السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Thursday, 30 July 2015

Bagaimana memilih Vitamin B yang baik?

Assalamualaikum wbt.

Dewasa ini, pelbagai jenis jenama atau 'brand' melonggok di pasaran.
Samada Tiruan, Sintetik atau Semulajadi. Jadi, hari ini meh saya kongsikan bagaimana memilih vitamin B yang baik?


Bagaimana memilih vitamin B yang baik?

1.      Mengandungi kesemua 8 vitamin (B1, B2, B3, B5, B6, B12, asid folik dan biotin) sebagaimana dinyatakan dalam RDA (kesemuanya perlu diambil pada masa yang sama)
2.      Harus mengandugi 100% RDA untuk asid folik dan biotin.
3.      Pastikan jurang peratusan nilai harian B1, B2, B3 dan B!2 tidak terlalu besar.
4.      Elakkan pengambilan vitamin B yang menawarkan rumusan larut air (sustain release)


#Shaklee Difference
Ø  Para saintis Shaklee telah mencipta asid folik secara semulajadi yang pertama di dunia dengan kadar keboleh serapan (bioavailability)  yang sangat tinggi  dan berkualiti. Ini kerana, asid folik yang semulajadi tidak mudah diserap oleh tubuh, dan hamper 99% asid folik di pasaran bersifat SINTETIK!
Ø  B-Complex Shaklee mengandungi 8 komponen penting vitamin B, termasuklah 100% biotin dan asid folik.
Ø  Kesemua 8 komponen ini perlu ada pada vitamin B-Complex untuk mendapatkan keseimbangan dan keberkesanan yang sempurna. Kelebihan atau kekurangan akan menyebabkan ketidakseimbangan vitamin B dalam tubuh .
Ø  Vitamin B adalah vitamin larut-air, sebarang lebihan tidak akan disimpan malah akan disingkirkan oleh sistem pencrenaan. Oleh itu, adalah sangat penting untuk kita mengambil B-Complex setiap hari.


Semoga bermanfaat buat anda! =)

Wednesday, 29 July 2015

My Dapur Idaman : Resipi Cheesekut!

Assalamualaikum wbt,

Alkisah semalam, kanda di rumah minta tolong buatkan cheesekut sebab anakandanya si Umar teringin sangat nak makan. Dah lama agaknya tak jumpa cheesekut ni. Asyik disebut-sebut.

Disebabkan mood tengah rajin nak "masuk dapur", maka jadilah cheesekut ni. jeng jeng jeng!
hihi.


Ini adalah kali keberapa tak ingat saya cuba yang asalnya resipi ni diperturunkan oleh kanda saya. Dari mana kutip pun 'unknown'. hihi..

Disebabkan dah beberapa kali cuba dan ada juga sahabat-sahabat yang kadang bertanyakan resipinya, maka saya pun meringankan tangan untuk memasukkan resipi ni di ruangan My Dapur Idaman ni supaya mudah nak cari semula. >_<

Ok. Jom terjah resipi mudah + sedap dan digemari oleh saya dan anak-anak(sedara) jugak.
hehe.


  • Bahan-bahan
1. Biskut Delux Cracker (saya guna cap hup seng je)
2. Creamcheese(saya guna brand Tatura) 250gm
3. Fresh milk
4. Setengah tin susu pekat manis
5. Bahan-bahan untuk hiasan(biasa saya guna strawberi/anggur/kiwi + badam/serbuk oreo/choc. chip)


  • Cara-cara
1. Mix kan cream cheese + susu pekat manis + 3 sudu besar fresh milk(untuk lembutkan tekstur creamcheese tersebut). Pukul sebati.


2. Tuangkan fresh milk dalam sebuah bekas yang luas dan mudah untuk anda celup biskut di dalamnya.

3. Sediakan bekas untuk anda "menyusun" cheesekut nanti.



4. Sapukan creamcheese tadi tidak terlalu tebal/nipis dalam bekas tersebut menjadikannya lapisan pertama.

5. Celup biskut delux cracker tadi ke dalm fresh milk satu persatu dan susun ke atas lapisan creamcheese td. Cukup sekadar celup untuk melembapkan tekstur biskut. Tidak perlu 'rendam'.




6. Ulang step 4 dan 5 sehingga habis biskut. Lapisan akhir sekali akan di akhiri dengan lapisan creamcheese.



7. Hias permukaan dengan buah-buahan dan bahan hiasan yang di sediakan dan masukkan ke dalam peti ais selama lebih kurang 1jam. Siap untuk di hidang!



Anda suka resipi ini?

Selamat Mencuba!! =)









My Dapur Idaman : Resipi Sushi

Assalamualaikum wbt.

Beberapa hari lepas, teringin sangat nak makan sushi sampai termimpi-mimpi..
kronik betul. Sudahnya, saya pun men'google' resipi sushi yang mudah + simple,

Alkisahnya, terjumpa la resipi dari blog kanda Namee Roslan.

Disebabkan saya ni jenis tak suka ikut resipi sebiji-biji dan suka sangat modified ikut sedap tangan,
Maka terhasil lah resipi Sushi sukahati ni. ^^

Untuk adik kakak abang yang teringin nak cuba buat sushi kat rumah tu, bole cuba resipi ni ya! 

  • Bahan-bahan:
-Beras (saya guna beras kanji biasa aje)
-Timun (timun jepun asalnya. Tapi sebab tak sempat pegi jepun,timun malaysia saje hado)
-Crab stick (rendam dengan air panas 2-3minit) dan di toskan
-Tuna
-2biji telur ( di goreng dadar & potong jd macam fillet)
-Seaweed
-Setengah cawan cuka
-3 sudu besar gula
-1 susu kecil garam


  • Cara-cara
1. Masak nasi seperti biasa.Cuma lebihkan air supaya nasi lembik sedikit dan melekat
2. Sebatikan gula + garam dalam air cuka.
3. Bahan (2) dituang sedikit demi sedikit ke dalam nasi dan digaul sebati. Sebatian bahan(2) tidak semesti di gunakan semuanya. Cukup sekadar sesedap rasa dan tekstur mengikut kuantiti nasi.
4. Timun di belah dua,dibuang bijinya dan di potong memanjang.(rujuk gambar)
5. Step untuk menggulung sushi
- lapikkan seaweed di atas permukaan plastik (plastik bungkusan nasi lemak biasanya. Tak tahu nama apa :3)
-ratakan nasi di atas permukaan seaweed dan mampatkan
-letakkan crab stick, fillet telur dadar, timun dan tuna
-gulung perlahan-lahan dengan santunnya supaya seaweed tu tak terkoyak.
-kemudian potong ala 'lemang' dengan menggunakan pisau yang tajam.
-siap untuk dihidang. 😉




*Disebabkan ini adalah percubaan pertama saya, dan asalnya tak berniat untuk meng'arkib'kan resipi ini di sini, maka tak banyak gambar yang boleh saya semadikan di ruangan ini. 

Selamat Mecuba! =)
🎉

Tuesday, 28 July 2015

7 Kandungan di dalam Collagen Shaklee

Assalamualaikum wbt.

Bertemu lagi di ruangan maya ini untuk saya kongsikan seperkara yang berkait dengan Entri saya yang lepas. Ramaiiii yang tertanya, "hebat sangat ke Collagen Shaklee?", "ada apa dengan Collagen Powder Shaklee?"..

Sehubungan itu, meh saya conteng2 sikit kat sini tentang kandungan yang terdapat dalam Collagen Powder Shaklee yang menjadikan ianya sangat AWESOME dan berbeza dengan produk collagen lain di pasaran. >_<

Ø Kolagen dari sisik ikan merah
-Sisik ikan merah adalah dari sumber kolagen yang premium dengan kurangnya pencemaran dan kadar penyerapan yang tinggi berbanding dengan kolagen haiwan






Ø Ekstrak Biji Camellia Japonica
-Biji Camellia Japonica terdiri daripada Asid Oleik ; satu emolien dan pelembap kulit yang hebat, dan isoflavon, antioksidan semulajadi yang mampu mengurangkan radikal bebas.




Ø Ekstrak Pfaffia
-Pfaffia yang juga dikenali sebagai Ginseng Brazil , apabila di gabungkan dengan ekstrak biji Camellia Japonica akan membantu formasi kolagen dan Asid Hyaluronic. Dengan kemampuan luar biasa mengikat amaun air yang banyak , Asid Hyaluronic memainkan peranan penting dalam menghidratkan tisu tubuh untuk menjadikan 
kulit lembut , lembap dan licin.





Ø Elastin dari Kolagen Ikan
-Elastin memelihara kulit menjadi fleksibel tetapi tegang, memberikan reaksi melantun apabila kulit di tarik. Kolagen ikan mengandungi elastin yang berfungsi  bersama kolagen untuk mengekalkan kulit menjadi tegang, anjal dan elastic.






Ø Vitamin C dan Vitamin B
-Vitamin C menggalakkan penghasilan kolagen dan menentang radikal bebas yang merosakkan kulit mata
-Vitamin B turut serta dalam metabolism karbohidrat, lemak dan protein untuk membebaskan tenaga yang diperlukan untuk penghasilan kolagen di dalam sel.






Ø Ekstrak Kekerang
-Glucosamine ekstrak kekerang adalah penting di dalam sintesis cecair synovial yang membekalkan pelincir kepada sendi-sendi dan menghidrat mata untuk melegakan ketidakselesaan mata.







Ø Lactobacillus acidophilus

-Membantu mengimbangi mikroflora usus dan membantu membina semula sistem usus yang sihat yang mampu meningkatkan penyerapan kolagen.



Semoga Bermanfaat buat pengetahuan anda!

Niza Ahmad,
014-5671920

Sunday, 26 July 2015

Awet Muda dengan Ramuan Semulajadi

Assalamualaikum wbt,
Zaman makin berubah. Dunia makin maju.
Pencemaran, gaya hidup, dan pemakanan kian menjadikan tahap kesihatan semakin menyusut.
Radikal bebas, asap dan pencemaran kian merosakkan kulit menjadikan wajah kelihatan lebih TUA dari usia!

Sudah menjadi 'trend' bagi yang ingin kelihatan anggun, awet muda dan sihat untuk menggunakan sumber collagen sebagai makanan, minuman dan seumpamanya.

Hari ini, pelbagai jenis collagen terdapat di pasaran. Namun sejauh mana kualiti collagen tersebut menjamin kesan jangka masa panjang?

Jom! saya kongsikan  COLLAGEN POWDER dari SHAKLEE.

Apa Istimewanya Collagen Shaklee?

            Shaklee Collagen Powder adalah suplemen kolagen yang unggul, mengandungi 4,000 mg kolagen RSS (Sisik Ikan Merah) proprietary, sejenis kolagen TULEN dan BERMUTU TINGGI yang di ekstrak dari sisik ikan merah. Kolagen Shaklee adalah sangat rendah dalam berat molecular sekitar 1,000 Dalton (berat molecular kolagen di ukur dalam unit Dalton) amat MUDAH DISERAP oleh tubuh dan MEMBANTU MENINGKATKAN SINTESIS KOLAGEN pada lapisan dermis dengan BERKESAN.

Tujuh Ramuan utama:

1. Biji Camelia Japonica
2. Kolagen dari sisik ikan merah
3. Kolagen Ikan
4. Ekstrak kekerang
5. Ekstrak Pfaffia
6. Lactobacillus acidophilus
7. Vitamin C dan Vitamin B

MANFAAT UTAMA

·         Membantu kulit mengekalkan ELASTISITI

-          Semakin tua, tubuh kita menghasilkan semakin kuran kolagen, mengakibatkan lebih banyak kedutan dan garis halus, di samping kulit yang semakin kendur.
-          Umur bukanlah hanya satu factor yang menyebabkan kekurangan kolagen di dalam tubuh kita, malah kerosakan kolagen juga boleh berpunca dari factor luaran seperti ;
o   Matahari
o   Radikal bebas di udara
o   Air dan nutrisi
o   Merokok dll.

·         Tampak Lebih Muda

- Membantu menguatkan rambut dan meransang oertumbuhan semula
- Menguatkan kuku, menghilangkan bintik putih dan mengekalkan warna pangkal kuku yang sihat
- Mengurangkan kekeringan kulit dan meningkatkan elastisiti serta membantu menghilangkan parut.
- Membantu menghilangkan tanda penuaan.



·         Rasa Lebih Muda

-Kolagen membantu menguatkan tulang dan mengurangkan risiko tulang menjadi rapuh.
- Mengurangkan kesakitan dan geseran di sendi-sendi
- Baik untuk mata. Ini keran kornea mata memerlukan kolagen dan ianya membantu mengekalkan otot mata supaya tetap anjal.
- Memastikan otak sentiasa sihat. Sel glya membekalkan nutrisi kepada otak dan ini di sokong oleh kolagen.


Semoga Bermanfaat.
=)


Saturday, 25 July 2015

Persoalan saya tentang ROKOK?

Assalamualaikum wbt,

Entri kali ni nak saya kongsikan tentang R.O.K.O.K!
cliche je bunyik kan?

Beberapa kebelakangan ni selalu pulak artikel atau gambar tentang bahaya rokok lintas-lintas di newsfeed FB atau Laman Insta saya.

Dari dulu sampai sekarang, soalan yang bermain di minda saya masih belum terjawab.

Walaupun gambar atau label pada kotak rokok yang menunjukkan  bahaya kesannya rokok tersebut di keluarkan, namun masih saja terjual seperti biasa rokok-rokok di pasar'an, kedai'an dan seumpamanya. 



1. Saya tidak pasti sama ada label-label dan gambar ini dengan tiba-tiba 'invisible' pada perokok-perokok tegar atau macam mana. -_-
Adakah mereka sengaja 'decide' untuk mengambil risiko seperti label-label tersebut atau bagaimana?

Dan satu lagi persoalan adalah, warning-warning atau amaran-amaran bahayanya rokok juga di keluarkan dan di iklankan oleh kementerian. Samada kementerian kesihatan atau juga seumpamanya.

2. Tapi masih saja rokok tidak di hapus secara TERUS. atau di HARAMkan terus untuk di jual di Malaysia? 
umpama mengeluarkan kos untuk 'banteras' gejala rokok, dan mendapat 'pulangan' semula dari hasil jualan rokok?
eh. 

Jika benar pimpinan dan kementerian benar-benar menitik beratkan perkara ini, apakah usaha kementerian untuk benar-benar menghapuskan gejala rokok ini selain 'iklan acah-acah bahaya' ni?

Keluar pelbagai fatwa sekalipun menyatakn rokok adalah haram dan seumpamanya, namun masih saja ada yang tidak segan silu merokok di tempat-tempat awam. :3

Mungkin ada dalam kalangan pembaca yang lebih arif dan sudi menjawab persoalan-persoalan 'budak-budak' saya ni? saya dahulukan dengan terima kasih.

Cuma mungkin sesetengah yang saya kenali, memang berNEKAD dan berAZAM untuk berhenti merokok, tapi GAGAL.  Kenapa ya?

Alasan yang di beri adalah KETAGIHAN.
Mungkin ada lagi 'alasan' yang belum saya temui atau 'exposed'.?

InsyaAllah, nantikan entri seterusnya yang bakal saya kongsi sedikit tips untuk BERHENTI MEROKOK. 




Things to ponder untuk kita yang MEMINJAM jasad dariNya.

wallahu'alam.


Thursday, 23 July 2015

Vivix Melambatkan Penuaan Pada Tahap SELLULAR!

Penyelidikan canggih sejagat untuk menentang PENUAAN  selular dan perkongsian penyelidikan  bertahun-tahun dengan saintis terkemuka telah menghasilkan Vivix –penemuan saintifik yang hebat dari Shaklee. Hanya Vivix mengandungi  adunan @fitonutrien proprietary, yang memanfaatkan kuasa Anggur Muscadine yang jarang ditemui dan resveratrol, menghasilkan ramuan yang 10x lebih efektif dari hanya resveratrol sahaja dalam melambatkan mekanisma utama penuaan selular.

Awet Muda



4 Mekanisma Penuaan Pada Tahap Sellular
1.     Kerosakan DNA
Setiap hari, setiap sel tubuh diserang oleh hampir sejuta serangan yang merosakkan DNA. Serangan-serangan ini merosakkan pengkalan data genetic , menghasilkan satu ‘typo’ (kesilapan dari yang asal) yang akan menganggu fungsi sel dan panjang umur.

Ramuan vivix melindungi dan memperbaiki selular DNA.

2.      Pengawalan Genetik
Pengawalan Genetik menyumbang kepada deteriorasi (kemerosotan) umur pada tahap selular.

Di dalam satu penemuan utama, ujian klinikal terbaru, menunjukkan ramuan Vivix mengaktifkan satu pengawalan genetik utama yang menolong melambatkan penuaan tahap selular.

3.     Pengeluaran Tenaga Yang Kian Menurun oleh sel-sel
Mitochondria (Penjana Tenaga) di dalam sel menghasilkan tenaga yang kita perlukan. Apabila kecekapan mitochondria menurun, fungsi sel turut menurun.

Ramuan Vivix menggalakkan  biogenesis (pembentukan baru) mitochondria untuk meningkatkan tahap tenaga di dalam sel.


4.     Penimbunan Protin AGE
Penimbunan berlebihan Protin AGE (Advanced Glycation End product) boleh menyebabkan kerosakan tahap selular yang akan menganggu keutuhan sel dan panjang umur.


Ramuan Vivix adalah 10x lebih kuat dari resveratrol (kandungan  unik dalam anggur muscadine) untuk melambatkan pembentukan Protin AGE.

Semoga Bermanfaat. =)

Wednesday, 8 July 2015

Hormon ft Bahagia?

Assalamualaikum wbt,
Salam 21 Ramadhan 1436hijr.



Kebahagiaan adalah keadaan minda, dan ini bergantung kepada interaksi kompleks bahan kimia di dalam otak (hormon). Ketersediaan hormon-hormon ini bergantung kepada makanan yang kita makan dan interaksi dengan persekitaran luaran. Satu rasa keputusan kesejahteraan apabila tindakan mereka berada dalam julat normal. Terlalu banyak atau terlalu kurang boleh dimanifestasikan sebagai kemurungan masing-masing.

Dopamine



  • Dopamine adalah satu neurotransmitter yg melarang. Apa yang dimaksudkan dengan 'melarang'? iaitu bermaksud bahawa ia menghalang penghantaran impuls seluruh reseptor.
  • Dopamine sangat berkait rapat dengan mekanisme ganjaran di dalam otak. 
  • Bahan-bahan seperti kokain, candu, heroin, alkohol dan nikotin adalah diantara bahan-bahan yang mampu meningkatkan tahap dopamine. 
  • Dopamine berfungsi untuk mewujudkan rasa puas dan bahagia
  • Dopamine terutamanya dirembeskan dalam saluran nigro-striatal (black-striatal) di mana ia berfungsi dalam kawalan mood.



Serotonin





  • Serotonin (5-hydroxytryptamine) adalah neurotransmitter monoamine yang terlibat dalam aktiviti pelbagai tingkah laku termasuk tidur, selera makan, rangsangan dan seumpamanya.
  • Aktivitinya adalah berkait rapat dengan perubahan dalam personaliti dan mood dan juga dikaitkan dengan kemurungan. Serotonin mencegah kemurungan dan membuat seseorang bahagia.
  • Ia dikeluarkan pada pendedahan kepada cahaya matahari, dengan memakan makanan yang kaya dengan karbohidrat dan semasa latihan. 
  • Laman utama badan-badan sel serotonin dalam pons atas(otak yang terletak di atas medulla oblongata) dan otak tengah.
  • Variasi makanan di tryptophan boleh menjejaskan paras serotonin di dalam otak. Kekurangan tryptophan dalam diet menyebabkan kerengsaan dan kelaparan. 
  • Serotonin adalah sejenis hormon yang telah dijumpai untuk mendorong tidur, melegakan kebimbangan dan meningkatkan rasa kesejahteraan . 
  • Hipotesis pada gangguan perasaan menyatakan bahawa kemurungan dikaitkan dengan terlalu sedikit serotonin dan mania yang dikaitkan dengan terlalu banyak serotonin.



Oxytocin



  • Hormon ini kadang-kadang disebut sebagai 'hormon cinta' kerana ia dirembeskan sebagai tindak balas kepada puncak syahwat, pengiktirafan sosial dan hubungan.
  • Kadar hormon oxytocin didapati berkurangan dengan pertemuan sosial yang negatif seperti satu penghinaan dan pemikiran negatif. 
  • Makanan yang kaya dengan protein, minyak dengan HDL dan buah-buahan (avokado dan pisang) adalah disyorkan untuk meningkatkan kadar hormon ini.
  • Pelepasan hormon ini meningkat berikut interaksi sosial yang positif boleh memberi impak yang positif dalam pemulihan daripada penyakit.



 Endorfin




  • Bahan kimia ini menjadikan kita berasa baik, mengurangkan kesakitan dan keresahan
  • Hormon yang terlibat dalam pengawalan tekanan, kesakitan, dan mood. 
  • Mereka juga bertanggungjawab untuk tinggi pelari itu, ciri-ciri rasa keghairahan yang berlaku pada melakukan senaman fizikal yang berpanjangan. Endorfin juga dikeluarkan semasa aktiviti seksual dan pergerakan badan yang berirama.










Copyright© -NizaAhmad.com - Pengedar Shaklee Malaysia- All Rights Reserved