas. Hal ini andai di fikirkan secara logiknya, MUNGKIN LOGIK Pertubuhan The Ellie Wessel Foundation For Humanity ini menyokong Israel. Mungkin. saya ulang, MUNGKIN.

Dan satu lagi kenyataan yang perlu di hadam adalah, Mr. Roger Barnett merupakan seorang tokoh yang  berjaya dan di segani oleh kaum bangsa beliau. Bahkan, beliau bukan sekadar CEO Shaklee, anggota pertubuhan The Ellie Wessel Foundation For Humanity, tapi merupakan anggota atau chairman bagi banyaaakkk lagi company dan pertubuhan kemanusiaan (baca: humanity). Jadi ini adalah inisiatif individu Mr. Roger Barnett sendiri, adakah fakta ini layak dan sepatutnya di sandarkan kepada Shaklee ? *ini merupakan soalan. bukan kenyataan.


Walaubagaimanapun putar belit yang MUNGKIN di buat oleh SEGELINTIR insan yang MUNGKIN ANTI Shaklee, merujuk kepada kenyataan UZAR dlm link yang saya pautkan di atas, "HARUS jual beli...........selagi mana ; d) tiada sebarang bukti secara bertulis dan penghebahan rasmi....*bole rujuk link/foto di atas


Maka dengan itu, saya sebagai pengedar rasmi Shaklee, ingin HEBAHkan  PENYATAAN dari Pihak Shaklee sendiri.


sekian sekadar Berkongsi/ SHARE hebahan dari Shaklee sendiri.

*PERLU anda CAKNA di sini adalah; SHAKLEE merupakan sebuah SYARIKAT. Bukan individu.



p/s: segala tulisan di dalam entri ini merupakan pendapat peribadi saya sendiri dan saya tidak bertanggungjawab ke atas sebarang KECEDERAAN yang berlaku semasa atau selepas  menjelajah entri ini. sekian terima kasih. :)

wallahua'lam.

NizaAhmad


Tuesday, 20 May 2014

Sibuk??!

Bismillah..
Assalamualaikum wbt.
* Fuh! Fuhhh! Fuhh!
macam rumah hantu pulak setelah sekian lama membiarkan ianya menyepi tanpa khabar dan berita tuan empunya rumah.
*DIC (do i care)?

Allahumma solli 'ala Muhammad.

Sungguh hambatan masa.
Mungkin yang terhambat. kalau yang tertinggal?

Firman Allah:

1.Demi masa
2.Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian
3.Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh dan berpesan (nasihat menasihati) dengan kebenaran dan berpesan dengan kesabaran. (Surah Al-Asr)


Benar. Tiada yang benar melainkan benar-benar belaka.
Setiap yang dikirim ke dunia sudah di tercatat di lembaran Luh Mahfuz sana limited time masing2.
Apakah kita merencanakan sesuatu yang indah untuk kehidupan ini?
Apakah kita merencanakan sesuatu yang bermanfaat buat kehidupan ini?

Sungguh. Memaknai erti Khalifah bukan hanya semudah dan seindah kata.
meluncur laju dari bibir.
"Aku khalifah Allah di bumi ni weh!"
"Hambalah Sang Khalifah utusan Allah. >_<"

wohooo..

Mudahnya andai itu ukurannya.

Realitinya bukan sekadar itu.

Sejujurnya. aku ini. diri ini.
Malah mungkin setiap dari kita di hambat tugasan seorang pelajar, anak, adik, kakak,
Bahkan merangkak melakar dan mencorakkan masa muda buat ummah.
bahkan mugkin ada yang lebih bnyak amanah dan tnggungjawabnya. isteri, suami, ibu, pemimpin (setiap dari kita adalah pemimpin).

Sungguh once again. mudah untuk berkata mahu itu dan ini.
Mahu membentuk ummah soleh wa musleh.
Mahu membentuk generasi Rabbani.

Wallahi.

Saya katakan tidak semudah itu praktikal berbanding teori.
Untuk mencapai itu, banyak perlu di korbankan.
Masa, Harta, Jiwa dan Perasaan.
Sedia?

Jujur. Diri kita ini, semakin meningkat usia, semakin memberat taklifan di bahu.
Sekali lagi, sediakah kita?

Saya sendiri. mahukan masa muda saya di wakafkan di jalan y Allah pilih saya berada di atasnya.
Dakwah dan Tarbiyyah.

Namun untuk itu,
berapa kali jatuh bangun saya sepanjang perjalanan y tak seberapa ini?
berapa tong dan gelen air mata saya alirkan.

Sungguh. Pesan pada diri. Jalan DnT yang sedang di lalui ini bukan senang macam main roller coaster. meluncur laju je.
Tapi berliku-liku dan dipenuhi hiasan duri dan kaca.
Setiap Saat Allah menapis.
Taqarrub billah.!
Itulah bekalan. semoga Allah redha.



Satu analogi yang selalu bersama saya sepanjang kembara ini.

Berlian vs Arang.
Dua benda yang tehasil dr elemen y sama. iaitu Carbon.
Untuk menjadi arang, mudah, bakar saja di bawah suhu api biasa.
Tapi bandingkan harganya dengan berlian.
Mahu jadi berlian, 
perlu Di panaskan di bawah suhu yang sangat panas.
Di bwah tekanan/pressure yang tinggi.
Baru terhasil berlian yang tinggi nilainya..

**begitulah saya nilaikan diri kita.
Mahu jadikan diri bernilai, biasakan diri under pressure.
Yakin Allah mentaklifkan kita pada suatu yang kita mampu.

>>Sibuklah menanam dengan tanaman akhirat, Semoga tuaiannya bernilai di sana.<<


"Kamu diwajibkan berperang (untuk menentang pencerobohan) sedang peperangan itu ialah perkara yang kamu benci; dan boleh jadi kamu benci kepada sesuatu padahal ia baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu padahal ia buruk bagi kamu. Dan (ingatlah), Allah jualah Yang mengetahui (semuanya itu), sedang kamu tidak mengetahuinya." (Surah Al-Baqarah :216)


#Memaknai Erti Khalifah

NizaAhmad
1059pm









Wednesday, 29 January 2014

Muqaddimah Penuh Cinta

Bismillahirrahmannirrahim..
Assalamualaikum wbt buat Habibuna ya Rasulullah s.a.w.
dan Sekalian pendamping setia Baginda serta
seluruh Ummat Muhammad sehingga hari pembalasan.


Alhamdulillah,
saat saya menarikan jemari di atas keyboard ini,
saat anda melarikan pandangan bait demi bait coretan ini,
masih sudi Dia hadiahkan kita nikmat penuh Rahmat dan Kasih.
Nikmat menghirup nafas, nikmat melihat, mendengar malah menggerakkan walau seinchi tubuh.
ya. Semua pinjamanNya.
Apakan lagi yang kita dustakan.?

Berbicara soal 'Muqaddimah Penuh CINTA'
kenapa perlu saya highlightkan perkataan CINTA?
ya. kita bermula dengan cinta.
Apakah bisa kita menjengah tanpa cinta Sang Pencipta?
FIkirkan kembali.

Kala ini, bermain-main di minda untuk ku kongsikan secebis madah buat muhasabah kita bersama yang dapat ku kutip sepanjang kembara ini..

iaitu?

MUQADDIMATUL QURAN



Apakah?
Muqaddimah :Permulaan

Muqaddimatul Quran bererti Permulaan Al-Quran.
Kenapa apabila di selak lembaran Naskhah cinta kita,
Surah Pertama tercetak adalah Surah Al-Fatihah.

dan Surah Al-Fatihah di gelar : Ummul Kitab.

kenapa?
kenapa?
kenapa?

pernah terfikir?

Ketahuilah,
Islam datang membawa kita 
mengenal Tuhan.
mengajar Pengabdian diri kepada Tuhan. 
dan
melangsungkan amanah sebagai Khalifah.

Maka, permulaan Al-Quran sendiri telah merangkum seluruh isi al-Quran.
Apa yg terkandung dalam mukjizat Agung yg dipelihara sampai hari Qiamat ini?

3 perkara yang dibawa dalam Islam:
*Akidah
*Ibadah
*Akhlak (Sistem-sistem/ Panduan-panduan Kehidupan)

Maksudnya, Muqqddimatul quran ini adalah mukadimah keseluruhan isi al-Quran tu sendiri.

Bagaimana?

  • Peringkat pertama (ayat 1-3) {membicarakan soal akidah}


 الْحَمْدُ للّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ
                                             Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam.  

           الرَّحْمـنِ الرَّحِيمِ
                                                Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. 

                  مَالِكِ يَوْمِ الدِّينِ
                                                   Yang menguasai di Hari Pembalasan.

  • Peringkat kedua (ayat 4)  {membicarakan soal ibadah }

إِيَّاكَ نَعْبُدُ وإِيَّاكَ نَسْتَعِينُ
 Hanya Engkaulah yang kami sembah, dan hanya kepada Engkaulah kami meminta pertolongan.


  • Peringkat ketiga (ayat 5-7) {membicarakan soal panduan kehidupan}

   اهدِنَــــا الصِّرَاطَ المُستَقِيمَ
                                                   Tunjukanlah kami jalan yang lurus,            


  صِرَاطَ الَّذِينَ أَنعَمتَ عَلَيهِمْ
(yaitu) Jalan orang-orang yang telah Engkau beri ni'mat kepada mereka


 غَيرِ المَغضُوبِ عَلَيهِمْ وَلاَ الضَّالِّينَ

 bukan (jalan) mereka yang dimurkai dan bukan (pula jalan) mereka yang sesat.



Betapa hebat ,unik dan agungnya aturan Dia.
Buat kita bergelar MUSLIM, sehari semalam berapa banyak kali kita ulang, ulang, ulang dan ulang surah ni dalam harian kita.
Paling kurang 17x kita ulang surah ini dalam solat.

Namun, tanya pada diri berapa kali kita menitiskan air mata menghayati kalam Allah Maha 
Agung ini?


P/s: Segala content dan sharing di atas merupakan tazkirah buat diri ini al-faqir ilallah.
Juga buat kamu. ya, kamu yang di rahmati Allah untuk meluangkan masa meniti sebuah lembaran muhasabah bersama.

Wallahu'alam.
Wassalam.


NizaAhmad
29012014





Copyright© -NizaAhmad.com - Pengedar Shaklee Malaysia- All Rights Reserved