السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Friday, 25 October 2019

Resepi Cucur Jawa - Senang je Rupanya!

Cik R ni sukar dijangka. Kadang datang sendiri tanpa di duga. 

Tapi kalau di cari, tak kunjung tiba.

Jadi, di pagi Jumaat yang indah ni, maka muncul cik R ni menyebabkan terhasilnya cucur jawa ni.
orang Kedah kata 'coq jawa' 😂 atau ada orang gelar cucur topi.

owh Cik R tu = Rajin

Ha sukati la, yang penting benda yang sama.

Cucur Jawa ni memang all time feveret Niza la. Tambah zaman sekaran ni susah beno nak jumpa. Kalau sebelum ni nak makan, memang Niza cari je kalau ada jual. Kalau ada tu, rezeki la. Kalau tak ada, pasrahkan saja.😆

Tak pernah terfikir nak buat pun sebab ingatkan susah bebeno. Ye la, tengok rupa yang complicated tu dah seram nak cuba.


cucur topi


Sampaikan ada sahabat tanya, bentuk dia tu guna acuan karipap ke jadi macam tu?

Tergelak Niza dibuatnya. Kreatif betul soalan.

Ok jadi, itu lah kejadiannya cucur Jawa dari seorang beginner yang baru keluar dari 'gua' ingatkan susah nak buat cucur jawa.

Dah, sebelum Niza merapu lagi panjang, jom tengok resepi senang yakmaaattt yang mana korang pun bole cuba buat kat rumah ok!

BAHAN-BAHAN :
1. 1 Cawan air suam
2. 1 Cawan Gula putih (bole guna 3/4 cawan je kalau nak kurang manis)
3. 1 Cawan Gula merah
4. 2 Cawan Tepung gandum
5. 2 Cawan Tepung beras
6. 1 sudu teh garam


CARA-CARA:
1. Satukan gula putih, gula merah, dengan air suam. Kacau hingga larut gulanya dan tapis.

2. Masukkan tepung gandum, tepung beras, garam ke dalam adunan air gula tadi. Kacau dan pukul sebati. Kalau pekat sangat adunan, boleh lah tambah air suam sikit demi sikit hingga adunan tidak terlalu pekat.

3. Peram adunan sekurang-kurangnya 3 jam. Lebih baik, semalaman. Niza bancuh adunan semalam dan simpan dalam peti sejuk bahagian bawah yang biasa tu. 

Keesokannya dah boleh menggoreng!

Owh ya, kalau dah peram semalaman dalam peti sejuk, biasanya adunan akan jadi kembali pekat. Jadi, sebelum menggoreng, korang boleh lah tambah sikit demi sikit air suam untuk kurangkan kepekatan adunan tu.

4. Untuk menggoreng, gunakan 2-3 senduk minyak je. Asalkan cucur nak di goreng tu sedikit tenggelam dek minyak.

5. Panaskan minyak dengan api sederhana, bila dah panas boleh perlahankan api. Tuang adunan menggunakan senduk saiz sederhana. Biarkan cucur terbentuk dengan sendirinya sambil tu, boleh kuis minyak di sekeliling cucur ke bahagian atas cucur.

Dah agak-agak masak, bole terbalikkan cucur dan biarkan sekejap untuk masak bahagian bawah. 

6. Dah siap, boleh angkat dan letak atas redai atau lapik tisu untuk serap minyak.

Kemudian, siap di makan! Sambung la menggoreng cucur jawa korang tu sampai puas hati.😋

Disebabkan ini first time buat, maka Niza tak ada gambar atau video yang dirakam semasa proses membuat kuih ni.

InsyaAllah kita cuba lagi lain kali okeh!

Dah cuba jangan lupa komen 😎

Selamat Mencuba!


Khasiat Bawang Putih untuk Kesihatan



GARLIC atau biasa kita kenali sebagai bawang putih 
ternyata membawa banyak manfaat untuk kesihatan.
Bawang putih biasanya jika dikupas dari kulitnya tidak 
mengeluarkan bau. 

Tetapi apabila dipecahkan atau dipotong akan mengakibatkan reaksi Alliin & Alliinese (enzim) yang di gelar – Allicin

Allicin ini lah yang mengeluarkan bau. Allicin ini merupakan komponen aktif dalam bawang putih dan bertindak sebagai agen kuasa terhadap bakteria. Allicin ini juga bersifat penyembuh dalam bidang perubatan dan kesihatan.


Garlic Shaklee



Kebaikan Garlic

1. Melawan bakteria dan semua jenis jangkitan seperti:-

  • Kerongkong & telinga
  • perut memulas
  • Cirit birit
  • Bronkitis
  • Luka-luka
  • Resdung
  • Jangkitan yang berulang-ulang (seandainya di sarankan mengambil antibiotic, segera ambil Garlic kerana merupakan antibiotic semulajadi)
  • Meningkatkan sistem imun badan
  • Meningkatkan pengeluaran Insulin (untuk pesakit Kencing Manis


BAGAIMANA CARA MENGHASILKAN GARLIC

1. Daripada minyak garlic

2. Garlic yang dipecahkan (crushed Garlic)

3. Conventional high Heat (Penggunaan suhu yang sangat tinggi)

4. Freeze Dried Powder (Serbuk kering yang dibekukan)

5. Extract proses yang menghilangkan bau Garlic
* Kesemua proses di atas mempunyai kandungan ALLICIN yang rendah dan mengurangkan keberkesanannya.



Perbezaan Shaklee

1. Menggunakan proses mengawal bau Garlic untuk memelihara komponen semulajadi bawang putih

2. Hanya bawang putih asli dan berkualiti tinggi tanpa pencemaran serangga digunakan bagi Garlic Shaklee

3. Dijamin berkesan.

Punca dan Cara Mengatasi Gout


Apabila sebut pasal sakit Gout ni, mesti kita terbayangkan kaki yang bengkak kebiruan dan tentunya diiring rasa sakit yang ngilu! 

Sebelum kita kupas dalam lagi tentang sakit Gout ini, jom kita ambil tahu sebenar-benarnya sakit Gout tu?


Apa itu GOUT?


1. Satu penyakit yang melibatkan sendi-sendi menjadi
bengkak

2. /keadaan bengkak itu disebabkan oleh ‘Uric Crystal’ 
yang merosakkan tisu-tisu pada sendi-sendi

3. Gout terjadi akibat kegagalan pada sistem tubuh badan 
iaitu gagagl menyingkirkan asid urik dalam tempoh tertentu.



set gout shaklee



Bagaimana GOUT berlaku?


Sel kita sering pecah(burst) dan digantikan semula dengan sel baru (kecuali sel neuron). Setiap kali sel-sel pecah, nucleus sel itu juga akan pecah atau mati.

Sel yang pecah ini akan mengeluarkan hampas dalam bentuk ‘nucleic acid’. Bahan ini akan membentuk ‘uric acid’ yang perlu dikeluarkan dalam bentuk ‘urea’ melalui sistem perkumuhan (Pundi kencing).

Proses ini akan berlaku secara semulajadi jika 
sel-sel mengandungi zat galian dan vitamin yang cukup.

Jika nutrisi ini berkurangan, uric acid tidak dapat diubah  
daripada ‘uric acid’ kepada ‘urea’. Maka ‘uric acid’ ini akan terus mengalir dalam darah.

Apabila ‘uric acid’ mengalir dalam darah, ia akan bergabung dengan magnesium dan seterusnya membentuk ‘uric crystals’.

Uric Crystals inilah yang akan tersekat dan menyumbat di 
sendi-sendi. Ia juga akan mencetuskan alahan yang menyebabkan terkeluarnya bahan radang yang membuat sendi-sendi itu bengkak. Inilah yang membentuk gout dan memberi kesan yang sangat sakit.

Jadi, dah nampak kan sedikit sebanyak penyakit Gout ini berpunca dari Uric Acid yang banyak berkumpul dalam badan.
Jika tak disingkirkan maka ini yang akan mendorong epada penyakit Gout.


Bagaimana Uri Acid boleh bertambah?

1. STRESS

Kajian mendapati bahawa uric acid bertambah sebanyak
18kali atas paras biasa sewaktu stress. 
Hal ini kerana, terlalu banyak enzim, vitamin, zat galian, bahan-bahan minyak dalam kumpulan gamma-linoleneic dan alpha-linolineic-acid habis digunakan dan perlu digantikan.


2. KEGEMUKAN



3. PEMAKANAN

Makanan yang tinggi kandungan purine (meninggalkan 
leaves uric acid sebagai waste product)


4. PENGGUNAAN UBAT /DADAH
Risiko kerosakkan buah pinggang dan menyebabkan tidak mampu menapis uric acid dalam darah.


5. KEKURANGAN VITAMIN B5 (Panthothenic Acid)
Berfungsi untuk menukar Uric Acid kepada Urea.



6. KEKURANGAN VITAMIN E
Membantu menghindarkan pemecahan nucleas


Adakah ubat yang mampu merawat pesakit Gout ini?


set gout


Pengubatan

Berdasarkan bidang perubatan, penyakit Gout tiada ubat 
untuk merawat sepenuhnya penyakit ini. Yang ada Cuma untuk mengurangkan kesan Gout seperti


  • Non-Steroid Inflammation : Mengurangkan bengkak
  • Drug : Mengawal uric acid


Dan ubat-ubatan ini perlu di ambil sepanjang hayat dan berisiko mempunyai kesan sampingan.


Tapi, ketahuilah. kecukupan nutrisi dari pemakanan sihjat dan seimbang mampu membantu dalam pembaikan sel tubuh dan menambah baik kualiti kesihatan kita.

Peranan Nutrisi Tambahan/Suplemen

Fungsi suplemen adal untuk ‘REVERSE THE CAUSE’.

1. B-complex : asid folic yang membantu metabolism, 
meningkatkan Vitamin B5, Sebagai anti-stress.

2. Vitamin C- Meningkatkan sistem ketahanan imun

3. Vitamin E – Sebagai anti-oksidan, membantu buah 
pinggang menapis uric acid

4. ESP – Membina dan membaiki sel yang terjejas

5. Omega Guard (EPA) – Meredakan keradangan sendi-sendi

6. Zinc – Penting dalam metabolism protein dan membaiki 
sel

7. GLA – Penting dalam fungsi enzim-enzim.

8. Garlic – Sebagai antibiotic semulajadi melawan 
kesakitan.

9. Ostematrix (Kalsium, Magnesium & Vitamin D)
Membantu mengatasi masalah sakit-sakit tulang


10. Alfalfa – Mengatasi sakit sendi, alergik & buah pinggang.

Tuesday, 22 October 2019

Kepentingan Kalsium untuk Ibu Mengandung

FAKTA

Apabila berbicara tentang Kalsium, satu fakta yang perlu kita ketahui tentang kalsium adalah Kalsium wujud banyak dalam tubuh manusia sehingga merangkumi 2% dari keseluruhan berat badan kita!

Di mana terletaknya kalsium-kalsium yang banyak ni?

98% Kalsium terdapat pada tulang
1% terdapat pada gigi (99% gigi terdiri daripada Kalsium)
1% terdapat dalam darah

FUNGSI KALSIUM

  • Membina & mengekalkan tulang & gigi yang kuat.
  • Mengeluarkan hormon & Enzim badan
  • Mengawal 'muslcle contraction'
  • Menstabilkan dan membantu proses penyerapan oleh sel
  • Membantu pengeluaran tenaga
  • Memungkinkan pembekuan darah.

Bagaimana Badan Mendapatkan Kalsium?

1st  - Melalui darah
2nd - Melalui makanan/diet
3rd - Melalui tulang. Apabila ini berlaku, berkemungkinan Osteoporosis akan bermula.


Kalsium amat penting untuk semua peringkat usia umumnya. Namun, mengapa ianya sangat penting untuk seorang Ibu Hamil untuk mencukupkan keperluan Kalsium harian (50mg-1300mg)? Bayi yang dikandung akan mendapatkan sumber kalsium dari Ibu. Jadi, seorang Ibu yang hamil perlu mencukupkan keperluan kalsium bahkan lebih dari biasa (ketika tidak hamil).


kalsium ostematrix



KEPENTINGAN KALSIUM UNTUK IBU HAMIL

  • Menguatkan tumbesaran bayi.
  • Membantu perkembangan sistem saraf bayi
  • Membantu tumbesaran otot bayi
  • Menguatkan jantung bayi
  • Mengelakkan ibu hamil mengalami sakit belakang
  • Menguatkan tulang ibu

BAGAIMANA UNTUK MENDPATKAN KALSIUM YANG CUKUP SETIAP HARI?

Kalsium boleh didapat melalu pemakan setiap hari. Antara Makan yang boleh di ambil untuk menyerap keperluan kalsium adalah:-
  • Sayuran Hijau seperti Brokoli, bayam
  • Oat
  • Keju
  • Susu
  • Yoghurt
  • Roti
  • Makanan Laut (yang bebas merkuri)
  • Makanan tambahan kalsium (Suplemen)

Perlu diketahui juga Kalsium yang dimakan melalui makan tidak diserap 100% oleh tubuh kita.
Penyerapan Kalsium bagi seorang dewasa hanyalah sekitar 20%-50%, Manakala bagi seorang kanak-kanak hanya 50%-70% .

Namun, Penyerapan kalsium boleh ditingkatkan dengan kewujudan dengan Vitamin D.

Pastikan Tubuh anda juga mempunyai Vitamin D atau ambil makanan tambahan Kalsium yang juga beserta dengan Vitamin D.


Pil Kalsium
Pil Kalsium yang diperkaya juga dengan Vitamin D, Magnesium untuk meningkatkan kadar penyerapan ke dalam tubuh.



Bagi yang sangat susah atau allergik dengan produk tenusu, Boleh cuba amalkan Ostematrix sebagai makanan tambahan kalsium anda. 😊







Monday, 21 October 2019

Set Detox Shaklee

DETOX USUS, HATI, DARAH & TUBUH DENGAN SET DETOX SHAKLEE


Thursday, 17 October 2019

Cara Detox Tubuh Secara Semulajadi

Alhamdulillah, hari ni hari ke16 Niza on going Detox.

Memang best! Sebab badan rasa lebih ringan, mudah bangun pagi berbanding sebelum ni asyik nak 'snooze' je alarm kan..😆 


Awal pagi dah lebih produktif dari sebelum ni lepas pukul9 dah rasa mengantuk balik! haa.. realiti ye.


Berat dah kurang +/- 3kg dan ukur lilit pinggang dah kurang +/-2 inch!


Ni result lepas Detox 14hari dengan menu Relax (konsep sukusukuseparuh & eatclean).


Ha.Tapii.. hari ni Niza bukan nak cerita testimoni sendiri berdetox!😎


Niza nak kongsi CARA DETOX yang korang boleh amalkan secara semulajadi dari rumah je.


Sebelum tu, kena lah faham dulu KENAPA kita perlu DETOX?


Siapa yang fikir Detox tu untuk kurus sebenarnya?
Baik ngaku cepat! haa..

Sebenarnya kurus tu adalah sebahagian dari kesan Detox. Tapi manfaat utama Detox sebenarnya lebih dari itu!



KEPENTINGAN DETOX

Setiap hari toksin masuk ke dalam tubuh kita melalu makanan, udara, minuman dan pelbagai cara tubuh kita yang terdedah kepada persekitaran.
Toksin yang berkumpul dan banyak dalam tubuh kita akan menganggu sistem tubuh kita dari berfungsi secara Optimum.

Bila dah sebut 'sistem tubuh', maka ianya meliputi semua sel, tisu, organ dalam tubuh kita. Dan kekurangan efisyen dalam proses tubuh ini yang akan menterjemahkan kewujudan toksin dalam tubuh dengan pelbagai penyakit dan ke'tidaknormal'an fungsi tubuh kita dari biasa.

Sakit Kepala, Sukar tidur malam, sembelit, mudah dijangkiti selesema, demam, senggugut, haid tidak teratur dan macam-macam lagi la kalau Niza nak sebut satu persatu.

Kenapa ini berlaku? Sebab toksin tadi tu la. Toksin tadi dah menganggu sistem tubuh kita dari berfungsi secara normal dan Efisyen.

Jadi, itu lah sebab perihal pentingnya kita untuk Nyahtoksin dari tubuh kita!

Penting ke penting sangat?

Dah boleh faham kenapa perlu Detox selain untuk kurus?😂

Kalau dah faham kenapa perlunya Detox, baru la boleh proceed seterusnya pada Cara Detox!

So, bagaimana nak Detox secara semulajadi ni?


CARA DETOX

1. Mulakan awal pagi dengan segelas air kosong.

Air kosong dipermulaan hari akan membantu sistem pencernaan untuk menyahtoksin dari sistem perkumuhan.

2. Banyakkan minum air kosong (sekurang-kurang 2-3liter sehari)

Air kosong membantu melancarkan sistem tubuh. Tak perlu risau asyik nak ke tandasss je! Pergi tandas untuk nyahtoksin 😎

3. Kawal pemakanan dari sudut penyediaan makanansumber dan kuantiti.

Kenapa kena jaga seawal penyediaan makanan? Kerana cara anda memasak dan menyediakan makanan akan memberi impak sebanyak mana toksin yang akan masuk semula ke dalam tubuh. Reduce the risk ok!

Sumber pun sama. Adakah sumber pemakanan yang ingin di masak organik? selamat? bebas racun dan seumpamanya?
Mungkin sukar untuk kita kawal ketat semuanya. Namun sekurang-kurangnya, buatlah pilihan bijak!

Kuantiti? Perut rumah penyakit. Makanan yang berlebihan akan menyebabkan kita lemah, lemau dan malas. Apabila badan lemau, kita kuranggg melakukan aktiviti fizikal. Kekurangan aktiviti fizikal akan menyebabkan makanan yang kita makan akan berkumpul menjadi lemak yang menjadi 'tempat simpanan' toksin!


4. Perbanyakkan makanan yang kaya dengan serat, Vitamin dan minerals

Mengapa pentingnya makanan yang kaya dengan serat, vitamin dan minerals?

Makanan yang kaya serat akan membantu penyerapan sekaligus memberi kesan kenyang lebih lama manakala vitamin dan minerals pula penting untuk pembentukan proses dalam tubuh, membantu sel berfungsi dengan lebih baik dan optimum.


5. Kurangkan minyak yang merbahaya dan bertoksik untuk kesihatan dan gantikan dengan minyak yang lebih baik manfaatnya seperti Minyak Zaitun atau Minyak Kelapa.

Bagi mengurangkan risiko toksin menyerap ke dalam tubuh melalui pemakanan, wajiblah kita menjaga setiap apa yang masuk ke dalam tubuh.

6. Kurangkan atau elakkan mengambil gula yang diproses.

Gula proses banyak memberi mudarat kepada kesihatan tubuh. Jika perlu untuk merasakan manisan dalam makanan, boleh gantikan dengan madu atau gula organik yang lebih sedikit risikonya.

7. Detox dengan nutrisi tambahan untuk mencuci Usus, darah, hati dan tubuh.




Thursday, 26 September 2019

Peluang Jana Pendapatan 2019 - PLS Challenge!

Hari ini secara rasmi Prove It Challenge Shaklee Malaysia bermula! So, Niza sangat teruja nak kongsi manfaat Prove It Challenge ni dengan anda semua!😍

Program ni khas Shaklee Malaysia dedikasikan untuk kita semua untuk mulakan bisnes Shaklee secara fleksible.

Bisnes yang mudah akses melalui website dan atas talian dah bantu ramai insan untuk dapatkan Kebebasan! Kebebasan kewangan, kebebasan masa dan kebebasan hutang. Alhamdulillah.



Kalau nak kongsi kisah kejayaan dalam Shaklee rasanya 7 hari 7 malam pun tak habis!😆

InsyaAllah akan niza dedikasikan entry khas untuk kisah kejayaan dalam Shaklee ni nanti. InsyaAllah😉

Tapi hari ini, Niza nak kongsi macam mana korang yang masih belum jumpa Bisnes yang fit dengan korang untuk dijadikan bisnes secara 'part-time', 'full-time' atau 'life-time' untuk mula dengan Program Khas Shaklee ni!

Bermula hari ini (26 September 2019) hingga 30 November 2019, Program Prove It Challenge ni akan berlangsung.

Mengangkat tema Prove It, Live It, Share It Shaklee telah perkenalkan permulaan bisnes yang kukuh untuk ahlinya terajui.



Bagaimana?

Prove It 

Dengan frasa Prove It, Shaklee menawarkan Ahli untuk memulakan penjagaan kesihatan dengan 2 Set Terpilih untuk di amalkan dan anda mampu rasakan kesannya sepantas 7 hari! Melalui Pembelian set ini juga anda layak dapat keahlian secara terus dan akan di guide dengan 'mealplan' yang sangat membantu anda memulakan kehidupan yang lebih sihat!

Apa 2 Set terbaik yang Shaklee tawarkan dalam program ni?

Jom Detox dan Jom Vivix untu mulakan hari yang produktif dengan badan yang lebih ringan dan cergas!

Dengan dapatkan salah satu produk di atas dalam program ini, anda dah layak bergelar sebagai ahli  dan pengedar sah Shaklee.

Seterusnya yang perlu dilakukan adalah mengamalkan produk secara konsisten dengan panduan yang diberi dan BUKTI kan kesannya terhadap kehidupan dan kesihatan anda!

Seterusnya adalah menjadikan ianya rutin pemakanan sihat anda setiap hari.


Live It

Dengan pembelian salah satu set di atas juga anda layak untuk dapatkan 10% diskaun untuk Daily Essential Vitamins set untuk kekalkan pengambilan nutrisi seimbang dalam kehidupan.


Daily Essential Vitamins untuk kesihatan yang lebih Optimum!


Sesuai dengan pepatah 'mencegah lebih baik dari merawat', mesej kesihatan ini lah yang cuba Shaklee ketengahkan dan sampaikan kepada masyarakat untuk kehidupan yang lebih sihat!

Share It

Kongsikan! Itu lah kunci kejayaan ramai orang di Shaklee. We use, We proved, We live with it and we share it!


Mulakan Bisnes hanya dengan berkongsi! 😊

Hanya dengan berkongsi kebaikan produk dan kesan baik yang telah anda rasakan kepada teman-teman, kenalan dan juga keluarga untuk bersama merasakan Impak positif kepada kesihatan, ianya permulaan kepada jana pendapatan anda melalui Shaklee.

Berkongsi kebaikan dengan ramai orang mampu memberi ruang dan peluang untuk anda dan insan sekeliling anda merubah hidup lebih sihat, bahagia dan bonusnya adalah kewangan sebagai pendapatan pasif! 

Oh ya. Untuk makluman juga, Bisnes Shaklee adalah bisnes yang bole di warisi kepada anak cucu kita nanti tau!

Jadi mulkan sekarang untuk plan jangka masa panjang anda nanti.💗

Istimewa lagi untuk program Prove It Challenge ini, setiap set produk  dalam program ini yang berjaya dijual, Shaklee membayar bonus sebanyak RM 25 setiap satu. Dan RM 150 bagi setiap 3 Set Produk secara mingguan!

Mingguan tau. Khusus untuk program ini sahaja. Dan tentunya bonus mingguan ini belum dikira bersama dengan bonus bulanan yang tentunya lumayan!

Menarik kan?

Jadi, jom sahut cabaran Prove It Challenge hari ini!

Macam mana nak sertai?

Jom contact Niza hari ni. 😉

Niza Ahmad,


Tuesday, 24 September 2019

Kesan Jerebu kepada Kesihatan

September 2019, Malaysia dikecohkan dengan fenomena Jerebu yang melanda di kebanyakan tempat di negara kita.

Hingga kini kadar jerebu yang belum reda menyebabkan sekolah-sekolah di beberapa buah daerah di arahkan tutup untuk memastikan kesihatan dan keselamatan para pelajar.


haze in malaysia



Jerebu : Jerebu adalah satu fenomena yang terjadi disebakan kewujudan banyaka partikel kecil atau zarah kecil yang tidak dapat dilihat oleh mata kasar terapung-apung di udara. Zarah ini mungkin berasal secara semulajadi atau kesan sampingan dari aktiviti manusia.

Apabila zarah ini wujud dalam kuantiti yang banyak dan berkelompok, ianya boleh menyekat pancaran cahaya matahari ke bumi. Hal ini mengurangkan jarak pandangan mata kasar.


Akibat jerebu ini menjadikan indeks udara negara kita diklasifikasikan sebagai tercemar. Udara tercemar ini mempunyai kandungan toksik yang berbahaya untuk kita. 

Antara Kesan jerebu kepada kesihatan kita dan keluarga :-
  1. Asthma
  2. Bronkitis
  3. Radang paru-paru
  4. Batuk berterusan
  5. Alahan/allergik
  6. Sakit mata (gatal & kemerahan)
  7. Mudah dijangkiti selesema dan demam
  8. Gatal tekak 

Kesan-kesan di atas dapat di alami sama ada warga tua, dewasa mahupun kanak-kanak.

Keratan Akhbar ketika Jerebu 2012


"PUTRAJAYA: Jumlah pesakit bagi kes berkaitan konjunktivitis (mata) meningkat 20 hingga 30 peratus di 42 hospital kerajaan seluruh negara kesan jerebu teruk sekarang.

Ketua Perkhidmatan Oftalmologi Kementerian Kesihatan, Dr Nor Fariza Ngah, berkata peningkatan itu adalah keadaan biasa setiap kali musim jerebu melanda negara.
“Kita dapati peningkatan 20 hingga 30 peratus pesakit di klinik mata kerajaan bagi mendapatkan rawatan mata akibat jerebu... "
- Berita Harian, 17 September 2019

Peningkatan penyakit berkaitan semasa jerebu.


Jadi, mari tingkatkan pengawasan anak-anak dan keluarga ketika musim Jerebu.
Amalkan juga tips-tips kesihatan yang berguna untuk anda sekeluarga.😉

Kepentingan Asid Folik untuk Ibu Mengandung

Mengapa ibu mengandung diberi asid folik?
Dan bolehkah jika ingin mengamalkan asid folik ketika tidak mengandung/hamil?

Persoalan yang selalu jugak Niza dapat dari teman-teman sebaya yang belum, baru atau sudah mendirikan rumahtangga dan ingin juga atau sedang mengandung.

Seorang wanita mengandung akan dibekalkan dengan asid folik, iron dan seumpamnya dari klinik.

Tapi, fokus Niza pada entry ni hanya pada asid folik.



Bolehkah orang yang belum berjaya hamil/mengandung mengambil asid folik sebagai ikhtiar 'kesuburan'?

Terdapat kajian yang menyataka  asid folik dapat membantu kesuburan. Namun ianya bukan sebagai UBAT untuk kesuburan.

Sebelum kita pergi lebih lanjut, jom kita tengok apa fungsi asid folik ini atau juga dikenali sebagai folate atau Vitamin B9.

Antara peranan Asid Folik untuk ibu hamil adalah :

1. Membina sel-sel tubuh
2. Membantu membina sel DNA baru & memperbaiki sel DNA yang rosak.

Melalu peranan inilah, ianya amat diperlukan oleh bayi untuk membina sel-sel baru semasa perkembangan janin dalam Rahim.

Ibu hamil yang kekurangan asid folik dalam tubuh akan menjejaskan tumbesaran bayi seperti kecacatan saraf akibat terjejasnya perkembangan DNA seperti:

  • Spina Bifida

  • Neural Tube Defect



"Pada tahun 1960 pakar-pakar perubatan mula mendapat bukit dalam kajian mereka bahawa kekurangan asid folik dalm tubuh wanita hamil boleh dikaitkan dengan penyakit akibat kandungan asid folik yang rendah pada bayi merek."


Pengambilan suplemen asid folik mampu mengurangkan risiko untuk mendapat anak yang mempunyai masalah bibir dan lelangit terbelah (lip & palate palate), kecacatan jantung (congenital disease) dan juga risko lahir pra-matang.

Pada kebiasaanya Asid Folik mula diberikan kepada ibu hamil ketika usia kehamilan 12minggu pertama. Kerana pada usia 12 minggu pertama kehamilan, bayi dalam rahim mengalami perkembangan otak dan saraf. Jadi, asid folik menjadi keperluan untuk membantu perkembangan ini dengan baik.

Bolehkah suplemen asid folik di amalkan bagi mereka yang tidak hamil?

Dos asid folik pada kebiasaanya untuk wanita biasa (tidak hamil adalah sebanyak 400microgram (0.4ug)

Manakala untuk wanita hamil sebanyak 600-800microgram (0.6-0.8ug).

Namun, dos yang diberikan boleh ditingkatkan bergantung kepada doktor yang merawat terutama jika wanita hamil itu mempunyai risiko yang tinggi seperti:

- Mempunyai sejarah kelahiran bayi cacat semasa kelahiran lepas.
- Suami/isteri mengalami masalah NTD
- Wanita yang mengambil ubat sawan (epilepsy)
- Ibu hamil tersebut mempunyai penyakit ceoliac disease, diabetes, sickle anaemia atau thalasemia.

Jadi, jelas lah asid folik sangat penting untuk ibu hamil. Bahkan, lebih baik di amalkan sebelum kehamilan.

Dan makluman tambahan, Asid folik atau dikenali sebagai Vitamin B9 lebih bertindak lebih baik apabila diambil bersama kumpulan Vitamin B yang lain.

Jadi, ibu-ibu dan bakal ibu pastikan dapatkan bekal vitamin B yang cukup bersama Asid Folim tau!😉

Semoga Bermanfaat!
Copyright© -NizaAhmad.com - Pengedar Shaklee Malaysia- All Rights Reserved