السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Saturday, 31 December 2016

11 Punca Bibir Kering

Assalamualaikum wbt.

Bibir kering dan pecah?
Mesti tak selesa kan? Dan bertambah parah dan perit lagi kalau bukan sekadar kering, tapi juga pecah dan luka.
Ini disebabkan oleh lapisan kulit bibir kita sangat lah nipis.


Pernah terjadi kan? Sebelum nak cari penyelesaian, wajibb tahu punca dulu 😎
Jadi, apa punca yang menyebabkan bibir kering ni?

💦Pencemaran udara dan debu adalah salah satu punca yang mejadikan bibir kering. Udara dan debu-debu kotoran yang terdedah boleh menjejaskan lembapan bibir dan membei infeksi melalui kuman.

💦Perubahan suhu yang mendadak juga boleh menyebabkan bibir tidak mampu adaptasi dengan suasan dan perubahan suhu.

Selain itu, 💦Makanan yang terlalu masam dan masin juga boleh menjadi puncanya.

💦Tabiat Merokok, minum kopi berlebihan serta pengambilan alkohol juga menyebabkan bibir kering.

💦Penggunanan bahan kosmetik yang tinggi bahan kimia  akan memberi kesan pada kulit bibir apabila bahan kimia meresap ke dalam kulit.


💦Penggunaan Ubat Gigi yang mengandungi detergen berlebihan mampu mengahlis kulit bibir yang sedia-sedia nipis tu.!

💦Suka menjilat bibir dengan air liur? Ini juga menjadikan bibir anda kering dan mudah merekah.

Tambahan, 💦kurangnya Vitamin A, B, C, zat besi dan essential fatty acid juga sangat memberi kesan dalaman dan menjadi punca yang menjadikan kulit bibir kering. Hal ini juga sangat berkait dengan 💦kurangnya pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran. 

Kurang nutrisi dalam tubuh akan memberikan kesan pada sistem tubuh dan kesan pada fizikal. Ini kerana 💦sistem Imun yang rendah akan mudah dijangkiti kuman.

Akhir sekali, punca yang terbiasa kita dengar adalah 💦kurang pengambilan air masak. Apabila tubuh kekurangan air, tubuh akan mula dehidrasi dan menyebabkan suhu badan meningkat dan bibir menjadi kering.

Jadi, niza taknak memanjangkan post ni. Dah tau punca yang menyebabkan bibir kering dan merekah? dah ada ilmu pasal punca nya? Tiba masa untuk beramal untuk mengelak dari punca-punca tersebut. Semoga anda, anda, anda teruss diberi kesihatan berpanjangan.

InsyaAllah niza akan share cara mengatasi masalah bibir kering ni di lain post. 😉




Monday, 5 December 2016

Resepi Keropok Lekor

Assalamualaikum.


Berapa laaammmaaa bertangguh nak tepek sini  resipi kepok leko ni haa..
Ghinduuu kepok leko t'ganu! 😍 Sebab takdapat kepok lekor t'ganu kena laa rajiinnkan diri cuba-cuba nasib buat. >_<

Resepi asal tak hengaatt.. tepek-tepek di fb,sudahnya masa nak buat, tak jumpa.
Mujur tepek tu baca dulu. Jadi ingat bahan n agak-agak aje la  sukatan 😂
Resepi ni untuk 2-3orang makan aje sebab beli ikan sikit aje untuk testing. Jadi, kalau korang nak buat banyak, gandakan la sukatan bahan ye..

Jadi, takmo panjang lebar nah amik resepi ni p buat. Bismillah. semoga jadi la noh 😉


BAHAN-BAHAN

500gm Isi Ikan (mentah)
2cawan Tepung ubi kayu 
Sedikit air sejuk
Sedikit garam
Sedikit gula

CARA-CARA

1. Siangkan ikan tu buang segala perut dan sisa yang takperlu tu.. Kemudian siat amik isi aje. Macam ni ha.



2. Blend semua isi ikan tu dengan 4-5sudu air sejuk. Kalau nak mudah, bole guna food processor. tp sebab Niza takde food processor bagai, jadi blend aje la. 

3. Lepas blend, gaul dengan tepung. Masukkan sikit garam n gula untuk balancekan rasa. Dah siap gaul n uli sebati. Memang lembut (lembik) sikit adunannya, abaikan. normal aje tu. 😋

4. Tabur sikit  tepung pada papan penguli. Kemudian, gentel dan gelek lah adunan jadi kepok leko ha..
Sambil tu, bole didihkan air ye.

5. Masukkan kepok leko dalam air mendidih td tu. Cemana nak tau dah masak ke belum? Kepok tu akan terapung atas permukaan air kalau dah masak.

Cenggini ha.. 


6. Lepas masak, toskan.. siap!

Abaikan saiz kecik besar kecik besar Niza buat tu😆

Lepas dah siap, bole la nak goreng ke, nak makan gitu aje pun bolee.. 

Siap di goreng! 😉



** noted : kenapa guna air sejuk? air sejuk tu untuk mudahkan proses menguli supaya tak melekat di tangan. 

Sekian. Selamat menchoooba! 💓


Copyright© -NizaAhmad.com - Pengedar Shaklee Malaysia- All Rights Reserved