السَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

Saturday, 31 December 2016

11 Punca Bibir Kering

Assalamualaikum wbt.

Bibir kering dan pecah?
Mesti tak selesa kan? Dan bertambah parah dan perit lagi kalau bukan sekadar kering, tapi juga pecah dan luka.
Ini disebabkan oleh lapisan kulit bibir kita sangat lah nipis.


Pernah terjadi kan? Sebelum nak cari penyelesaian, wajibb tahu punca dulu 😎
Jadi, apa punca yang menyebabkan bibir kering ni?

💦Pencemaran udara dan debu adalah salah satu punca yang mejadikan bibir kering. Udara dan debu-debu kotoran yang terdedah boleh menjejaskan lembapan bibir dan membei infeksi melalui kuman.

💦Perubahan suhu yang mendadak juga boleh menyebabkan bibir tidak mampu adaptasi dengan suasan dan perubahan suhu.

Selain itu, 💦Makanan yang terlalu masam dan masin juga boleh menjadi puncanya.

💦Tabiat Merokok, minum kopi berlebihan serta pengambilan alkohol juga menyebabkan bibir kering.

💦Penggunanan bahan kosmetik yang tinggi bahan kimia  akan memberi kesan pada kulit bibir apabila bahan kimia meresap ke dalam kulit.


💦Penggunaan Ubat Gigi yang mengandungi detergen berlebihan mampu mengahlis kulit bibir yang sedia-sedia nipis tu.!

💦Suka menjilat bibir dengan air liur? Ini juga menjadikan bibir anda kering dan mudah merekah.

Tambahan, 💦kurangnya Vitamin A, B, C, zat besi dan essential fatty acid juga sangat memberi kesan dalaman dan menjadi punca yang menjadikan kulit bibir kering. Hal ini juga sangat berkait dengan 💦kurangnya pengambilan buah-buahan dan sayur-sayuran. 

Kurang nutrisi dalam tubuh akan memberikan kesan pada sistem tubuh dan kesan pada fizikal. Ini kerana 💦sistem Imun yang rendah akan mudah dijangkiti kuman.

Akhir sekali, punca yang terbiasa kita dengar adalah 💦kurang pengambilan air masak. Apabila tubuh kekurangan air, tubuh akan mula dehidrasi dan menyebabkan suhu badan meningkat dan bibir menjadi kering.

Jadi, niza taknak memanjangkan post ni. Dah tau punca yang menyebabkan bibir kering dan merekah? dah ada ilmu pasal punca nya? Tiba masa untuk beramal untuk mengelak dari punca-punca tersebut. Semoga anda, anda, anda teruss diberi kesihatan berpanjangan.

InsyaAllah niza akan share cara mengatasi masalah bibir kering ni di lain post. 😉




Monday, 5 December 2016

Resepi Keropok Lekor

Assalamualaikum.


Berapa laaammmaaa bertangguh nak tepek sini  resipi kepok leko ni haa..
Ghinduuu kepok leko t'ganu! 😍 Sebab takdapat kepok lekor t'ganu kena laa rajiinnkan diri cuba-cuba nasib buat. >_<

Resepi asal tak hengaatt.. tepek-tepek di fb,sudahnya masa nak buat, tak jumpa.
Mujur tepek tu baca dulu. Jadi ingat bahan n agak-agak aje la  sukatan 😂
Resepi ni untuk 2-3orang makan aje sebab beli ikan sikit aje untuk testing. Jadi, kalau korang nak buat banyak, gandakan la sukatan bahan ye..

Jadi, takmo panjang lebar nah amik resepi ni p buat. Bismillah. semoga jadi la noh 😉


BAHAN-BAHAN

500gm Isi Ikan (mentah)
2cawan Tepung ubi kayu 
Sedikit air sejuk
Sedikit garam
Sedikit gula

CARA-CARA

1. Siangkan ikan tu buang segala perut dan sisa yang takperlu tu.. Kemudian siat amik isi aje. Macam ni ha.



2. Blend semua isi ikan tu dengan 4-5sudu air sejuk. Kalau nak mudah, bole guna food processor. tp sebab Niza takde food processor bagai, jadi blend aje la. 

3. Lepas blend, gaul dengan tepung. Masukkan sikit garam n gula untuk balancekan rasa. Dah siap gaul n uli sebati. Memang lembut (lembik) sikit adunannya, abaikan. normal aje tu. 😋

4. Tabur sikit  tepung pada papan penguli. Kemudian, gentel dan gelek lah adunan jadi kepok leko ha..
Sambil tu, bole didihkan air ye.

5. Masukkan kepok leko dalam air mendidih td tu. Cemana nak tau dah masak ke belum? Kepok tu akan terapung atas permukaan air kalau dah masak.

Cenggini ha.. 


6. Lepas masak, toskan.. siap!

Abaikan saiz kecik besar kecik besar Niza buat tu😆

Lepas dah siap, bole la nak goreng ke, nak makan gitu aje pun bolee.. 

Siap di goreng! 😉



** noted : kenapa guna air sejuk? air sejuk tu untuk mudahkan proses menguli supaya tak melekat di tangan. 

Sekian. Selamat menchoooba! 💓


Sunday, 20 November 2016

7 Cara Tingatkan Kadar Metabolisme

Assalamualaikum wbt.
Ramai antara kita yang ingin tampil kurus dan sihat. Berat badan yang berlebihan akan menyukarkan pergerakan dan berkemungkinan menjadi punca kepada pelbagai rentetan penyakit lain. Pelbagai cara dan makanan kesihatan sebagaimana di iklankan di ambil. Namun, tidak membuahkan hasil sama sekali! Jadi, penting untuk anda tahu bahawa lemak dan kalori berlebihan sangat berkait rapat dengan kadar metabolisme tubuh. Kadar metabolisme yang tinggi akan membantu membakar lemak dan kalori berlebihan dalam tubuh dengan mudah.


Apa itu Metabolisme?

Metabolisme adalah proses pertukaran zat antara suatu sel atau organisma secara keseluruhan dengan linkungannya (proses chemical reaction)

Mengapa Metabolisme sangat Penting kepada Tubuh?

Metabolisme sangat penting bagi proses penyerapan nutrisi yang efektif.  Selain mengekalkan kesihatan tubuh dan fungsi organ yang normal dan seimbang, ia juga membantu dalam pembakaran kalori.

Bagaimana Meningkatkan kadar Metabolisme?

1. Minum air sekurang-kurangnya 3-4liter sehari.
Metabolisme sangat memerlukan air yang cukup untuk menjalankan fungsi metabolisme dengan baik.

2. Makan makanan yang membekalkan tenaga yang tinggi seperti sayur-sayuran, buah-buahan dan karbohidrat kompleks.

3. Lakukan senaman kardio seperti Jogging, bermain badminton,  berjalam]n dll. (Alkan sekurang-kurangnya 20minit, 2-3x seminggu)



4. Pastikan tubuh mendapat bekalan protein yang cukup.
Protein memiliki complex chemical chain yang memerlukan 30% dari jumlah kalori sebelum dicerna. 
cth : Anda ingin menyingkirkan 100 kalori protein. 30 kalori protein akan digunakan untuk tujuan itu.

5. Kopi atau kafein. 
Tahukah anda mengapa anda berasa segar  dan lebih fokus setelah minum minuman berkafein? Ini kerana kafein dalam kopi dapat meningkatkan kadar metabolisme tubuh anda. Tapi, AWAS! Jangan berlebihan =)

6. Menambahkan otot tubuh dengan melakukan latihan angkat berat . Hal ini kerana otot juga membantu dalam pembakaran kalori!

7. Ambillah suplemen yang mempunyai leucine atau membantu dalam meningkatkan kadar metabolisme! =)


Semoga Bermanfaat 💚

Tips Pilih Pencuci Muka bersesuai dengan Jenis Kulit

Assalamualaikum wbt.

Alhamdulillah. Lama kan tak bersiaran di 'rumah agam' ni?
Semoga lepas ni lebih 'istiqamah' bersua di sini InsyaAllah.

Hari ni nak share sikit input dari perkongsian page Health Valley ni tentang tips pemilihan pencuci muka bersesuai dengan jenis kulit.

Sekarang dah baca sangat kan.. macam-macam brand ada di pasaran pencuci muka. Yang dah sedia ada pun tak menang nak pilih, muncul lagi jenama-jenama baru bagaikan cendawan tumbuh lepas hujan. eh! >_<

Jadi, jom asah sikit pengetahuan tentang jenis-jenis kulit muka kita ni sebelum pilih pencuci muka yang selamat dan berkesan untuk kulit ye. <3



Penting untuk kenalpasti jenis kulit muka terdahulu sebelum melulu pilih pencuci muka di pasaran 
💙Kulit Normal
- Kulit normal di sini adalah yang tak jugak kering, tak jugak berminyak, tak jugak sensitif. biasa-biasa je. Normal la tu. 😜
Pemilik kulit wajah yang normal boleh memilih jenis pencuci muka yang normal.
Macam mana nak tahu pencuci muka tu normal ke tak? Biasanya pencuci muka bagi kulit yang normal mempunyai formula dan pH yang seimbang.

💙Kulit Kering
- Tidak sedikit yang memiliki kulit muka kering kan? kadang-kadang sampai mengelupas kulit kalau silap pilih pencuci muka. Jadi, perlu hati-hati pilih pencuci muka. Bagi yang memilili kulit muka kering, pilih lah pencuci muka yang mempunyai formula kelembapan atau lotion based.

💙Kulit Berminyak
- Kulit jenis berminyak pun masalah! Kalau tapis, bole dapat sebotol gamaknya 😅. Jadi, pilihlah pencuci muka yang berasaskan air berbentuk gel atau buih.

💙Kulit Sensitif
- Kulit sensitif! pantang salah cuit sikit, naik jerawat. salah pakai sikit, merah muka. Jadi, yang memiliki kulit sensitif ini elakkan memaikai pencuci muka yang mempunyai pewangi atau 'fragrance'. Ini kerana pewangi akan menyebabkan kulit muka mengalami iritasi. Dan elakkan juga memakai scrub! 
Kesimpulannya, sebelum terjahhh je beli pencuci muka di pasaran tambah-tambah lagi yang tiada sorang pun nak guide atau terangkan 'pantang larang' pencuci muka tersebut, rajin-rajin la baca ingredient dan label pada botol tu ye. 😉

Semoga bermanfaat. 🌷

Saturday, 27 August 2016

7 Cara Memastikan Otak Yang Cergas

Assalamualaikum wbt,

Otak merupakan organ yang sangat penting dalam tubuh manusia kerana otak memainkan peranan penting bagi seluruh sistem tubuh seperti mengawalatur dan memberi arahan supaya sistem tubuh berfungsi dengan normal dan baik. 

Otak yang sihat lahir dari tubuh badan yang sihat dan lengkap dengan nutrisi yang seimbang.

7tips otak cerdas


Bagi meningkatkan fungsi otak dan menjamin kecerdasan otak, berikut merupakan aktiviti yang boleh dilakukan :

1. Senaman Neurobic

Senaman neurobic merupakan senaman yang melibatkan otak dan menghubungkan neuron. Pelbagai aktiviti seperti menyelesaikan puzzle, bermain teka-teki, bermain catur dan pelbagai aktivti yang memerlukan  kemahiran berfikir dan melibatkan otak.

2. Pemakanan yang sihat

Pemakanan yang sihat akan menyumbang kepada perkembangan otak yang sihat. Antara makanan yag bagus untuk minda/otak adalah makanan yang mengandungi omega-3 dan omega-6.

Asid lemak Omega-3 memainkan peranan penting dalam mengawalatur perembesan & keupayaan neurotransmitter dalam otak (meningkatkan keupayaan otak untuk bekerja)

Asid lemak Omega-6 pula memainkan peranan dalam peningkatan kekuatan daya ingatan.

Ketidakseimbangan asid lemak ini akan menyumbang kepada masalah kesukaran dalam pembelajaran, masalah sikap termasuklah gangguan disleksia dan autisme.

Selain itu, antara makanan yang menggalakkan fungsi otak adalah seperti telur, avocado, tomato, kobis merah dan halia.

3. Mencuba sesuatu yang baru

Sesuatu aktiviti yang terbiasa dilakukan akan disimpan dalam memori otak dan menjadikan kita kurang mengoptimumkan penggunaan otak. Aktiviti baru dapat meransang otak untuk berfikir sekaligus menyambung neuron dalam otak. 

Antara aktiviti yang dapat dilakukan adalah dengan mempelajari bahasa asing, memahami karya-karya tulisan dan seumpamanya.

4. Bersosial dengan orang ramai

Aktiviti bersosial seperti berbual, bertukar-tukar pendapat dan idea, perbincangan tentang suatu penyelesaian masalah dapat meningkatkan kemahiran kognitif dan keupayaan berfikir.

5. Tidur yang cukup

Tidur merupakan kerehatan bagi otak setelah seharian bekerja. Rehat yang cukup dapat meningkatkan fungsinya dan menghindari otak dari tekanan yang berlebihan.

6. Bersenam

Senaman juga membantu dalam peningkatan fungsi otak. Kajian menunjukkan dengan membuat senaman seperti berjoging, berbasikal, berenang atau berjalan pantas dapat membantu pengaliran darah yang baik ke otak sekaligus mmbekalkan oksigen yang cukup untuk fungsi otak.


7. Pengambilan ubat-ubatan yang terkawal

Pengambilan ubat-ubatan hendaklah dalam pantauan ahli perubatan. Hal ini kerana ubat-ubatan yang mengandungi bahan-bahan yang menghalang neurotransmitter atau pembentukannya akan membantutkan fungsi otak.


Secara kesimpulannya, keberhasilan dan peningkatan otak dapat dipertingkatkan dengan gaya hidup yang sihat dan berkesan, Keupayaan otak yang baik mampu mengurangkan risiko penyakit yang berkaitan dengan kemahiran kognitif seperta daya ingatan, menganalisa, penyelesaian masalah dan seumpama dengannya.

Niza Ahmad,
014.567.1920

Saturday, 30 July 2016

Bagaimana Akhirnya Saya Sign Up?

 Assalamualaikum wbt.

Bagaimana akhirnya saya sign-up dengan company Hijau ni?



Its had been almost 3 years ago. <3

Kadang rezeki kita tak tahu pun dimana dan bagaimana kita nak ‘jemput’ kan?

As a student yang menerima pinjaman P***N, memang every sem akan semput di hujung-hujung sem dengan pelbagai kos sebagai student nak di tanggung kan?

Saya diperkenalkan dengan syarikat hijau ni melalui ‘lifestyle’ di rumah. Di rumah memang saya telan segala bagai suplemen dari syarikat Hijau ni sebab that time sistur sy memang SID, sikit-sikit jatuh cinta dengan Produk ^^

Slow-slow jugak saya ‘perhati’ dan searching bagaimana sistem syarikat Hijau.
Saya teruja!

1. Family Business


- Bisnes based on ‘give more’. Banyak memberi. Setiap kali attend talk atau bengkel tentang bisnes ni, saya impress. They teach to help others, motivated people, bantu tambah nilai hidup orang.  Jarang saya jumpa bisnes yang mengutamakan orang lain dari kehendak sendiri sedangkan inilah nilai yang Islam ajar. ‘Bantu mudahkan urusan orang, Allah bantu mudahkan urusan kamu.’

- Setiap hari dihidangkan dengan ingtan tentang kebergantungan rezeki pada Allah. Bantu tambah nilai hidup orang lain, bagaimana nak go with this bisnes. Setiap hariiiii tips membina. Bukan sekadar tips growth bisnes, tapi tips untuk develop diri sendiri untuk jadi lebih baik.

- Bisnes group yang saya boleh katakan sebagai family. Sangat mesra dan tak lokek memberi, memberi, memberi. Group bonding yang umpama keluarga sendiri. Family day, rewards untuk anak-anak bisnes pun memotivasikan!
Ini sebab kenapa saya Jatuh cinta!


2. Less Price up to 15-20% untuk produk Syarikat Hijau


- Selalu saya dengar mahalnya produk ni! Bagi saya, ianya tak lah mahal mana berbanding nilai dan nikmat kesihatan yang Allah pinjamkan ni kan? Saya ditemukan dengan SLE, kanser, stroke survivor. Face to face. Dengar sharing dari mereka buat menitik ayaq mata! Sungguh priceless! Mungkin kita belum merasa nikmat tu hingga kita kehilangannya barangakali?

- Dengan join syarikat Hijau, saya dapat nikmati 15-20% diskaun hanya dengan RM80 keahlian seumur hidup. Produk berkesan, semulajadi. Sape tak nak? Dengan harga lebih murah dan banyakkkk lagi kelebihan lain langsung dan tak langsung.


3. Cashback bonus every months


- Dengan sign-up sebagai ahli ‘keluarga’ syarikat Hijau, saya dapat cashback setiap pertengahan bulan berdasarkan pembelian setiap bulan. Banyak saya beli, besauu lagi cashback saya dapat. Belum include insentif sebagai ‘leader’ bilamana kita bekerja dalam kumpulan ‘family bisnes’ kita ni.
- Family bisnes yang kita develop, itulah kumpulan dan kumpulan yang jadi tanggungjawab untuk kita pimpin untuk sesama berjaya dalam bisnes.
‘Kalau nak cepat jalan la sorang, tapi kalau nak berjalan lama maka jalanlah beramai-ramai’
Ini lah value nya yang saya sayang sangat. Bisnes ni ajar ‘its not about me. But, its about us’  <3


4. Car Bonus insentif


- Setiap orang berpeluang! Bonus kereta. Setimpal dengan usaha, Company reward pulak dengan bonus kereta setiap bulan. Kereta apa? Anda pilih kereta apa, tapi setiap bulan company bayarkan berdasarkan effort anda.  Sapa lagi nak tolong bayaq kereta hang pakai free-free??


5. Percutian 5 ***** Dalam dan Luar Negara.


- Tak cukup dengan bonus kereta, company bawa pulak bercuti. Bukan anda sorang, tapi angkut sekali suami/isteri, mak, ayah, anak-anak! <3  Setiap tahun destinasi menarik menanti. Umrah? Italy? London? There are suprises for those deserved. Maka nikmat Tuhan yang mana lagi kamu dustakan? Laluan dah tersedia, tinggal nak bergerak je. ^^


6. Sistem online purchase yang awesome!




- Time by time, company selaluuu improve untuk mudahkan customer mahupun SID (baca; Shaklee Independent Distributor). Hingga la lahirnya sistem Shaklee2u! Klik-klik je semua beres.


Bagaimana Sistem online mudahkan dan membantu dalam mengembangkan bisnes ni?

a) Tak Perlu simpan stok (keluar modal riban-riban)
- Untuk permulaan, saya sign-up semasa di tahun 2 pengajian. Sebagai student memang takde modal nk simpan stok banyak-banyakkk. Jadi, bila customer-customer kesayangan saya order, saya hanya perlu buka website, klik-klik dan buat bayaran, siap! Company yang tolong poskan sampai ke customer. Mudah kerja!

b) Customer pun boleh klik-klik sendiri produk pilihan melalui sistem e-sell. Hanya dengan klik link, pilih produk pilihan, masukkan data seperti alamat dan no. fon, buat bayaran, done! Betapa ianya memudahkan saya sebagai SID untuk menyampaiiikan produk pada pelanggan. =D

c) Melalui sistem online Shaklee2u juga, saya boleh daftarkan ahli keluarga baru dengan mudah! Tak perlu lagi isi boring, faks dan segala bagai. I appreciate that. Zaman tu dah berlalu.. ;) Sekarang hanya klik-klik ja dah rasmi jadi ‘family baru’ kami =)

d) Tak habis lagiiii.. Ada lagi, setiap hari, minggu, saya update ‘level’ saya untuk lebih lajuuu untuk kejar target. Macam manaaa? Melalui GI (baca: Genealogy Inquiry) saya boleh check ‘di mana’ status bisnes saya, maka ianya membantu saya kerja lebih kerass untuk achieve aim. Begin with end in mind kan? Setiap orang ada aim yang hendak di capai. Maka GI ni membantu saya ‘muhasabah diri’ >_<

e) Lagi! Shaklee2u juga selalu update news terbaru. Segala information tentang event terdekat, bengkel, dan promosi produk juga selalu di update. Kalau kat kampus, we all gelar ‘portal’ lah. :p


So,lengkap! Semuanya di hujung jari. Duduk rumah pun boleh buat bisnes ;D

Sebab tu saya pilih <3 SHAKLEE <3

Banyakkk sangat nak list apa yang membuatkan saya akhirnya ‘surrender’ untuk tengok saja. Saya pilih untuk turut serta. Mungkin anda orang seterusnya bakal ‘ahli keluarga’ kami? Welcoming u in advanced <3


Niza Ahmad,

014-5671920

Tuesday, 26 July 2016

12 Beza Ubat dan Suplemen Anda Perlu Tahu

Assalamualaikum wbt


"Banyak nya suplemen kena makan? Tak pe ke makan banyak-banyak ni?"



Selalu saya di tanya soalan ni bila buka lemari suplemen saya. Almaklum di situ la letak 'khazanah' Vit c, Vita-lea, B-complex, GLA, Vit E, ESP dan segala bagai lagi yang jadi 'suppliear tambahan' saya setiap hari. 

Manakan tidak, makan sehari-hari yang saya ambil belum tentu cukup dengan keperluan nutrisi tubuh saya. Jad, bagi membetulkan persepsi dan kefahaman 'ramai orang' tentang beza ubat dan suplemen ni, makanya Speciaaaalll saya tulis entry ni! Semoga membantu ^^





Tahniah sebab berjaya habiskan bacaan! semoga jadi ilmu yang bermanfaat untuk anda =D



Thursday, 21 July 2016

13 Makanan Tinggi Protein


 Assalamualaikum wbt

Mengapa Protein dikatakan bagus untuk DIET berbanding Karbohidrat?

Protein Berfungsi :


1. Bertindak sebagai sumber tenaga
2. Mengatur keseimbangan kadar asid dalam sel
3. Mampu meningkatkan kadar metabolisme
4. Membentuk dan mempernbaiki otot yang rosak
5. Memperbaiki di peringkat sel
6. Protein juga mampu meransang pengeluaran hormon yang menenggelamkan rasa lapar
7. Tubuh membakar lebih banyak kalori ketika makan makanan yang tinggi PROTEIN                berbanding KARBOHIDRAT


Jenis-jenis Protein:



1. Protein Nabati (Protein berasaskan tumbuhan)
 - cth : Tauhu, tempe, kacang badam dll


2. Protein Hewani (Protein berasakan haiwan)
 - cth : ikan, telur, susu kambing dll




Makanan Mengandungi Tinggi Protein:


1. Dada Ayam (28gm/100gm)
- Dada Ayam mengandungi protein yang tinggi dan rendah lemak berbanding bahagian ayam yang lain.

2. Daging Kambing (24gm/100gm)

3. Daging Lembu (20.3 gm/100gm)

4. Udang (20.3 gm/100gm)

5. Ikan Salmon (20.35gm/100gm)
- Ikan Salmon mengandungi omega-3 yang baik untuk tubuh dan kandungan kalori yang Rendah.

6. Ikan Tuna (29gm/100gm)

7. Telur (12.6gm/100gm)

8. Susu Kambing(3.5gm/100gm)

9. Keju (21gm/100gm)

10. Kacang Soya (36.49gm/100gm)

11. Kacang Badam (21.22gm/100gm)

12. Brokoli (2.82gm/100gm)

13. Bayam (3.6gm/100gm)



Pilihlah makanan yang mengandungi protein tinggi berbanding karbohidrat kerana Protein akan memberi kesan kenyang dalam jangka masa yang panjang.

Semoga entry kali ini bermanfaat! ^^



Tuesday, 19 July 2016

Body Build dengan Shaklee?

SET BINA BADAN

Assalamualaikum wbt

Set Bina Badan pun hado?
Hadoo.. Jangan risau sebab Shaklee adalah Syarikat Suplemen yang Selamat, Semulajadi dan berkesan. Since ianya adalah suplemen, perlu kita faham dulu apa fungsi suplemen berbanding ubat. ^^ 

Suplemen, bahasa ringkasnya adalah makanan tambahan yang membantu untuk 'support' kekurangan nutrisi dalam badan. Kebiasaanya nutrisi boleh didapatkan daripada makanan yang dimakan seharian. Namun, kekurangan nutrisi bisa terjadi kerana pemakanan yang kurang berkhasiat, tidak seimbang dan tidak asli (GMO-Genetically Modified Organism) yang di ambil kita hari ini. Jadi, setiap permasalahan insyaAllah ada jalannya untuk di ikhtiarkan bersama Shaklee kerana Produk Shaklee melalui ujian klinikal khas oleh pakar-pakar nutrisi.

Untuk Cadangan bagi anda yang ingin bina badan (Body builder), anda di sarankan untuk mengambil :

1.       ESP/Cinch Shake
2.       Mealshake
3.       Ostematrix

·         ESP/Cinch Shake

- Mempunyai GI yang rendah
- Memberi tenaga segera
-Diperkaya dengan Leucine yang membantu memelihara otot semasa menurunkan berat badan (Cinch Shake)
- Mempunyai kandungan serat yang tinggi

Cinch Shake



·         Mealshake

- Mempunyai nutrisi lengkap (24 jenis vitamin, mineral & zat yang diperlukan)
- Membantu tumbesaran (mengandungi asid folik, biotin, kalsium & magnesium yang diperlukan untuk membina tulang & sel-sel semasa proses tumbesaran
- Kaya dengan serat larut untuk membantu membuang lemak berlebihan dan sisa buangan dari perut & usus.

Mealshake



·         Ostematrix

- Memelihara metabolisma kerangka & pertumbuhan otot
- Menguatkan tulang
- Mengaktifkan enzim tubuh & menghasilkan tenaga.


Ostematrix


Dah go through kenapa 3 produk ni sangaatttt best untuk anda yang ingin bina badan?

Nice. 

Jom dapatkan hari ini produk oseemm ni! ^^


Niza Ahmad,
014-5671920

Friday, 15 July 2016

18 Cara Atasi Gastrik Secara Semulajadi


Assalamualaikum wbt.

Menjadi suatu ‘kesengsaraan’ apabila GASTRIK menyerang kan?
Sepanjang bergelar mahasiswa di universiti, Allah temukan saya dengan ramaiiii sahabat-sahabat yang mengalami masalah Gastrik ni. Lewat makan, masuk angin dan mula lah gastrik menyerang. Sakitnya gastrik tu tak dapat saya bayangkan kerana Alhamdulillah saya bukan salah seorang dari mereka. Jadi, bagi orang-orang yang tergolong dalam kalangan pernah dan selalu mengalami Gastrik, apa yang boleh anda lakukan untuk atasi masalah ni? Semoga 18 Cara Atasi Gastrik ini mampu membantu anda. ^^


Gastrik










1. Jangan tinggal Sarapan!


- Bagi anda yang selalu mengalami Gastrik, biasakan dan amalkan ambil sarapan awal pagi. Jangaaannn tinggal sarapan. Ini kerana, perut yang kosong akan menjadi asid yang dirembeskan dalam perut menjadikan perut pedih dan memberi ruang untuk Gastrik menyerang



2. Elakkan sarapan/makan dengan makanan berasid(masam) atau pedas

- Jika anda seorang penggemar makanan masam/pedas, belajarlah untuk kurang-kurangkan kesukaan anda tu ^^ . Makanan yang masam dan pedas akan meninggalkan kesan ketidakselesaan pada perut.



3. Biasakan makanan yang bersifat alkali

- Makanan yang bersifat alkali sangat membantu untuk meneutralkan asid dalam perut.





Sayur-sayuran bersifat alkali 




4. Makan lebih kerap (dengan kuantiti yang sedikit)


- Makan dengan kadar yang kerap akan mengurangkan keasidan di dalam perut. Asid yang dirembeskan dalam perut dapat digunakan untuk mencerna/memproses makanan yang dimakan.



5. Elakkan makan yang mempunyai bahan pengawet

- Elakkan makanan yang mempunyai bahan pengawet seperti makan yang diperap dan dijeruk. Makanan saperti ini mempunyai pH keasidan yang agak tinggi.

- Walaupun mustahil untuk mendapatkan makanan tanpa pengawet pada zaman yang serba ‘mudah’ ini, namun anda punyai pilihan untuk memilih makanan yang KURANG bahan pengawet.



6.Elakkan makan terlalu banyak dalam satu masa


- Makan terlalu banyak pada satu masa akan menyebabkan ketidakselesaan pada perut seperti sneak,kembung dan seumpamanya.



7. Berhenti mengambil ubat tahan sakit (pain killer)


- Kita selalu dibiasakan dengan ubat tahan sakit. Sakit sikit painkiller yang di cari. Dos ubat tahan sakit yang tidak terkawal akan memberi kesan pada perut disebabkan bahan kimia yang terdapat dalam ubat tahan sakit tersebut.



8. BERHENTI Merokok, minuman beralkohol & minuman bikarbonat


- Buat anda yang biasa dengan rokok atau minuman beralkohol, perlahan-lahan tinggalkan tabiat yang tidak sihat ini! Kandungan rokok dan alcohol sangat memberi kesan yang bahaya pada tubuh anda.
- Minuman bikarbonat atau bergas bersifat tajam dan mampu memberi kesan pada perut.



9. Amalkan minum air sekurang-kurangnya 3L sehari

- Tubuh kita memerlukan air yang banyak untuk memfungsikan sistem dalam tubuh dengan baik.
- Air yang banyak mampu mengurankan pH asid dalam perut/tubuh



10. Makan/minum air bersumberkan halia

- Halia sangat membantu membuang angina dalam tubuh.



11. Minum Susu

- Susu bersifat alkali dan mampu meneutralkan asid dalam perut.



12. Makan Bawang putih bakar

- Bawang putih sangat membantu melawas, membuang angina akibat gastrik.
- Cara-caranya, bakal seulas bawang putih selama 1-2 minit, kemudian kupas kulitnya dan basuhkan sedikit bahagian kehitaman akibat dibakar dan kunyah begitu sahaja. Walaupun rasanya kurang enak, namun ianya sangat bagus untuk mengatasi gastrik. ^^



13. Menggigit bunga cengkih

- Dengan menggigit bunga cengkih mampu menghasilkan air liur yang sangat membantu untuk penghadaman.



14. Minum air bersama Habbatus Sauda’

- Habbatus sauda’ merupakan makanan sunnah yang dipercayai mampu mengubati pelbagai penyakit.



15. Amalkan meminum air kelapa dan buah-buahan segar


- Air kelapa dan buah segar seperti pisang mempunyai pH yang tinggi yang mampu menutralkan asid dan melindungi perut dari asid dalam perut.



16. Belajar untuk mengawal tekanan

- Tekanan mampu menganggu hormone dan sistem tubuh. Sistem tubuh yang tidak stabil mampu menjejaskan kesihatan anda.



17. Ambil Vitamin B12, Vitamin E dan Vitamin C

- Semasa gastrik menyerang, vitamin-vitamin akan rosak dan dimusnahkan. Jadi, ambillah makanan yang mempunyai vitamin-vitamin tersebut untuk menggantikannya semula.



18. Lewatkan bersahur

- Bagi anda yang ingin berpuasa, lewatkanlah waktu bersahur sekitar +- 1jam sebelum waktu imsak supaya makanan yang diproses mampu memberi tenaga untuk anda bekerja sepanjang hari.


Kesimpulannya, amalkan lah pemakanan dan gaya hidup sihat untuk hidup yang berkualiti dan produktif! Selamat beramal dan semoga anda dikurniakan kesembuhan dan dikurniakan kesihatan yang berpanjangan. ^^

Niza Ahmad,
014-5671920


Copyright© -NizaAhmad.com - Pengedar Shaklee Malaysia- All Rights Reserved